VI Live: blik terug op een gedenkwaardige WK-avond

Reacties

Om ook tijdens de wedstrijden op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er de rubriek VI Live, waarin de redactie van Voetbal International het WK op de voet volgt.

VI Live: blik terug op een gedenkwaardige WK-avond

VI Live is hierbij gesloten! Blik hieronder terug op het WK-spektakel van vandaag.

1.51 uur: CHILI WINT MET 3-1
Chili houdt drie punten over aan het duel met Australië, maar erg gemakkelijk kwam de zege zeker niet tot stand. Namens Chili waren Jorge Valdivia en Alexis Sánchez trefzeker. Tim Cahill deed wat terug namens The Socceroos, die in de extra tijd van de tweede helft de derde Chileense goal van Jean Beausejour om de oren kregen.

1.50 uur: GOAL CHILI
Wedstrijd beslist! Jean Beausejour bezorgt Chili de bevrijdende 3-1.

1.36 uur: CHILI VALT TEGEN
Het vooraf geroemde Chili snakt naar het einde van de wedstrijd. Het Zuid-Amerikaanse land oogt uitgeblust en de 2-2 is dichterbij dan de 3-1.

1.19 uur: WILKINSON REDT
Alex Wilkinson voorkomt een derde Chileense goal, door een inzet van Jorge Valdivia van de doellijn te glijden.

1.14 uur: CHILI WANKELT
En weer is het bibberen voor Chili. Doelman Claudio Bravo biedt uitkomst bij de volley van Mark Bresciano.

1.10 uur AUSTRALISCHE GELIJKMAKER AFGEKEURD
Tim Cahill leeft even in de waan dat hij de 2-2 heeft gemaakt. Maar de gelijkmaker komt niet op het scorebord. Terecht afgekeurd wegens buitenspel.

1.08 uur: VERGEEFSE ROEP OM PENALTY
Tim Cahill claimt tevergeefs een strafschop vanwege vasthouden door Gonzalo Jara.

1.03 uur: TWEEDE HELFT
In Ciuaba rolt de bal weer. Gaat Chili de genadeklap uitdelen of maakt Australië de comeback compleet?

0.46 uur: RUST MET AUSTRALISCHE HOOP
Australië mag weer hopen na de dramatische start van het duel met Chili, dat binnen een kwartier op een comfortabele 2-0 voorsprong staat maar gaat rusten met slechts één doelpunt voordeel.

0.34 uur: AUSTRALIË VERKLEINT ACHTERSTAND; 2-1
Chili laat de touwetjes wat vieren, en betaalt meteen de rekening. Tim Cahill brengt de spanning onverwachts terug, met zijn rake kopbal.

0.30 uur: AUSTRALIË BUIGT
Een half uur onderweg is het beeld conform de stand op het scorebord: Chili domineert, Australië probeert de schade te beperken

0.12 uur: CHILI AL OP ROZEN
Sánchez staat dit keer aan de basis van de volgende klap in het gezicht van The Socceroos, die wordt uitgedeeld door Jorge Valdivia: 2-0

0.11 uur: GOAL CHILI
Het overwicht van Chili vertaalt zich al snel tot een treffer. Alexis Sánchez breekt de ban met een bekeken schot met binnenkant voet van enkele meters aftand.

0.00 uur: CHILI-AUSTRALIË
Ga er nog maar even goed voor zitten! De bal rolt in Cuaiba, waar Chili en Australië het laatste WK-duel van vandaag afwerken.

22.59 uur: VIDAL IN DE BASIS
Ondertussen in Cuiaba... Arturo Vidal start in de basis bij Chili, dat om 0.00 uur Nederlandse tijd aantreedt tegen Australië, de andere twee tegenstanders van Oranje in Groep B. Aan de kant van Australië starten FC Utrecht-vleugelspits Tommy Oar en Heracles Almelo-linksback Jason Davidson in de basis. Overigens speelt Chili 4-4-2 en dus niet in de verwachte 3-5-2-formatie.
Opstellingen:
Chili: Bravo; Isla, Medel, Jara, Mena; Díaz, Aránguiz, Valdivia, Vidal; Sánchez, Vargas.
Australië: Ryan; Franjic, Wilkinson, Spiranovic, Davidson; Jedinak, Milligan; Leckie, Bresciano, Oar; Cahill.

22.51 uur: DE WRAAK VAN SALVADOR
Het Nederlands elftal onttroont wereldkampioen Spanje door met 5-1 te winnen. De uitslag had nog veel groter kunnen uitvallen, ware het niet dat Iker Casillas tijdens het einde van de wedstrijd wél een paar keer redding bracht. De Wraak van Salvador is compleet. Vier jaar na dato haalt Oranje zijn gram voor de verloren WK-finale in Johannesburg.

22.48 uur: VELTMAN TROEFT TORRES AF
Waar Oranje via Wesley Sneijder opnieuw nalaat te scoren, troeft invaller Joël Veltman op de doellijn Fernando Torres af. De Chelsea-spits had daar eigenlijk voor 5-2 moeten zorgen.

22.45 uur: ORANJE TOONT GENADE
Het Nederlands elftal is nog genadig voor de wereldkampioen. Arjen Robben en Wesley Sneijder verzuimen de bal af te spelen en gaan voor eigen succes, waardoor de 6-1 uitblijft.

22.44 uur: ORANJE DECLASSEERT SPANJE
Spanje mag van geluk spreken dat het nog 5-1 staat. Eerst stuit Georginio Wijnaldum op Iker Caillas, die vervolgens ook een afstandsschot van Arjen Robben pareert.

22.39 uur: ONGEKENDE WEELDE
Wat hier gebeurt is uiteraard ongekend in de WK-historie. Nooit eerder incasseerde de regerend wereldkampioen vijf doelpunten in zijn eerstvolgende WK-wedstrijd. De grootste nederlaag ooit van Spanje dateert van 1950, toen La Roja in Brazilië met 6-1 van het gastland verloor.

22.37 uur: ROBBEN LEGT SPANJE OP DE PIJNBANK
5-1! 5-1! Arjen Robben legt een sprint af van vijftig meter, stuurt Sergio Ramos het bos in, loopt Iker Casillas voorbij alsof het niks is en schiet raak. 5-1! 5-1!

22.36 uur: LENS VOOR VAN PERSIE
Louis van Gaal haalt Robin van Persie naar de kant. De man die zijn WK-productie in één duel verdubbelde van twee naar vier goals. Jeremain Lens komt erin.

22.35 uur: OOK SILVA NAAR DE KANT
Bondscoach Vicente del Bosque haalt ook David Silva naar de kant. Cesc Fabregas komt erin. Ondertussen heeft Spanje het nog wel geprobeerd, maar is het behoudens een vrije trap van Sergio Ramos niet echt in de buurt van het doel van Jasper Cillessen gekomen.

22.34 uur: VELTMAN VERVANGT DE VRIJ
Verstandige wissel van Louis van Gaal. Stefan de Vrij, maker van de 3-1, heeft al geel en mag naar de kant. Ook Joël Veltman maakt zijn WK-debuut.

22.29 uur: CASILLAS WEER IN DE FOUT
Het staat 4-1! 4-1! Iker Casillas gaat pijnlijk in de fout. Robin van Persie straft de foute aanname genadeloos af. Was de Spaanse doelman vier jaar geleden nog de nachtmerrie van Oranje, nu speelt hij het Nederlands elftal danig in de kaart met enkele wijfelende ingrepen.

22.26 uur: VAN PERSIE SCHIET OPNIEUW
Robin van Persie heeft de smaak te pakken. Ditmaal neemt hij het doel van Iker Casillas van buiten het zestienmetergebied onder vuur. De Spaanse doelman keert het harde schot maar net op tijd met zijn voeten.

22.24 uur: ORANJE ONTSNAPT
Even lijkt het 3-2 te worden, maar David Silva staat buitenspel op het moment dat hij binnentikt. Jasper Cillessen houdt het Nederlands elftal in de race door de kopbal van Andrés Iniesta uit zijn doel te houden.

Arjen Robben op weg naar de 2-1 tegen Spanje. Sergio Ramos komt net te laat.
Arjen Robben op weg naar de 2-1 tegen Spanje. Sergio Ramos komt net te laat.

22.23 uur: GEEL VOOR VAN PERSIE
Na een ietwat onbesuisde overtreding van Robin van Persie, krijgt de Oranje-captain geel van Nicola Rizzoli. Als gevolg van de overtreding op Pedro onstaat er een klein opstootje.

22.21 uur: DE VRIJ MAAKT 3-1!
Wat gebeurt hier allemaal? Wesley Sneijder neemt een vrije trap die bij de tweede paal belandt. Omdat Iker Casillas, enigszins gehinderd door Robin van Persie, onder de bal doorgaat kan Stefan de Vrij de bal bij de tweede paal binnenwerken. 3-1!

22.19 uur: WISSELS BIJ SPANJE EN ORANJE
Onder een luid fluitconcert komt de geboren Braziliaan Diego Costa naar de kant voor Fernando Torres. Pedro komt erin voor Xabi Alonso, terwijl Georginio Wijnaldum na 63 minuten Jonathan de Guzman aflost.

22.17 uur: VAN PERSIE RAMT DE LAT
Robin van Persie is akelig dicht bij de 3-1. Hij neemt de bal in één keer op zijn slof en ramt hem tegen de lat. Arjen Robben en Daryl Janmaat leiden het fantastische schot in. Iker Casillas lijkt er met zijn vingertoppen nog even aan te zitten.

22.16 uur: ORANJE TITELFAVORIET?
Hoe bedoel je, opportunisme? De gokafdeling van Sky Sports bombardeert Oranje tot titelfavoriet dankzij de 2-1 voorsprong tegen Spanje.

22.12 uur: KOPSTOOT COSTA ONBESTRAFT
Diego Costa deelt een lichte kopstoot uit aan Bruno Martins Indi, die neergaat en vervolgens verhaal haalt bij scheidsrechter Nicola Rizzoli. Die laat het incident onbestraft na beide spelers te hebben toegesproken.

22.10 uur: ROBBEN DOET HET NÚ WEL
Vier jaar geleden miste Arjen Robben oog in oog met Iker Casillas in de WK-finale, maar nu scoort hij wel. Weliswaar via het been van Sergio Ramos, maar de actie die aan het doelpunt voorafgaat is fabuleus. Daley Blind stuurt Robben diep met een vergelijkbare pass als tijdens de eerste goal van Robin van Persie, Robben controleert de bal uitstekend en kapt vervolgens Ramos en Gerard Piqué uit. Casillas is kansloos op de van richting verandere inzet.

22:07 uur: WEER BEGONNEN
De regen daalt neer op de spelers, wat gaan de tweede 45 minuten brengen?

21.47 uur: RUST
Oranje gaat met opgeheven hoofd de catacomben in, dankzij de fantastische goal van Robin van Persie vlak voor rust op aangeven van Daley Blind. Spanje had eerder de score geopend via een benutte strafschop van Xabi Alonso, maar of die terecht was, is bijzonder twijfelachtig.

21.44 uur: GOAAAAAAAL
Doelpunt Nederland! Robin van Persie kopt vallend raak na een geweldige lange pass van Daley Blind! Eindelijk is Iker Casillas eens kansloos: 1-1.

21.42 uur: SAVE CILLESSEN
Wat een kans voor David Silva! De verdediging van Oranje lijkt wel een gatenkaas na de steekpass van Andrés Iniesta, maar Jesper Cillessen voorkomt een tweede Spaanse doelpunt.

21.40 uur: GEEL DE VRIJ
Stefan de Vrij, die geen kaart kreeg voor het veroorzaken van de strafschop, is nu alsnog aan de beurt na een overtreding op David Silva.

21.34 uur: ORANJE VALT AAN
Na de achterstand zoekt Nederland duidelijk de aanval. Een doelpoging van Nigel de Jong wordt simpel gekeerd door Iker Casillas.

21.28 uur: OVERTREDING?
Uit herhalingen wijst niets erop dat de strafschop voor Spanje een terechte was. Er was licht contact tussen Diego Costa en Stefan de Vrij, maar van opzet van de kant van de Feyenoorder leek totaal geen sprake. Het zit Oranje niet mee. Laten we het daarbij laten.

21.27 uur: GOAL SPANJE
Xabi Alonso stuurt de bal naar de hoek en laat Jasper Cillessen, die wel de goede hoek koos, kansloos vanaf de strafschopstip.

21.26 uur: STRAFSCHOP SPANJE
Rizzoli wijst naar de stip na een overtreding van Stefan de Vrij op Diego Costa. Maar raakte de Feyenoorder hem wel?

21.25 uur: GEEL DE GUZMAN
De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor Jonathan de Guzman, na licht vasthouden van Andrés Iniesta.

21.20 uur: VLAAR GRIJPT WEER IN
Weer voorkomt Ron Vlaar een grote Spaanse schietkans. Deze keer zit hij David Silva dwars. De verdediger van Aston Villa is na 22 minuten met afstand de belangrijkste man aan Nederlandse zijde.

21.19 uur: ROBBEN AFWEZIG
Oranje speelt even met tien man, want Arjen Robben is een van zijn schoenen kwijtgeraakt.

21.16 uur: RIZZOLI DRUK
Wesley Sneijder en met name Nigel de Jong bezorgen scheidsrechter Nicola Rizzoli werk met stevige overtredingen op Sergio Busquets. Beide spelers komen weg zonder gele kaart.

21.13 uur: HELDENROL VLAAR
Geweldig verdedigd van Ron Vlaar! De verdediger verijdelt een grote kans van Diego Costa, die ontstaat na bijzonder slordig balverlies van Jonathan de Guzman.

21.10 uur: VLAAR CENTRAAL
Niet Stefan de Vrij, maar Ron Vlaar is de meest centrale man achterin bij Oranje en neemt zodoende de mandekking van Diego Costa op zich.

21.08 uur: SNEIJDER MIST
Wesley Sneijder mist een honderdprocentkans! Iker Casillas houdt de spelmaker van scoren af. Wat een gigantische mogelijkheid voor Oranje.

21.04 uur: ORANJE AGRESSIEF
We zijn pas een paar minuten onderweg, maar het valt op dat Oranje zich allerminst ingraaft tegen Spanje. Nederland zet bijzonder hoog druk en schuwt de duels daarbij zeker niet.

21.00 uur: AFTRAP!
Het WK begint voor onze jongens! De aftrap wordt verricht door Andres Iniesta en Diego Costa.
Oranje: Cillessen; Janmaat, Vlaar, De Vrij, Martins Indi, Blind; De Guzman, De Jong, Sneijder; Robben, Van Persie.
Spanje: Casillas; Azpilicueta, Sergio Ramos, Piqué, Jordi Alba; Sergio Busquets, Xabi Alonso, Xavi; David Silva, Diego Costa, Iniesta.

20.55 uur: DE VOLKSLIEDEREN
De spelers staan zij aan zij en het Wilhelmus klinkt in de Arena Fonte Nova. Alle spelers zingen mee. Kippenvel! Het WK staat voor Oranje op het punt van beginnen.

20.30 uur: HALF UUR TOT DE AFTRAP
De warming-up is begonnen. Arjen Robben houdt ontspannen een balletje hoog en Robin van Persie en Wesley Sneijder trappen een balletje. De Spanjaarden zijn ook op het veld. Diego Costa, Braziliaan van geboorte, wordt door een flink deel van het publiek uitgejouwd en uitgefloten.

19.55 uur: MEXICO WINT
Afgelopen! Mexico begint aan het WK met een verdiende 1-0 overwinning op Kameroen dankzij een doelpunt van Oribe Peralta. Mexico staat daardoor op de tweede plaats in Groep A. Brazilië, dat donderdag met 3-1 van Kroatië won, is koploper.

19.48 uur: OPSTELLING ORANJE
Ook de formatie van Nederland voor het duel met Spanje (aftrap 21.00 uur) is officieel bekend. Heel verrassend is de opstelling niet, want Louis van Gaal maakte zijn startformatie donderdag na de training al bekend.
Opstelling Oranje: Cillessen; Janmaat, Vlaar, De Vrij, Martins Indi, Blind; De Guzman, De Jong, Sneijder; Robben, Van Persie.

19.43 uur: OFFENSIEF KAMEROEN
De tijd dringt voor De Ontembare Leeuwen, die na het inbrengen van Pierre Wébo voor Alexandre Song met een extra spits zijn gaan spelen.

19.39 uur: OPSTELLING SPANJE
De opstelling van Spanje voor het duel met Nederland is bekend. Diego Costa staat in de spits. Ook zijn er basisplaatsen voor Cesar Azpilicueta (in plaats van Juanfran) en David Silva (in plaats van Pedro).
De opstelling Spanje: Casillas; Azpilicueta, Sergio Ramos, Piqué, Jordi Alba; Sergio Busquets, Xabi Alonso, Xavi; David Silva, Diego Costa, Iniesta.

19.34 uur: HERNÁNDEZ MAAKT ENTREE
Daar is Javier Hernández! De Mexicaanse aanvaller mag minuten maken van Miguel Herrera. Chicharito komt in het veld voor doelpuntenmaker Oribe Peralta.

19.21 uur: PERALTA BREEKT DE BAN
Eindelijk is de ban gebroken! Oribe Peralta slaat nu wel toe als Charles Itandje zich eerst nog staande houdt als Giovani dos Santos voor hem opduikt na een steekpass van Héctor Herrera.

19.18 uur: MEXICO KOMT GOED WEG
Een vrije trap van Benoît Assou-Ekotto gaat via de rug van José Vázquez maar rakelings langs het doel van de Mexicaanse doelman Guillermo Ochoa. Even daarvoor kreeg Héctor Moreno de eerste gele kaart van de wedstrijd na een professionele overtreding.

19.11 uur: SONG ONTSNAPT
In de eerste helft liet scheidsrechter Wilmar Roldán een overtreding van Stéphane M'Bia op Andrés Guardado al onbestraft en ook nu houdt de Colombiaan de kaarten op zak als Alex Song met twee benen Giovani dos Santos torpedeert.

19.08 uur: PERALTA MIST
De tweede helft is amper twee minuten onderweg, of Oribe Peralta krijgt een goede kans om de score te openen. De Mexicaanse spits staat bekend als een goaltjesdief krijgt de bal in een één-tegen-één-situatie niet langs de Kameroense doelman Charles Itandje.

18.51 uur: OPSTELLING SPANJE BEKEND?
Op Twitter circuleert al een opstelling van Spanje voor het duel met Oranje van 21.00 uur. Het is nog niet bevestigd door de officiële bronnen, maar de Spaanse kranten zijn eenduidig: niet Pedro maar David Silva start vanaf de rechterflank, met achter hem niet Juanfran maar César Azpilicueta. Ook Jordi Alba, die last had van zijn amandelen, en Diego Costa spelen.
Vermoedelijke opstelling Spanje: Casillas; Azpilicueta, Piqué, Sergio Ramos, Alba; Busquets, Xabi Alonso; Silva, Xavi, Iniesta; Diego Costa.

18.48 uur: RUSTSTAND MEXICO - KAMEROEN 0-0
Mexico zal met een katerig gevoel de rust in gaan. Twee keer scoorde Giovani dos Santos, maar twee keer floot de arbitrale leiding hem terug. Samuel Eto'o was met een schot tegen de paal dichtbij de openingstreffer namens Kameroen, dat verder bar weinig klaarspeelde.

18.30 uur: WEER EEN GOAL AFGEKEURD
Giovani dos Santos wordt gek. Weer wordt er een doelpunt afgekeurd, maar opnieuw is de vraag waarom. De aanvaller van Villarreal staat zeker niet buitenspel op het moment dat hij bij de tweede paal een hoekschop binnenkopt. Net als tijdens de openingswedstrijd vestigen de arbiters, ditmaal onder leiding van de Colombiaan Wilmar Roldán, de negatieve aandacht op zich.

18.27 uur: MÁRQUEZ LAAT MORENO MISSEN
Wat een enorme kans voor Mexico! Andrés Guardado vindt met een vrije trap bij de tweede paal de volledig vrijstaande Rafael Márquez en Héctor Moreno, maar eerstgenoemde zorgt ervoor dat laatstgenoemde niet kan inkoppen door de bal te schampen.

18.24: CHAOS IN MEXICAANSE ZESTIEN
Kameroen zorgt voor chaos in het zestienmetergebied van Mexico, maar na veel gefrommel en enkele gekraakte schoten is het Rafael Márquez die wegwerkt.

18.22 uur: ETO'O MIST DOEL MAAR NET
Dat scheelt niet veel! Samuel Eto'o schiet tegen de buitenkant van de paal na een uitstekende actie en al even goede voorzet van Benoît Assou-Ekotto.

18.17 uur: OOK KAMEROEN STAAT BUITENSPEL
Ditmaal is er absoluut geen twijfel. Eric Maxim Choupo-Moting staat buitenspel op het moment dat hij de bal binnenwerkt na een afgeslagen corner.

18.12 uur: GOAL GIOVANI AFGEKEURD
Giovani dos Santos tikt de bal langs Charles Itandje, maar hij staat volgens de arbitrale leiding buitenspel op het moment dat Héctor Herrera voorgeeft. Het leek er toch sterk op dat Giovani op één lijn stond met de Kameroense defensie.

18.08 uur: MEXICO START BETER
Mexico is in de openingsfase de betere ploeg. El Tri komt regelmatig door via de opkomende vleugelverdedigers. Het is echter nog wachten op de eerste echte kans in de tweede wedstrijd van Groep A.

18.00 uur: AFTRAP MEXICO - KAMEROEN
Terwijl het pijpenstelen regent trappen Mexico en Kameroen af voor de tweede wedstrijd van het WK 2014. Zoals gezegd spelen Rafael Márquez en Samuel Eto'o hun vierde WK-eindronde.

17.10 uur: OPSTELLINGEN BEKEND
Om 18.00 uur trappen in Natal Mexico en Kameroen af voor het tweede WK-duel. De opstellingen zijn inmiddels bekend. In het geval van Mexico waren de elf namen weinig verrassend, aangezien bondscoach Miguel Herrera zijn keurkorps donderdag al bekend maakte. Javier Chicharito Hernández is dus inderdaad bankzitter. Voor Rafael Márquez is het duel van vanavond bijzonder: hij is voor de vierde keer aanvoerder van zijn land op een WK-eindronde. Dat deed geen enkele andere speler, uit welk land dan ook, hem voor.

Bij Kameroen is voormalig Ajacied Eyong Enoh evenals vedette Samuel Eto'o basisspeler. Voor de spits betekent de basisplaats tegen de Mexicanen een evenaring van een Afrikaans record. Net als Jacques Songo'o en Rigobert Song (beiden landgenoten van Eto'o) heeft hij vanaf de aftrap vier WK-deelnames achter zijn naam staan. Momenteel staat Eto'o op 55 goals in 117 interlands. Brazilië won donderdag het eerste duel in Groep A met 3-1 van Kroatië.

De opstellingen:
Kameroen: Itandje; Djeugoue, N'Koulou, Chedjou, Assou-Ekotto; M'Bia, Song, Enoh; Moukandjo, Eto'o, Choupo-Moting.
Mexico: Ochoa; Aguilar, Rodríguez, Márquez, Moreno, Layun; Herrera, Vázquez, Guardado; Peralta, Giovani.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter. Ook bieden wij een overzicht van al het Voetbal op TV.

r

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.