IFAB geeft gehoor aan kritiek op 'triple punishment'

Reacties

De spelregelcommissie van de FIFA (IFAB) heeft een klap gegeven op het aanpassen van enkele regels in het voetbal. De belangrijkste is de aanpassing van de triple punishment bij het toekennen van een strafschop, waarop veel kritiek was.

IFAB geeft gehoor aan kritiek op 'triple punishment'

In een lijvig document legt de IFAB uit welke grote en kleine veranderingen er zijn toegepast om de regels aan te passen aan het moderne voetbal van de 21ste eeuw. De belangrijkste wijziging is dat het op onreglementaire wijze ontnemen van een scoringskans nu niet altijd meer een rode kaart oplevert. Alleen bij een opzettelijke handsbal (zoals van Andrés Iniesta tegen Atlético Madrid, foto), het vasthouden of duwen van een tegenstander of een overtreding zonder de intentie de bal te spelen, moet de speler van het veld.

Die regel is aangepast omdat tot nu toe ook overtredingen in het strafschopgebied met de intentie om de bal te spelen vaak een rode kaart en een penalty opleverden. Doordat daaroverheen meestal ook nog een schorsing van een of meerdere duels overheen kwam, ontstond steeds meer onvrede over die veel te zware drievoudige straf – de zogeheten triple punishment. Nu zal de scheidsrechter dus vaker een gele kaart mogen geven.

Verder schrijven de nieuwe regels voor dat bij buitenspel de armen van spelers niet meetellen en dat een speler ook buitenspel kan staan als hij de situatie beïnvloedt zonder de bal te raken. Ook is bepaald dat een speler nu niet langer buiten de lijnen hoeft te worden behandeld als hij het slachtoffer is geworden van een overtreding die goed was voor een gele of rode kaart. De IFAB legt daarbij wel de nadruk op een korte blessurebehandeling.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.