Invallers en defensieve arbeid brengen Oranje groepszege

Reacties

Het Nederlands elftal heeft ook de derde wedstrijd van het WK in Brazilië afgesloten met een zege. Tegen het vooraf enigszins gevreesde Chili betaalde de aangepaste tactiek van bondscoach Louis van Gaal zich uit, al was het lang wachten op het bevrijdende doelpunt. De invallers Leroy Fer en Memphis Depay beloonden de uitstekend uitgevoerde defensieve arbeid van Oranje: 2-0. Het levert de mannen van Van Gaal groepswinst op.

Invallers en defensieve arbeid brengen Oranje groepszege

Het respect voor Chili was groot voorafgaand aan het laatste duel in Groep B, waarin louter nog de groepswinst op het spel stond. Van Gaal weigerde dan ook af te stappen van de speelwijze waarmee Oranje tot nu telkens aan de aftrap verscheen in Brazilië. Bij afwezigheid van Bruno Martins Indi, die van een hersenschudding herstelt, gunde de bondscoach Dirk Kuijt daarom zijn eerste speelminuten van dit WK. Aan de Katwijker de taak op de linkerflank het gevaar van de opkomende Mauricio Isla en steraanvaller Alexis Sánchez in te dammen.

Dat deed de hardwerkende aanvaller van Fenerbahçe met verve. En met hem de rest van het Nederlands elftal, want in defensief opzicht begon Oranje beter aan het duel met Chili dan tegen Spanje en Australië het geval was. De uiterst actieve Sánchez probeerde veelvuldig gaten te vinden achter de laatste linie van Nederland, maar slaagde daar nauwelijks in. Alleen bij twee spelhervattingen kwam Felipe Gutiérrez twee keer in scoringspositie. Het schot en de kopbal van de middenvelder van FC Twente, die Arturo Vidal verving, miste echter precisie.

Dirk Kuijt bewees tegen Chili waarom hij thuishoort in de WK-selectie. Als geen ander kan de 33-jarige aanvaller taakbewust en sober spelen. Alexis Sánchez ondervond het aan den lijve.
Dirk Kuijt bewees tegen Chili waarom hij thuishoort in de WK-selectie. Als geen ander kan de 33-jarige aanvaller taakbewust en sober spelen. Alexis Sánchez ondervond het aan den lijve.

Daar tegenover stond dat Nederland de grootste moeite had de bal in de ploeg te houden. Want hoewel Chili de bal regelmatig verspeelde, leverde dat maar zelden een gevaarlijke tegenstoot op. Keer op keer ging het bij Oranje al mis voordat Arjen Robben en Jeremain Lens goed en wel bereikt waren. Pas toen de weinig in het spel voorkomende Sneijder Robben vlak voor rust ter hoogte van de middenlijn bereikte, kon de aanvaller van Bayern München beginnen aan een van zijn fameuze rushes en het doel van Chili voor het eerst onder vuur nemen.

Behalve die poging, die net naast verdween, was alleen Stefan de Vrij met een kopbal dicht bij de eerste goal van Oranje geweest. De Feyenoord-verdediger profiteerde bij een vrije trap van Robben van het gebrek aan lengte in de Chileense defensie, maar kopte naast. Van de Chilenen had Oranje steeds minder te duchten. In dertien van de laatste zeventien duels scoorde de ploeg van bondscoach Jorge Sampaoli al in het eerste halfuur. Alleen in de twee duels waarin dat niet gebeurde kwam dat La Roja op verlies te staan (1-2 tegen Brazilië, 0-1 tegen Duitsland).

Arjen Robben moest het voorin veelal alleen opknappen, omdat Jeremain Lens zich ondanks zijn snelheid zelden onderscheidde. Het leidde na 69 minuten tot de entree van Memphis Depay.
Arjen Robben moest het voorin veelal alleen opknappen, omdat Jeremain Lens zich ondanks zijn snelheid zelden onderscheidde. Het leidde na 69 minuten tot de entree van Memphis Depay.

Heel even leek het openingsdoelpunt van Chili er na een uur alsnog te komen, toen Sánchez op de achterlijn collega-aanvaller Lens te kijk zette en vanuit een moeilijke hoek Jasper Cillessen voor het eerst op de proef stelde. Cillessen bleef glansrijk overeind, maar het leek voor Van Gaal wel reden definitief in te grijpen. Memphis Depay mocht de laatste twintig minuten volmaken, omdat tot dan toe Robben de enige was geweest die na de hervatting met een verraderlijk schot de weg naar het doel van Bravo had gevonden. Ook Sneijder moest kort daarna naar de kant.

Opmerkelijk genoeg was het juist zijn vervanger die Oranje op weg hielp naar de derde zege van dit WK. Depay had met een uitstekende actie en een minstens zo goed afstandsschot weliswaar een groot aandeel in het doelpunt, maar het was toch echt Fer die bij de daaropvolgende corner hoog boven zijn tegenstanders uit torende en de bal in de verre hoek knikte. Daryl Janmaat stond aan de basis van het doelpunt met een uitstekende voorzet. Net als tijdens de zeges op Spanje en Australië maakte het Nederlands elftal daardoor na rust pas het verschil.

Op imponerende wijze zet Leroy Fer het Nederlands elftal op voorsprong tegen Chili.
Op imponerende wijze zet Leroy Fer het Nederlands elftal op voorsprong tegen Chili.

Want ook daarna bleek dat Chili vooral in het eerste half uur een geduchte tegenstander is. Niet het slotoffensief van de Zuid-Amerikanen, die met Jorge Valdivia en Mauricio Pinilla nog twee verse krachten brachten, maar opnieuw een Nederlandse counter leverde een goal op. Robben haalde op snelheid de achterlijn en vond bij de tweede paal de meegelopen Depay, die vlak voor tijd alsnog zijn tweede treffer van dit WK maakte. Tegen Australië had hij met een knal van grote afstand de wedstrijd ook al beslist als zogeheten supersub.

Het betekent dat de succesvolle ploeg van Van Gaal de mondiale eindronde vervolgt als winnaar van Groep B. Wie Oranje treft blijkt maandagavond vanaf 22.00 uur. In de achtste finale is de nummer twee van Groep A de volgende tegenstander. Gastland Brazilië, Kroatië of Mexico zal zondag om 13.00 uur Braziliaanse tijd (18.00 uur Nederlandse tijd) in het doorgaans snikhete Fortaleza tegenover het Nederlands elftal staan. Na drie opeenvolgende zeges zal Oranje echter met vertrouwen beginnen aan die zware taak.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.