Doellijntechnologie GoalControl in gebruik op WK 2014

Op het WK van 2014 in Brazilië wordt de arbitrage ondersteund door de doellijntechnologie GoalControl-4D. Dat maakte de FIFA donderdagavond bekend.

Doellijntechnologie GoalControl in gebruik op WK 2014

Het uit Duitsland afkomstige GoalControl was afgelopen zomer als test in gebruik tijdens het door gastland Brazilië gewonnen toernooi om de Confederations Cup. Die proef verliep uitstekend en de aanwezige scheidsrechters (waaronder Björn Kuipers) lieten zich bijzonder positief uit over de doellijntechnologie. Naar aanleiding daarvan besloot de FIFA, zoals het zich al had voorgenomen, de techniek ook tijdens het WK in Brazilië toe te passen.

GoalControl maakt gebruik van veertien hogesnelheidscamera's die rond het veld staan opgesteld. Als die camera's een doelpunt signaleren, wordt de scheidsrechter daar middels een trilsignaal van op de hoogte gebracht. De Duitse doellijntechnologie wordt deze winter ook gebruikt tijdens het WK voor clubteams, dat tussen 11 en 21 december in Marokko wordt gehouden.

In Nederland wordt sinds vorige maand gebruik gemaakt van de HawkEye-techniek. Deze methode is bij wijze van proef in gebruik bij FC Utrecht en zal later ook in De Kuip en in De Arena worden gebruikt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen