Oranje's meest productieve poulefase ooit, record Janmaat

Reacties

Oranje heeft zich met drie overwinningen in de groepsfase geplaatst voor de achtste finale. Voetbal International zet enkele opmerkelijke feiten na de wedstrijd tegen Chili van maandag op een rij.

Oranje's meest productieve poulefase ooit, record Janmaat

● Het Nederlands elftal won voor de tweede keer in zijn WK-historie alle wedstrijden in de groepsfase. Eerder lukte dat tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika.

● Oranje won negen van zijn laatste tien WK-wedstrijden. Pijnlijk genoeg leverde alleen de finale van 2010 tegen Spanje (1-0 na verlenging) in die reeks geen overwinning op.

● Van de 24 groepswedstrijden die Oranje sinds het WK 1974 speelde, verloor het er maar twee. De overige 22 duels mondden uit in veertien zeges en acht gelijke spelen. De doelcijfers zijn in die reeks 42-16.

● Memphis Depay is de eerste Oranje-international die in zijn eerste twee WK-wedstrijden telkens scoort. De PSV'er was vorige week woensdag als invaller al trefzeker tegen Australië, waar hij voor de winnende goal tekende (3-2).

Memphis Depay na zijn goal tegen Chili.
Memphis Depay na zijn goal tegen Chili.

● Sinds de 4-2 nederlaag in de oefeninterland tegen België van 15 augustus 2012 verloor Nederland maar één van zijn 24 interlands: de vriendschappelijke wedstrijd tegen Frankrijk (2-0). De overige duels leverden zestien overwinningen en zeven gelijke spelen op.

● Leroy Fer is de 38ste speler die namens Oranje tot scoren komt op een WK-eindronde. En Feyenoorder Terence Kongolo tilde het aantal Oranje-internationals met speelminuten op WK-eindronden naar 121. Hij is vooralsnog de Oranje-international met de minste speelminuten in WK-verband (twee).

● Daryl Janmaat speelde zijn negentiende interland voor Oranje en heeft nog altijd niet verloren. Zijn wedstrijden leverden hem veertien zeges en vijf gelijke spelen op. Janmaat neemt het record over van Hedwiges Maduro, die in zijn hele loopbaan achttien interlands speelde en nooit verloor.

● Oranje maakte in zijn drie groepswedstrijden van dit WK tien doelpunten. Nooit eerder in de groepsfase van een EK of WK lag het aantal zo hoog. Het vorige record dateerde van het EK 2008 toen Oranje via zeges op Italië (3-0), Frankrijk (4-1) en Roemenië (2-0) negen keer scoorde.

● Met een doelpuntengemiddelde van 3,33 stevent Oranje af op zijn meest productieve eindronde ooit. Niet eerder lag het moyenne boven de drie goals per wedstrijd. Het EK 2000 was tot vóór dit WK het toernooi met gemiddeld de meeste Oranje-goals: 2,60 per duel.

De basiself van Oranje tegen Chili.
De basiself van Oranje tegen Chili.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.