KNVB wil experimenteren met videoscheidsrechter

Reacties

De KNVB wil in september, in nauw overleg met wereldvoetbalbond FIFA, een voorstel indienen om te mogen experimenteren met het invoeren van een zogeheten videoscheidsrechter.

KNVB wil experimenteren met videoscheidsrechter

De Nederlandse voetbalbond hoopt dat de IFAB, de internationale spelregelcommissie, instemt met het voorstel, waarna in oktober met het experiment kan worden gestart. Dat zal dan gebeuren met enkele duels in de beloftencompetitie en in wedstrijden om de KNVB-beker.

De KNVB is dit seizoen gestart met de tweejarige pilot Arbitrage 2.0. In dit traject wordt de komende twee seizoenen het gebruik van doellijntechnologie (HawkEye) en extra assistenten (vijfde en zesde official) toegepast. Aanvullend wordt de mogelijke toepassing van een videoreferee nader onderzocht. De KNVB is nu één seizoen onderweg met de pilot.

Volgens manager competitiezaken Gijs de Jong en Raymond van Meenen (foto), projectleider arbitrage 2.0, staat de FIFA 'niet onwelwillend' tegenover het experiment. De videoscheidsrechter kan bijvoorbeeld ingeschakeld worden bij overtredingen die de scheidsrechter zijn ontgaan of bij ernstig gemeen spel. Het terugzien van beelden moet het spel echter niet onnodig vertragen.

Hoe werkt de videoreferee precies? Bekijk hieronder de beelden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.