Treedt Sneijder in de voetsporen van Pirlo?

Reacties

In de rubriek Transferzomer blikt Voetbal International tot en met 30 juni elke dag vooruit op de transferplannen van Europese topclubs. In de tweede editie Juventus. Andrea Pirlo en Carlos Tévez houden De Oude Dame in hun greep.

Treedt Sneijder in de voetsporen van Pirlo?

Stand van zaken
Juventus is nog tijdens het afgelopen seizoen aan het werk gegaan op de transfermarkt. Spits Paolo Dybala werd voor 34 miljoen euro plus bonussen overgenomen van Palermo, terwijl Sami Khedira transfervrij overkomt van Real Madrid. Daniele Rugani, een zeer talentvolle centrumverdediger die werd uitgeleend aan Empoli, sluit aan bij de selectie. Mauricio Isla keert terug van Queens Park Rangers, terwijl Juve moet beslissen of het de koopoptie in het huurcontract van de van Udinese geleende Roberto Pereyra licht.

Er is De Oude Dame alles aan gelegen om een vervolg te geven aan zijn succesjaar, waarin het in eigen land de dubbel pakte en de Champions League-finale haalde. Daarin bleek Barcelona (3-1) een maatje te groot. Volgend seizoen wil Juventus definitief aanhaken bij de top van Europa. De toekomst van Andrea Pirlo (foto onder) - wil hij weg of dient hij zijn tot 2016 lopende contract uit? - hangt als een schaduw boven de transferplannen van de grootste club van Italië.

Sterke en zwakke punten
De defensie van Juventus behoort tot de absolute wereldtop. Met Gianluigi Buffon bezit Juve een formidabele keeper en centrumverdedigers Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci en Andrea Barzagli boezemen elke spits angst in. Juventus speelt zoals veel Italiaanse ploegen zonder aanvallende vleugelspelers. De twee backs bestrijken daardoor de hele flank. Dat deden Patrice Evra (links) en Stephan Lichtsteiner (rechts) het afgelopen seizoen verdienstelijk, maar de vraag is of de twee dertigers dit nóg een jaar volle bak kunnen opbrengen.

Ook het middenveld van Juventus is van een extreem hoog niveau. Helemaal na het aantrekken van Khedira hoeft De Oude Dame naar die linie niet meer om te kijken, maar dat alles kan in één klap veranderen als Pirlo - die onlangs de geruchten voedde toen hij een huis in Manhattan kocht - besluit te vertrekken. Daarmee zou Juventus wel héél veel creativiteit, een kwaliteit die het elftal van Massimiliano Allegri toch al niet in overvloed bezit, inleveren. Voorin heeft Juve na de komst van Paolo Dybala zijn zaakjes goed op orde, al kan een transfer van Carlos Tévez (hij flirt met zijn grote liefde Boca Juniors) de komst van een extra spits noodzakelijk maken.

Wie worden genoemd?
Doordat Juventus al vroeg twee (Khedira en Dybala) directe versterkingen gestrikt heeft, is het de verwachting dat de club grotendeels klaar is op de transfermarkt. Wel lijkt de Italiaanse kampioen in de persoon van Neto (Fiorentina) de toekomstige opvolger van Buffon vast te leggen. Ook verwachten de kranten dat spits Simone Zaza wordt overgenomen van Sassuolo. Hij zou de opvolger moeten worden van de duurbetaalde reservespits Fernando Llorente, die in de belangstelling van Engelse clubs staat.

Het afscheid van Pirlo en Tévez kan de transferplannen van Juventus een nieuwe wending geven. Indien Pirlo gaat, staat het vast dat Allegri een creatieve klasbak aan zijn selectie wil toevoegen. Wie weet dat de club dan net als in januari uitkomt bij Wesley Sneijder (foto boven) van Galatasaray. Marco Verratti van Paris Saint-Germain is ook in beeld. Indien Tévez vertrekt, ligt het in de lijn der verwachting dat Juventus de markt op gaat voor een spits van naam. Robin van Persie (Manchester United) werd al genoemd, evenals Ciro Immobile (Borussia Dortmund). Domenico Berardi (Sassuolo), in wie Juve al een belang heeft, is een goedkoop alternatief.

Analyse
Juventus heeft een formidabel elftal, maar voor hoelang nog is de vraag. Wie naar de selectie van de Turijnse club kijkt, valt vooral op hoeveel dertigers daartoe behoren. Buffon (37), Evra (34), Barzagli (34) en Pirlo (36) zijn in de nadagen van hun carrière beland. Ook Chiellini (30), Lichtsteiner (31) en Tévez (31) zijn de dertig gepasseerd.

Het mag duidelijk zijn: als Juventus aan één ding behoefte is, dan is het wel jeugd. En dan vooral jeugd van eigen bodem. Want de spelers van begin twintig die aanspraak maken op een basisplaats (Paul Pogba, Álvaro Morata en Dybala) zijn stuk voor stuk van buitenlandse komaf. Waar zijn de nieuwe Buffons, Chiellini's en Pirlo's? Juventus moet behalve de aansluiting bij de Europese top ook zijn Italiaanse identiteit zien te behouden.

Hoe denk jij over de transferzomer van Juventus? Welke spelers zijn volgens jou rijp voor vervanging, en wie moeten er worden aangetrokken? Login met je VI-account en praat mee!

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.