Sleutelrol Sneijder tegen Chileense bijenzwerm

Reacties

Voetbal International blikt zoals altijd vooruit op de WK-wedstrijden van Oranje. Ditmaal over het laatste duel in de groepsfase, waarin Chili om 18.00 uur de tegenstander is.

Sleutelrol Sneijder tegen Chileense bijenzwerm

Nederland

Klassering eerste (zes punten uit twee wedstrijden)
Vorm G-W-W-W-W

Of Oranje succesvol is tegen Chili hangt voor een groot deel af van de rol die Wesley Sneijder speelt. Indien Louis van Gaal het aandurft zijn nummer tien weinig defensieve taken te geven, zadelt hij Chili met een dilemma van jewelste op. De Zuid-Amerikanen spelen sowieso met twee offensief ingestelde centrumverdedigers, Gonzalo Jara en Gary Medel, die in clubverband respectievelijk als rechtsback en verdedigende middenvelder acteren. Bovendien vervullen de backs van Chili, Mauricio Isla en Eugenio Mena, minstens zoveel aanvallende als verdedigende taken.

Dat zou betekenen dat Oranje, uitgaande van het 5-3-2-systeem, voorin met Arjen Robben, Jeremain Lens én Sneijder vaak een overtalsituatie zou kunnen creëren. Mits Van Gaal het aandurft zijn spelverdeler voorin te laten. Overigens zou Chili daar bij voorbaat al op kunnen anticiperen door met Francisco Silva een extra mandekker op te stellen, maar zelfs  dan kan Oranje voorin vaak een drie-tegen-drie situatie creëren. Of Van Gaal het daarop durft te wagen valt trouwens te bezien. Tegen Australië kwam Sneijder om in het defensieve werk, waardoor hij van alle internationals de meeste meters maakte (!). Bij Oranje ontbreken Robin van Persie (schorsing) en Bruno Martins Indi (naweeën van hersenschudding). Jonathan de Guzman en Stefan de Vrij staan op scherp.

Chili

Klassering tweede (zes punten uit twee wedstrijden)
Vorm V-W-W-W-W

Beweging, pressie en variatie. Dat zijn de speerpunten van het Chileense spel. Bondscoach Jorge Sampaoli gelooft niet in tegenhouden en afwachten. Spektakel wil hij zien. Met én zonder bal. Aan die verplichting ontkomt niemand. In balbezit razen de Chilenen als een zwerm bijen met zijn allen naar voren en bij balverlies wordt de tegenstander vastgezet en opgejaagd. Totale overgave is daarbij een absolute vereiste, want als er ook maar één speler verzaakt valt de zwerm uit elkaar en kan de tegenstander levensgevaarlijk uitbreken.

Chili wil zijn tegenstanders overrompelen. Vaak lukt dat, omdat tegenstanders pressie met een dergelijke intensiteit helemaal niet gewend zijn. Het eerste Chileense doelpunt tegen Spanje is daarvoor exemplarisch. Spanje liet zich opjagen op het middenveld waardoor Alexis Sánchez de bal verkreeg. Een paar razendsnelle zetten later belandde de bal bij Charles Aránguiz, die Eduardo Vargas een niet te missen kans bood. Pats. Boem. Doelpunt. Nederland gaat sinds dit WK prat op countervoetbal, maar wat de Chilenen doen; dát is pas omschakelen.

Nederland is gewaarschuwd. Elk balverlies kan fataal zijn, doordat vrijwel alle Chilenen sneller zijn dan hun directe tegenstanders van vanavond en met positiewisselingen continu verwarring zaaien. Een spits heeft Chili niet. Alexis Sánchez snijdt vanaf rechts naar binnen en Vargas vanaf links. Zij moeten opgevangen worden door onze centrale verdedigers, want onze backs krijgen te maken met de hyperaanvallende vleugelverdedigers Mauricio Isla en Eugnio Mena. Tussen de Chileense valse spitsen in bespeelt Jorge Valdivia de opengevallen ruimtes en dendert Arturo Vidal over alles en iedereen heen. Het is overigens de vraag of de Juventus-ster tegen Oranje kan spelen. Zijn absentie zou voor Oranje een flinke zorg minder betekenen, want hij is met afstand de belangrijkste speler van Chili. Zijn eventuele vervanger is Felipe Gutiérrez van FC Twente, die controlerender speelt. Chili kan niet beschikken over Charles Aránguiz (blessure). Vidal en Mena staan op scherp.

Onderlinge historie

Nederland en Chili speelden pas een keer eerder tegen elkaar. In de finale van het troosttoernooi van de Olympische Spelen van 1928 hielden beide ploegen elkaar in evenwicht (2-2). De doelpunten kwamen op naam van Leo Ghering, Felix Smeets, Manuel Paredes en Oscar Alfaro. Omdat er bij gelijke stand na verlenging toen nog geen strafschoppen werden genomen, werd er geloot om de winnaar te bepalen. Daarbij trok Oranje aan het langste eind. Vanavond zal het er een stuk minder vriendelijk aan toe gaan als de groepswinst op het spel staat. Bij een overwinning of gelijkspel eindigt Nederland eerste. Voor Chili volstaat alleen een zege.

Tekst: Reon Boeringa

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.