België, specialist in de katapultaanval

Reacties

België heeft de groepsfase van het EK afgesloten met een nipe overwinning (0-1) op Zweden. Namens VI analyseert Süleyman Öztürk het duel.

België, specialist in de katapultaanval

Groep E, derde ronde
22 juni 2016
Allianz Riviera
, Nice

Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Romelu Lukaku en de voorbije duels in mindere mate Yannick Carrasco. Dit België is nog veel meer dan verwacht een elftal van de snelle counter. Flitsen van genialiteit, uitgevoerd op hoge snelheid. Net als de andere Belgische doelpunten dit EK nam de ploeg van bondscoach Marc Wilmots een aanval over om zelf toe te slaan. De Belgen gedijen met ruimte voor zich. Dan het de tegenstander met een katapultaanval verrassen.

Vooraf was een optelsom gemaakt van namen en clubs. Manchester City, Chelsea, Atlético Madrid. De aanvallende weelde werd gevierd, een halvefinaleplaats besteld.

Ironisch is het wel. Dat juist de zwakst geachte linie, de verdediging, sterker blijkt dan gedacht. Thibaut Courtois speelde tegen Zweden zijn veertigste interland en hield voor de twintigste keer zijn doel schoon. De enige speler die defensief uit de toon valt is de relatief onervaren Thomas Meunier van Club Brugge, maar hij zorgt er wel voor dat Toby Alderweireld in het centrum kan spelen.

België heeft niet de spelers om een tegenstander van het veld te tikken. Wel om een opponent kapot te lopen wanneer ergens halverwege de bal wordt onderschept en de straalmotoren kunnen worden gestart.  Daarom was het niet verrassend dat de Belgen in de slotfase, toen Zweden echt moest, nog één keer voor het doel van Andreas Isaksson opdoken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.