Koeman geeft oude bekende Guardiola ongenadig pak slaag

Manchester City is op bezoek bij Everton tegen zijn vijfde competitienederlaag van het seizoen aangelopen. Twee Belgen en twee talenten maakten het verschil op Goodison Park: 4-0.

Toen beide clubs elkaar half oktober ontmoetten in Manchester was City duidelijk een maatje te groot voor Everton, maar dankzij voortreffelijk keeperswerk van Maarten Stekelenburg eindigde die confrontatie tussen Pep Guardiola en Ronald Koeman, die ploeggenoten waren bij Barcelona, onbeslist (1-1). Het was toen pas het tweede puntenverlies van The Citizens, die onder Guardiola indrukwekkend aan het seizoen begonnen met zes zeges op rij in de Premier League.

City leek hard op weg naar het kampioenschap, maar daarna viel het ver terug. Op de nederlaag bij Everton viel ook weinig af te dingen. Nadat een treffer van Kevin Mirallas al terecht was afgekeurd vanwege buitenspel, zorgde Romelu Lukaku elf minuten voor rust voor 1-0. De Belgische spits scoorde op aangeven van zijn landgenoot Mirallas. City kreeg via Raheem Sterling en Bacary Sagna mogelijkheden, terwijl Everton opgelucht ademhaalde toen een handsbal van Leighton Baines niet werd bestraft met een strafschop.

De tweede helft was nog geen twee minuten oud of Mirallas verdubbelde de voorsprong van Everton. Yaya Touré verloor de bal op het middenveld, waarna Mirallas op aangeven van Ross Barkley 2-0 maakte. City ging op zoek naar de aansluitingstreffer en stichtte ook wel gevaar, maar elf minuten voor tijd zorgde Tom Davies voor de definitieve beslissing. De achttienjarige middenvelder rondde fraai af na een aanval die hij zelf opzette.

In de extra speeltijd strooide Ademola Lookman, die net als Morgan Schneiderlin als invaller zijn Everton-debuut maakte, nog wat extra zout in de wonde van City. Hij bepaalde de eindstand op 4-0, waardoor Guardiola zijn grootste competitienederlaag ooit leed.

Door de nederlaag blijft Manchester City steken op 42 punten uit 21 wedstrijden, waardoor nummer zes Manchester United zondagmiddag - bij een thuiszege op Liverpool - in punten gelijk kan komen. Everton staat zevende met 33 punten.