Jong Oranje strijdt mee voor titel in groep der giganten

Jong Oranje staat aan de vooravond van het Jeugd-EK in Israël. Waar het elftal van bondscoach Cor Pot gelauwerd is met enkele A-internationals, is ook de tegenstand niet mals. De laatste drie Europees kampioenen treffen elkaar in Groep B.

Jong Oranje strijdt mee voor titel in groep der giganten

Nederland, Duitsland en Spanje werden respectievelijk Europees kampioen in 2007, 2009 en 2011, terwijl de loodzware poule wordt aangevuld met Rusland als outsider. Wat kan het Oranje van de toekomst verwachten van de tegenstanders? VI.nl brengt de opponenten in kaart. Jong DuitslandWaar bondscoach Joachim Löw verklaarde dat de Duitse jeugdploeg de voorkeur zou krijgen boven de oefentrip van de A-ploeg naar Amerika, is dat in de selectie niet terug te zien. Grote namen als Ilkay Gündogan (Borussia Dortmund), Toni Kroos (Bayern München) en Julian Draxler (Schalke 04) zijn niet aanwezig in het Midden-Oosten, terwijl ze qua leeftijd wel speelgerechtigd zijn.

Zonder de inbreng van deze spelers lijken de Duisters geen kanshebber voor de eindzege. De selectie van Jong Duitsland is weliswaar talentvol met spelers als Lewis Holtby (Tottenham Hotspur) en Patrick Herrmann (Borussia Mönchengladbach), maar mist de ervaring die Oranje bijvoorbeeld wel heeft.

De Duitse bond gaf dan ook te kennen dat het opleiden boven presteren gaat. In dat kader wordt het interessant om te zien of de toekomstige opvolger van spelers als Mesut Özil, Sami Khedira (beiden Real Madrid) en Bastian Schweinsteiger (Bayern München) op gaat staan in de eindronde van het komend Jeugd-EK. Jong SpanjeRegerend Europees kampioen Spanje reist opnieuw af met een zeer talentvolle spelersgroep, voornamelijk afkomstig uit de jeugdopleiding van Barcelona. Het einde van de gouden generatie van Spanje lijkt op basis van leeftijd langzaamaan in zicht en dus is de vraag hoe de talenten het gaan doen in Israël.

Blikvanger in de Spaanse jeugdploeg is Isco, het grote talent van Málaga. De aanvallende middenvelder maakte dit seizoen furore in de Champions League, waar hij met zijn ploeg strandde in de kwartfinales (uitgeschakeld door Borussia Dortmund).

Dat deze selectie weer overloopt van kwaliteit moge duidelijk zijn. Naast de technisch begaafde spelverdeler Isco zijn ook de groeibriljanten Thiago Alcántara, Marc Bartra, Cristian Tello (allen Barcelona) en Iker Muniain van Athletic de Bilbao van de partij. Jong RuslandWaar eerder genoemde landen afreizen met grote namen uit de Europese topcompetities, komen de Russen voornamelijk met spelers die actief zijn in eigen land. Slechts één speler komt uit voor een absolute topclub, zij het in het tweede team. De 22-jarige Denis Cheryshev speelt al sinds zijn jeugd voor Real Madrid, maar maakte nog geen minuten in de hoofdmacht.

Sterspeler aan de zijde van Jong Rusland is oud-Feyenoorder Fedor Smolov. De middenvelder van FC Anzhi wordt gezien als de spil van outsider Rusland. En dat is opvallend aangezien Smolov in clubverband nog niet wist te imponeren bij Feyenoord, Dinamo Moskou en zijn huidige club Anzhi (verhuurd door Dinamo Moskou).

In de jeugdploeg van Rusland is de 23-jarige Smolov een totaal andere speler. Zijn rol in de kwalificatiereeks voor het jeugd-EK van deze zomer was enorm. Liefst zeven treffers waren afkomstig van de dynamische middenvelder. Bovendien reist ook Alan Dzagoev, sterspeler van CSKA Moskou, af naar Israël. Oranje is gewaarschuwd. Overigens is Feyenoord met zes spelers vertegenwoordigd op het Jeugd-EK en daarmee de hofleverancier van het toernooi voor Barcelona en Borussia Mönchengladbach (beiden vijf). Behalve Bruno Martins Indi, Stefan de Vrij, Jordy Clasie, Tonny Vilhena en Kelvin Leerdam doet namens Jong Noorwegen Harmeet Singh mee. Vilhena is met zijn achttien jaar en 153 dagen oud ook nog eens de jongste deelnemer. Rusland heeft de oudste speler in zijn gelederen: doelman Aleksandr Flitsov (23 jaar en 154 dagen). Samenstelling: Jarno Verweij

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen