Jong Oranje laat zege volledig uit handen glippen

Nederland Onder-21 bleek op bezoek bij de Slowaakse leeftijdsgenoten niet genoeg te hebben aan een 2-0 voorsprong na de eerste helft. Na rust liep de score in het EK-kwalificatieduel tot 4-2 op in het voordeel van Slowakije.

Waar Jong Oranje ruim een maand geleden nog het hoofd moest buigen tegen Slowakije (1-3 verlies), kenden de Nederlandse jeugdinternationals op vreemde bodem een voortvarende start. Het eerste gevaar kwam van Jorrit Hendrix, die na een pass van Ricardo Kishna zijn geluk beproefde. Doelman Adrian Chovan liet zich echter niet verrassen door het schot door het midden van de PSV’er.

De Slowaakse sluitpost had even later logischerwijs geen antwoord paraat toen Vincent Janssen een schot van Hendrix van richting veranderde. De AZ-spits zette zijn voet tegen de doelpoging van de middenvelder, waardoor de bal met een boog in het doel vloog. Even later beproefde de aanvaller wederom zijn geluk en opnieuw was het raak, ditmaal via de onderkant van de lat. De Slowaken protesteerden want de bal leek de doellijn niet volledig te passeren, maar de aanmerkingen op de leiding mochten niet baten.

De op het oog geruststellende voorsprong bleek in de tweede helft allesbehalve comfortabel. In de vijftigste minuut nam Jaroslav Mihalik de aansluitingstreffer al voor zijn rekening, waarna even later FC Groningen-speler Albert Rusnák doelman Mickey van der Hart verschalkte. En bij die dompers bleef het niet voor de ploeg van bondscoach Fred Grim.

Martin Chrien maakte met nog zo'n tien minuten te spelen de comeback compleet door Slowakije op voorsprong te zetten. De middenvelder troefde Derrick Luckassen af door snel te reageren op een voorzet en schoot vervolgens de 3-2 binnen. De AZ-verdediger was bij de laatste treffer wederom de schlemiel. Na een wilde sliding wees arbiter Sandro Schärer naar de stip. Adam Zrelak benutte de strafschop en was zo verantwoordelijk voor de eindstand.

Het is de tweede keer in ruim een maand tijd dat de Nederlandse jeugdinternationals een voorsprong weggeven tegen deze opponent. Ook op 11 oktober in Nijmegen nam Oranje de leiding in een treffen met Slowakije, dat na de meest recente overwinning eerste staat in Groep 8 van de EK-kwalificatiecyclus. Nederland staat tweede met evenveel punten als de koploper, maar de lijstaanvoerder heeft een wedstrijd minder gespeeld en beschikt daarnaast over een beter doelsaldo.