Jong Oranje ontsnapt tegen Duitsers aan puntenverlies

Ondanks een overtuigende eerste helft dreigde Jong Oranje een kater over te houden aan het eerste duel op het EK onder-21. Invaller Leroy Fer gaf het duel met Jong Duitsland toch een mooi einde (3-2).

Bondscoach Cor Pot had dinsdag al verklaard dat zijn ploeg stond te trappelen te beginnen aan het EK onder-21. Twee dagen later bleek die gretigheid bij Jong Oranje tijdens het eerste groepsduel in Israël.

Vanaf de eerste minuut had Jong Duitsland nauwelijks iets in te brengen tegen de overtuigende Nederlandse formatie. Jong Oranje speelde gedreven, tactisch sterk en in een hoog tempo.

Dat er na 45 minuten een 2-0 voorsprong op het scorebord stond, was ook logisch gezien het overwicht. Adam Maher had halverwege de eerste helft de ban gebroken met een schot, dat door een curve keeper Bernd Leno verraste.

In de 38ste minuut moest de Duitse doelman zich opnieuw gewonnen geven. Georginio Wijnaldum sloot een individuele actie af met een schot van ruim zestien meter, waarop Leno onvoldoende antwoord had. De eerste punten van het EK onder-21 leken daarbij voor Nederland in veilige haven. Maar opvallend genoeg waren de rollen in de tweede helft omgedraaid. Jong Duitsland kwam energieker voor de dag en kreeg kort na rust in de jacht op een positief resultaat een welkom steuntje in de rug.

Jong Oranje, en dan in het bijzonder Stefan de Vrij mocht zich dat aanrekenen. De Feyenoorder ging in de fout, waarna de Duitse aanvoerder Lewis Holtby door keeper Jeroen Zoet alleen met een overtreding van het scoren kon worden afgehouden. Sebastian Rudy maakte het karwei uit de toegekende strafschop wel af.

Nederland ontsnapte verschillende keren aan de Duitse gelijkmaker, die in de 81ste minuut dan toch viel. Uitblinker Holtby kreeg te weinig weerwerk en passeerde met een schot van ruim zestien meter Zoet.

Voor Pot was de gelijkmaker aanleiding naast Memphis Depay Leroy Fer als verse kracht in te brengen. Het bleek een goede keuze, want de middenvelder van FC Twente zorgde in de negentigste minuut met ene rake kopbal dat het zo mooi begonnen EK-avontuur ondanks een inzinking toch een goed einde kreeg.

Jong Oranje komt zondag in Jeruzalem in actie tegen Jong Rusland, dat eerder donderdag nipt met 1-0 verloor van Jong Spanje.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.