Hamrén: 'Ik had gehoopt op mooier afscheid voor Zlatan'

Zlatan Ibrahimovic kreeg woensdagavond niet het afscheid dat hij verdiende. De 34-jarige spits verliet het EK met Zweden door de achterdeur na een 1-0 nederlaag in de laatste groepswedstrijd tegen België.

Zweden moest met één punt uit de eerste twee duels winnen om de achtste finale te bereiken, maar eindigde uiteindelijk als laatste in Groep E. 'Ik ben teleurgesteld', zei bondscoach Erik Hamrén dan ook na afloop. 'Voor de wedstrijd hadden we het met elkaar nog over wat een eer het is om uit te mogen komen voor Zweden en om hier te zijn, maar ik had niet veel meer kunnen vragen van mijn spelers. Ik ben trots op ze.'

De nederlaag veranderde daar voor Hamrén weinig aan. 'We hebben een paar kansen gehad, maar uiteindelijk scoorde België. Onze laatste paar wedstrijden waren zo slecht nog niet, maar helaas hebben we onze kansen niet benut.' Dat vond ook verdediger Andreas Granqvist, voormalig speler van FC Groningen. 'In de eerste helft kreeg Marcus Berg een grote kans, na rust werd een kopbal van de lijn gehaald. Toen scoorden zij uit een counter. Dat is zuur.'

Ibrahimovic
En vooral voor Ibrahimovic. De 116-voudig international hoopte nog een keer te schitteren met zijn land, maar op zijn vierde EK kwam de topscorer aller tijden van Zweden (62 goals) zelfs niet een keer tot scoren. Tegen België werd een doelpunt afgekeurd wegens gevaarlijk spel. 'Ik had gehoopt op een mooier afscheid voor Zlatan', zei Hamrén. 'Hetzelfde geldt voor Andreas Isaksson en Kim Källström, die na lange tijd ook stoppen als international.'

Zonder de routiniers moet Zweden het in september alweer opnemen tegen het Nederlands elftal in de kwalificatiereeks voor het WK 2018. Hamrén zelf is er dan als bondscoach ook niet meer bij, maar zei eerder al de toekomst van zijn land positief tegemoet te zien. Al komt er nooit meer een speler zoals Ibrahimovic. 'Nee, hij is speciaal, hij is uniek. Ik denk niet dat je in een klein land als Zweden nog zo'n speler gaat tegenkomen.'