In de Jupiler League is Het Kasteel ineens een spookslot

Reacties

Sparta Rotterdam kan maandag kampioen worden van de Jupiler League. Daarmee wordt eerder een vloek doorbroken dan een mijlpaal bereikt. VI zet de jaren op het tweede niveau van de roemruchte club op een rijtje.

In de Jupiler League is Het Kasteel ineens een spookslot

Seizoen 2002/03, Koevermans trekt de kar
Trainer Frank Rijkaard kan Sparta in 2002 niet behoeden voor degradatie, ondanks de routine van Regi Blinker en Aron Winter in de Rotterdamse ploeg. Een niveautje lager richt de club zich aan de hand van topscorer Danny Koevermans langzaam op. Trainer Dolf Roks moet een terugval bekopen met zijn ontslag, waarna Chris Dekker de Kasteelclub uiteindelijk naar de achtste plek loodst.

Seizoen 2003/04, Snoei ruikt aan het succes
Onder Mike Snoei kent Sparta een bliksemstart, maar kost een terugval Sparta promotie. Ook zijn de Rotterdammers een paar seconden verwijderd van de bekerfinale. Joost Broerse zorgt er met een silver goal echter voor dat FC Utrecht kan ontsnappen op Het Kasteel. In de Jupiler League eindigt het team uiteindelijk als derde, waarna de nacompetitie geen soelaas meer biedt.

Seizoen 2004/05, toch die felbegeerde terugkeer
Het tweede seizoen verspeelt Sparta de titel op een puntje aan Heracles Almelo. En als de nacompetitie wordt begonnen met een nederlaag tegen Helmond Sport, kan trainer Snoei zijn spullen pakken. Adri van Tiggelen weet het ogenschijnlijk mislukte seizoen uiteindelijk te redden door alle vijf resterende duels te winnen en te promoveren naar de Eredivisie.

Robert van Boxel kan in 2013 niet geloven dat Mark-Jan Fledderus met zijn tweede rake vrije trap van de middag Roda JC Kerkrade in de extra tijd ten koste van de Rotterdammers verzekert van Eredivisievoetbal.
Robert van Boxel kan in 2013 niet geloven dat Mark-Jan Fledderus met zijn tweede rake vrije trap van de middag Roda JC Kerkrade in de extra tijd ten koste van de Rotterdammers verzekert van Eredivisievoetbal.

Seizoen 2010/11, gebukt onder bezuinigingen
Na de degradatie onder leiding van Aad de Mos moet er worden bezuinigd. Sparta verkoopt Erik Falkenburg en Nick Viergever aan AZ en later ook Kevin Strootman aan FC Utrecht. De nieuwe trainer Jan Everse begint voortvarend, met onder meer de recordoverwinning van 12-1 op Almere City FC, met acht goals van Johan Voskamp. Everse maakt het seizoen niet af na de al bijna traditionele terugval, zijn opvolger Jos van Eck krijgt de club als nummer negen zelfs niet meer in de play-offs.

Seizoen 2011/12, duur dipje in maart
Een dipje in maart, met drie opeenvolgende nederlagen, kost Sparta het kampioenschap. PEC Zwolle blijft de Rotterdammers uiteindelijk voor in de competitie en in de play-offs is de latere promovendus Willem II te sterk. Ook het bekertoernooi kent een uitermate teleurstellende afloop voor het elftal van trainer Michel Vonk, met uitschakeling tegen de amateurs van GVVV.

Seizoen 2012/13, tweemaal Fledderus fataal
In een rommelig seizoen, met tussentijds afscheid van het failliete AGOVV en SC Veendam, krijgt Vonk het niet voor elkaar om de hoge verwachtingen waar te maken. FC Volendam en SC Cambuur strijden uiteindelijk om de titel en na het ontslag van Vonk moet Henk ten Cate de Rotterdammers nieuwe impulsen geven in de play-offs. En dat lukt, ware het niet dat een zondagsschot van Mark-Jan Fledderus roet in het eten gooit. In de extra tijd berooft hij met zijn tweede rake vrije trap van de middag namens Roda JC Kerkrade het verbouwereerde Sparta van Eredivisie-voetbal.

Seizoen 2013/14, historisch slecht in eigen huis
Als Adrie Bogers en interim-trainer Arjan van der Laan de passie en beleving bij de kampioenskandidaat niet kunnen terugbrengen, kent Sparta onder Gert Kruys na de winterstop een terugval die zijn eind niet kent. Alle (!) thuisduels worden onder zijn leiding verloren en de club eindigt met de zestiende klassering op de laagste plaats ooit. Toch herpakt Sparta zich in de play-offs, maar blijkt FC Dordrecht in de finale over twee duels te sterk.

Sparta druipt in 2014 af nadat FC Dordrecht in de derde ronde van de play-offs over twee wedstrijden te sterk is en naar de Eredivisie promoveert.
Sparta druipt in 2014 af nadat FC Dordrecht in de derde ronde van de play-offs over twee wedstrijden te sterk is en naar de Eredivisie promoveert.

Seizoen 2014/15, ellende tot het bittere eind
Onder leiding van diezelfde Kruys begint Sparta nog voortvarend, maar na tien wedstrijden komt de klad erin. Peter van den Berg kan als interim-trainer het tij niet keren en ook als met Alex Pastoor een definitieve opvolger wordt gevonden voor Kruys blijft de club aanmodderen. Op de laatste speeldag wordt zelfs kwalificatie voor de nacompetitie verspeeld aan VVV-Venlo door de teleurstellende nummer acht van de Jupiler League.

Seizoen 2015/16, stress aan het slot
Tijdens het negende seizoen op het een na hoogste niveau lijkt de titel Sparta echter niet meer te kunnen ontgaan. Op de dertiende speeldag wordt de koppositie overgenomen van Go Ahead Eagles en niet meer uit handen gegeven. Trainer Alex Pastoor durft lang niet over het kampioenschap te spreken, maar wordt er tijdens de laatste twee wedstrijden nadrukkelijk mee geconfronteerd als Sparta theoretisch gezien de titel kan pakken en zo eindelijk eens met zijn vloek van de laatste jaren kan breken.

De kampioensstress heeft zijn invloed op de resultaten tegen NAC Breda en Helmond Sport (beide 1-1). Maandag heeft de Kasteelclub zijn kansen voor het eerst in eigen hand als Jong Ajax (20.00 uur) op bezoek komt. Lukt het niet om te winnen, dan zijn er nog herkansingen tegen FC Volendam, MVV Maastricht (beide uit) en FC Dordrecht (thuis).

Het falen in de Jupiler League is maar een relatief kort hoofdstuk in de historie van de in 1888 opgerichte club. Maar juist deze frustratie lijkt al een eeuwigheid te duren voor de Rotterdammers.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.