Hiddink hoopt bij vuurdoop op betere start dan in 1995

Reacties

Bondscoach Guus Hiddink begint donderdagavond in Bari aan zijn tweede periode als bondscoach van Oranje. Daardoor zal de 67-jarige trainer, eerder tussen 1995 en 1998 keuzeheer van Oranje, direct als oudste bondcoach ooit de boeken ingaan.

Hiddink hoopt bij vuurdoop op betere start dan in 1995

De 67-jarige Hiddink zal tijdens zijn 39ste interland Rinus Michels aflossen. Michels was in 1992 64 toen hij afzwaaide als bondscoach.

Met de EK-kwalificatie-duels en de oefeninterlands die tot het EK van 2016 op het programma staan zal Hiddink tot de meest ervaren coaches van Oranje gaan behoren.

Momenteel moet hij Bob Glendenning (87 interlands op de bank), Dick Advocaat (55), Rinus Michels (53), Marco van Basten (52), Bert van Marwijk (52), Elek Schwartz (49) en Louis van Gaal (43) nog voor zich dulden. Hiddink zal zeker tien EK-kwalificatieduels op zijn cv kunnen zetten, waardoor hij met de vriendschappelijke duels en mogelijke EK-duels in het vooruitzicht op kan stomen naar de tweede plek.

Bondscoach Guus Hiddink met zijn assistenten Danny Blind en Ruud van Nistelrooy op 1 augustus tijdens de perspresentatie.
Bondscoach Guus Hiddink met zijn assistenten Danny Blind en Ruud van Nistelrooy op 1 augustus tijdens de perspresentatie.

In de 38 voorgaande interlands onder Hiddink trof Oranje Italië nog nooit. Wel kan Hiddink een stuk beter starten dan hij in 1995 deed bij zijn eerste ambtstermijn. Terwijl het Nederlands clubvoetbal destijds aan de vooravond stond van de grote Ajax-successen, verloor Hiddink bij zijn debuut in Utrecht met 1-0 van Frankrijk. Patrice Loko was de maker van het doelpunt in het vriendschappelijke duel. Ook de tweede wedstrijd verloor Hiddink, van Portugal in Eindhoven met 0-1. Dit keer was Pedro Barbosa de beul van Oranje in de oefeninterland.

Daarna begon voor Hiddink het echte werk. In zijn eerste competitieve interland versloeg hij Malta met 4-0. Uiteindelijk zou de EK-kwalificatiecampagne voor het EK van 1996 in Engeland uiterst moeizaam verlopen, maar haalde Oranje toch het eindtoernooi, waar in de kwartfinale werd verloren van Frankrijk na strafschoppen. Op het WK van 1998 was Hiddink met de vierde plek aanmerkelijk succesvoller.

De cijfers van Hiddink met Oranje
- 38 interlands (winst 22, gelijk 8, verlies 8). Doelcijfers: 81-29
- 21 debutanten onder zijn bewind bij Oranje, onder wie Edwin van der Sar, Jaap Stam, Giovanni van Bronckhorst en Roy Makaay.
- 7 WK-duels (winst 3, gelijk 3, verlies 1)
- 4 EK-duels (winst 1, gelijk 2, verlies 1)
- 8 WK-kwalificatieduels (winst 6, gelijk 1, verlies 1)
- 7 EK-kwalificactieduels (winst 5, gelijk 0, verlies 2)
- 12 vriendschappelijke duels (winst 7, gelijk 2, verlies 3)
- 26 competitieve interlands (winst 15, gelijk 6, verlies 5)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.