Hoe kan Van Gaal de kloof richting Chelsea dichten?

Reacties

In de rubriek Transferzomer blikt Voetbal International vooruit op de transferplannen van Europese topclubs. In deze editie Manchester United. Wat moet manager Louis van Gaal doen op de transfermarkt om komend seizoen mee te spelen om de landstitel?

Hoe kan Van Gaal de kloof richting Chelsea dichten?

Stand van zaken
In zijn eerste seizoen bij Manchester United voldeed Van Gaal aan de doelstelling van het bestuur door als vierde te eindigen en daarmee kwalificatie voor de voorronde van de Champions League af te dwingen. In de komende jaargang wordt van de 63-jarige Amsterdammer verwacht dat hij met zijn elftal meestrijdt om de titel in de Premier League. Het gat met kampioen Chelsea was in de afgelopen jaargang maar liefst zeventien punten, dus dat wordt nog een flinke uitdaging voor Van Gaal.

United presenteerde Memphis Depay reeds als de eerste grote zomeraankoop. De 21-jarige aanvaller komt voor minimaal 27,5 miljoen euro over van PSV. Daarnaast keren huurlingen Nani en Javier Hernández terug, maar het lijkt waarschijnlijk dat zij in de etalage gezet gaan worden. Tegenover de komst van Depay staat het vertrek van Radamel Falcao (naar Chelsea waarschijnlijk). De van AS Monaco gehuurde Colombiaanse spits kon niet aarden op Old Trafford.

Sterke en zwakke punten
Van Gaal heeft in zijn eerste seizoen direct nadrukkelijk zijn stempel op United gedrukt, blijkt uit de cijfers van Opta. Zijn elftal is in staat om de zwakheden te maskeren door de bal rond te tikken. In de Premier League had het afgelopen seizoen geen ploeg zoveel balbezit als United (61 procent gemiddeld) en kreeg geen enkel elftal zo weinig schoten tegen. Daar staat tegenover dat The Red Devils zelf ook weinig schieten en wat het aantal doelpunten betreft ver achterbleven op Arsenal, Chelsea en Manchester City.

David De Gea was dit seizoen van onschatbare waarde voor Manchester United. De 24-jarige Spanjaard maakte maar liefst 78 reddingen.
David De Gea was dit seizoen van onschatbare waarde voor Manchester United. De 24-jarige Spanjaard maakte maar liefst 78 reddingen.

Wat deze cijfers niet direct duidelijk maken, is dat doelman David de Gea zijn zwakke defensie regelmatig uit de brand heeft geholpen. United maakte maar liefst 29 grote verdedigende fouten in het afgelopen seizoen, slechts drie teams in de Premier League presteerden in dat opzicht nog slechter. Slechts drie van die missers leverden echter een tegengoal op en dat is vooral toe te schrijven aan De Gea. Voor Van Gaal is het dan ook slecht nieuws dat zijn keeper naar Real Madrid lijkt te vertrekken.

Wie worden genoemd?
Volgens de Engelse tabloids, die qua transfergeruchten nu niet bepaald synoniem staan voor betrouwbaarheid, lijkt behalve De Gea ook Ángel di María bij United te vertrekken. De van Real Madrid overgenomen Argentijn heeft zijn waarde in Engeland nog niet kunnen bewijzen. Daarnaast is het de vraag of Robin van Persie op Old Trafford blijft.

Speelt Robin van Persie volgend seizoen nog voor Manchester United? De 31-jarige spits bleef vorig seizoen steken op tien competitiedoelpunten.
Speelt Robin van Persie volgend seizoen nog voor Manchester United? De 31-jarige spits bleef vorig seizoen steken op tien competitiedoelpunten.

Om zijn selectie van een kwaliteitsimpuls te voorzien heeft manager Louis van Gaal naar verluidt een budget van tweehonderd miljoen euro gekregen. Dat leidt iedere dag tot de wildste geruchten. Als vervangers van De Gea worden Jan Oblak, Hugo Lloris en Petr Cech genoemd. Daarnaast zouden onder meer Nicolás Otamendi, Morgan Schneiderlin en Harry Kane in beeld zijn.

Analyse
Het is glashelder dat Van Gaal zijn selectie op een aantal posities moet versterken om volgend seizoen mee te strijden om de titel. United heeft een defensieve sterkhouder nodig om het aantal gemaakte fouten omlaag te brengen. Daarnaast moet de aanvallende productiviteit omhoog, want met de 62 goals van de laatste jaargang wordt het lastig om kampioen te worden. Ook heeft de Nederlandse oefenmeester baat bij een goede stand-in voor Michael Carrick. In de achttien competitieduels waarin hij speelde pakte United maar liefst 42 punten (2,33 per duel), in de twintig wedstrijden zonder de 33-jarige middenvelder werden daar slechts 28 punten (1,4 per duel) aan toegevoegd.

De eerste prioriteit voor Van Gaal lijkt het vinden van een vervanger voor De Gea. Bayer Leverkusen-sluitpost Bernd Leno kan voor die vacature een hele interessante optie zijn. De 23-jarige Leno heeft reeds 133 Bundesliga-duels achter zijn naam staan en brak afgelopen seizoen een clubrecord door 529 minuten achtereen zijn doel schoon te houden. Bovendien is hij onder trainer Roger Schmidt gewend geraakt aan een defensie die rond de middellijn verdedigt. Door een clausule is Leno voor slechts achttien miljoen euro op te pikken bij Leverkusen.

Bernd Leno heeft een uitstekend seizoen achter de rug bij Bayer Leverkusen. Is hij in staat om in de voetsporen van David De Gea te treden bij Manchester United?
Bernd Leno heeft een uitstekend seizoen achter de rug bij Bayer Leverkusen. Is hij in staat om in de voetsporen van David De Gea te treden bij Manchester United?

In de voorhoede hoopt United met Depay al wat extra scorend vermogen ingekocht te hebben, maar een extra centrumspits is waarschijnlijk geen overbodige luxe. Van Gaal verlangt van zijn nummer 9 behalve doelpunten ook een enorme werklust. Daarnaast moet hij bruikbaar zijn als aanspeelpunt. Atlético Madrid-aanvaller Mario Mandzukic (foto boven) past perfect in dat profiel.

Met Internazionale-speler Gary Medel kan Van Gaal daarnaast twee vliegen in één klap slaan. Hij combineert net als Carrick zijn kwaliteiten als breker met een zuivere passing en is daarmee de ideale stand-in voor de ervaren Engelsman. Bovendien bewijst hij bij het Chileense elftal dat hij ook als centrale verdediger goed uit de voeten kan. (Pieter Zwart)

Hoe denk jij over de transferzomer van Manchester United? Welke spelers zijn volgens jou rijp voor vervanging, en wie moeten er worden aangetrokken? Login met je VI-account en praat mee!

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.