IFAB geeft goedkeuring aan experiment met video-assistent

Reacties

De kogel is door de kerk. Vanaf het seizoen 2017/18 gaat de FIFA testen uitvoeren met een video-assistent. Dat maakte de International Football Association Board (IFAB) zaterdag bekend op een persconferentie.

IFAB geeft goedkeuring aan experiment met video-assistent

De KNVB drong al lange tijd aan bij de IFAB op een experiment met een video-assistent. Bij de wedstrijd Feyenoord - SC Heerenveen werd zelfs al een pilot uitgevoerd met de nieuwe technologie, terwijl ook de Duitse voetbalbond DFB groen licht kreeg voor het gebruik van een video-assistent.

Nu gaat ook de IFAB overstag. De testperiode duurt twee jaar. Daarna wordt een definitief besluit genomen over de invoering van de technologie. Op de site van de FIFA wordt duidelijk uitgelegd wanneer de video-assistent ingezet kan worden.

De IFAB besloot daarnaast om ook wat te doen aan de zogenoemde triple punishment rule: het feit dat voor het neerhalen van een doorgebroken speler in het strafschopgebied een penalty, rood en een schorsing gegeven wordt. Tijdens het EK 2016 wordt een test uitgevoerd waarbij spelers voortaan geel krijgen in plaats van rood voor een dergelijke overtreding, mits de intentie bestaat om de bal te spelen.

Aftrap
De IFAB voerde ook nog een aantal subtiele wijzigingen door. Zo zijn alle spelregels nu genderneutraal geformuleerd, om duidelijk te maken dat vrouwenvoetbal serieus wordt genomen. De aftrap hoeft daarnaast niet meer in voorwaartse richting genomen te worden en als een speler geblesseerd is geraakt door een overtreding waarvoor een kaart is gegeven, dan hoeft hij niet buiten het veld behandeld te worden. Deze veranderingen van de spelregels gaan in per 1 juni 2016.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.