Kampioensfeest Sparta opnieuw uitgesteld

Sparta Rotterdam heeft na de remise van vanavond tegen Helmond Sport maandag een nieuwe kans de titel in de Jupiler League veilig te stellen. VVV-Venlo heeft wel weer iets afgesnoept van de Rotterdamse voorsprong.

Helmond Sport – Sparta Rotterdam 1-1
In 2005 was De Braak het toneel voor een Rotterdams feest. In het onderkomen van Helmond Sport verzekerde Sparta zich via de nacompetitie van promotie naar de Eredivisie. Elf jaar later was het Brabantse stadion mogelijk weer het podium voor de viering van Rotterdamse promotie.

Maar een uitbundig feest bleef dit keer achterwege voor Sparta, dat sowieso afhankelijk was van het resultaat van nummer twee VVV-Venlo bij MVV Maastricht. Bij een overwinning van de ploeg van trainer Maurice Steijn kon de Rotterdamse vlag nog niet uit, ongeacht het eigen resultaat tegen Helmond Sport.

Maar met de titel in het zicht is de Sparta-machine de laatste weken gaan haperen. De laatste drie duels tot vandaag leverden slechts twee punten op. Ook bij Helmond Sport ging het allerminst van een leien dakje en was de oogst met een remise mager.

Al in de vierde minuut deelde de thuisploeg een flinke tik uit. Na een afgeslagen Rotterdamse corner toonden Kenneth Dougall en Denzel Dumfries zich achterin niet daadkrachtig genoeg. Gyrano Kerk profiteerde dankbaar: 1-0.

Het antwoord van Sparta kwam halverwege de eerste helft. Nadat Paco van Moorsel tegen de lat had geschoten, nam hij de assist op de 1-1 van Loris Brogno voor zijn rekening. De jacht op de overwinning bleef ondanks een flinke dosis aan kansen vruchteloos.

Tegelijkertijd ontsnapten de Rotterdammers aan een nederlaag aangezien aan de andere kant Carlo de Reuver en Kerk verzuimden hun grote kansen te benutten. In de 79ste minuut was zelfs een strafschop niet besteed aan Helmond Sport. Mounir El Allouchi schoot de bal vanaf elf meter over.

Mede dankzij het gelijkspel is Sparta nog één overwinning verwijderd van de titel. Die kan maandag op het eigen Kasteel worden behaald als Jong Ajax op bezoek komt.

MVV Maastricht - VVV-Venlo 1-3
VVV-Venlo heeft met dank aan Ralf Seuntjens het feestje van Sparta verpest. De topscorer besliste in de eerste vijf minuten van de tweede helft de Limburgse derby met twee doelpunten. De aansluitingstreffer van MVV'er Jordy Croux, die tekende in de 67ste minuut uit een vrije trap voor de 1-2, zorgde voor spanning in De Geusselt. Zes minuten voor tijd deelde Vito van Crooy de genadeklap uit.

Voor MVV was de uitkomst dubbel zo zuur. Nog los van de nederlaag tegen provinciegenoot betekende de nederlaag namelijk ook dat de vierde periodetitel uit zicht is verdwenen.