HSV staat op tegen Dortmund, nieuwe glorie Verbeek

Wat trainer Bert van Marwijk de laatste weken niet lukte, doet zijn opvolger bij Hamburger SV direct bij zijn debuut: winnen. Ook trainer Gertjan Verbeek was succesvol. Hij won met 1. FC Nürnberg van Eintracht Braunschweig. Een hoofdrol was er ook voor Paul Verhaegh.

Hamburger SV – Borussia Dortmund 3-0
Hamburger SV heeft onder leiding van trainer Mirko Slomka direct voor een stunt gezorgd. De opvolger van de ontslagen Bert van Marwijk zag zijn ploeg ruim winnen van de Duitse grootmacht Borussia Dortmund. Daarmee maakte HSV direct een einde aan de erbarmelijke reeks nederlagen. In de voorgaande zeven competitieduels werd geen enkel punt behaald.

Mirko Slomka, de opvolger van de ontslagen Bert van Marwijk, kijkt tevreden toe.

Zonder de inbreng van de geblesseerde aanvoerder Rafael van der Vaart was er vooraf weinig hoop voor Die Rothosen. HSV was in eigen huis niet de bovenliggende partij, maar vocht voor iedere meter tegen de achtste finalist van de Champions League (dinsdag uit bij Zenit Sint-Petersburg). Waar Dortmund voornamelijk de aanval zocht, opende HSV vlak voor de rust de score. Op aangeven van Pierre-Michel Lasogga (foto) kopte Petr Jirácek knap binnen tussen twee Dortmund-verdedigers.

Ook in de tweede helft heersten de bezoekers. HSV werd steeds meer teruggedrukt, maar maakte na een uur wel dankbaar gebruik van de ruimte. Lasogga werd gelanceerd door Tolgay Arslan en zette met zijn treffer de marge op twee. Hakan Calhanoglu bepaalde vlak voor tijd de eindstand in de Imtech Arena. HSV, met Ola John op de bank en Ouasim Bouy op de tribune, stijgt na de vijfde zege van dit seizoen naar plaats zestien in de Bundesliga.

1. FC Nürnberg – Eintracht Braunschweig 2-1
Aan spektakel geen gebrek bij het duel tussen de de laatste weken goed presterende ploeg van trainer Gertjan Verbeek en de hekkensluiter. Na 34 minuten leek de Nederlandse ploeg immers kansloos. Dominique Kumbela, die vorige week met een hattrick tegen HSV al voor het ontslag van Van Marwijk had gezorgd,  maakte in die minuut de 0-1. Even daarvoor was Per Nilsson met rood naar de kant gestuurd voor het neerhalen van een doorgebroken speler. Kort voor rust miste Kumbela vanaf de stip echter de kans om Braunschweig op 0-2 te zetten

De toespraak van Verbeek in de rust had evenwel het benodigde effect. Want binnen twee minuten zette het tiental van Nürnberg de achterstand om in een voorsprong. Hiroshi Kiyotake en Tomás Pekhart zorgden voor de onverwachte ommekeer.

Hiroshi Kiyotake juicht na de gelijkmaker tegen Eintracht Braunschweig.

Maar nog was het met het vuurwerk niet gedaan. Na ruim een uur was Nürnberg-doelman Raphael Schäfer immers de held toen hij de strafschop van Ermin Bicakic keerde. Omdat Kiyotake daarna ook vanaf elf meter miste, bleef het spannend. Toch sleepten de tien man van Verbeek de zege over de streep, waardoor de ploeg van de Nederlandse trainer de opmars vervolgde richting de middenmoot.

Waar voor de winterstop geen duel gewonnen werd, leverden de vijf optredens na de winterslaap vier zeges en één nederlaag op. Daardoor zijn ook de degradatiezorgen voorlopig weg. Dat geldt niet voor Eintracht Braunschweig dat met vijftien punten nog troosteloos hekkensluiter is. Het gat met respectievelijk Freiburg en HSV bedraagt drie en vier punten.

Het spectaculaire duel was ook nog goed voor een record. Voor het eerst in de Bundesliga werden er drie strafschoppen in één duel gemist.

VfB Stuttgart – Hertha BSC 1-2
Sandro Wagner heeft Hertha BSC in de slotfase aan drie punten geholpen. Op aangeven van Tolga Cigerci bepaalde de invaller drie minuten voor tijd de eindstand op bezoek bij VfB Stuttgart. De ploeg van trainer Jos Luhukay begon sterk door na amper vijf minuten de score te openen via Levan Kobiashvili. Arthur Boka tekende vlak voor de rust de gelijkmaker aan, waardoor het lang spannend bleef in Mercedes-Benz-Arena. Matchwinner Wagner incasseerde in de extra tijd de rode kaart. Hertha BSC bezet na 22 speelronden de zevende plaats, terwijl Stuttgart is terug te vinden op de vijftiende plek.

Borussia Mönchengladbach - Hoffenheim 2-2
Gladbach heeft voor de zevende wedstrijd op rij niet gewonnen in de Bundesliga. Patrick Hermann opende al in de vierde minuut de score en een klein kwartier later stond het al 2-0 door toedoen van Tony Jantschke. Die voorsprong werd evenwel na rust nog volledig uit handen gegeven door goals van Roberto Firmino en een strafschop van Sejad Salilovic, waardoor Hoffenheim nu vier wedstrijden op rij ongeslagen is. Door het gelijkspel zakt Gladbach verder af richting middenmoot, waar ook Hoffenheim vertoeft. Roel Brouwers zat bij Gladbach negentig minuten op de bank.

Oranje-international Paul Verhaegh is dolgelukkig na zijn treffer.

SC Freiburg - 1 FC Augsburg 2-4
Met dank aan Paul Verhaegh heeft FC Augsburg nog steeds zicht op het behalen van een Europees ticket. De Nederlandse aanvoerder van de bezoekers maakte zelf de 2-2 en leverde de assist voor de 2-3. Door de zege heeft Augsburg nu 34 punten, eentje minder dan nummer zes Gladbach.

Namens Augsburg opende Tobias Werner al na zeven minuten de score. Jonathan Schmid trok tien minuten later de stand alweer gelijk. Na rust was Admir Mehmedi verantwoordelijk voor de 2-1, waarna de succesperiode van Verhaegh aanbrak. De eindstand werd bepaald door André Hahn: 2-4.

Door het verlies is Freiburg een plaatsje gezakt naar de zeventiende stek omdat HSV langszij kwam.