Juventus neemt in Florence voorschot op vijfde titel op rij

De Scudetto kan Juventus na de 35ste speelronde van de Serie A haast niet meer ontgaan. De Oude Dame won het uitduel met Fiorentina (1-2) en is daardoor bijna niet meer bij te halen door nummer twee Napoli.

Mario Mandzukic schoot de bezoekers in de 39ste minuut op voorsprong met een rake knal na koppend voorbereidend werk van Paul Pogba, maar de club uit Turijn zag de nummer vijf van de competitie in de 81ste minuut langszij komen.

Nikola Kalinic kreeg een vrije schietkans op zo'n twintig meter van het doel van Juve en liet doelman Gianluigi Buffon kansloos met een schot in de rechterhoek. Lang leed Juventus daar niet onder, want twee minuten later lag de 1-2 al in het net. Het was Álvaro Morata die dertien minuten na zijn invalbeurt op de juiste plek stond en zich met een intikker tot matchwinner kroonde.

Juventus-doelman Gianluigi Buffon werd één keer gepasseerd door Nikola Kalinic (rechts), maar stelde de 1-2 zege veilig door in de slotfase nog een strafschop van de Kroaat te keren.

Bijna had Kalinic het Turijnse feestje alsnog verpest, toen hij in blessuretijd mocht aanleggen voor een strafschop, maar hij vond Buffon op zijn weg met een schot in de rechterhoek. Na die misser kreeg hij in de 94ste minuut nog een grote kopkans, maar ook die was niet aan de Kroaat besteed. Dit keer raakte hij de lat.

Zo stelden de 38-jarige sluitpost en het aluminium de zege veilig voor Juve en kwam De Oude Dame op 85 punten. Dat zijn er twaalf meer dan Napoli, dat maandagmiddag nog in actie komt tegen nummer drie AS Roma (15.00 uur aftrap). In puntentotaal én qua doelsaldo kan de nummer twee in theorie nog naast Juventus komen en daardoor is de titel voor Juve nog geen feit. Het onderling resultaat, waarbij enkel wordt gekeken naar het resultaat en niet naar de doelcijfers, is onbeslist door twee thuiszeges.

De equipe van Massimiliano Allegri kan maandag mogelijk - bij puntenverlies van de Napolitanen - al wel de vijfde titel op rij vieren en dat kan moeilijk onterecht worden genoemd. Sinds eind oktober speelde Juventus 25 duels, daarvan won het er 24. Doelcijfers: 56 voor en 9 tegen. Liefst achttien keer hield het in die reeks de nul.