Veerkrachtig Portugal achtstefinalist na spektakelstuk

Een veerkrachtig Portugal heeft zich woensdagavond geplaatst voor de achtste finale op het EK. De Zuid-Europeanen kwamen in Lyon tot drie keer toe op achterstand tegen het al gekwalificeerde Hongarije, maar sleepten vooral dankzij Cristiano Ronaldo een 3-3 gelijkspel uit het vuur. Portugal eindigde als derde in Groep F.

Net als in de duels met IJsland (1-1) en Oostenrijk (0-0) zocht Portugal in de beginfase nadrukkelijk de aanval. Veel grote mogelijkheden leverde het overwicht van de Zuid-Europeanen evenwel niet op. João Mário stichtte enigszins gevaar met een schot en Nani was dreigend met een kopbal, maar verder beleefde de Hongaarse defensie weinig angstige momenten. De formatie van bondscoach Bernd Storck nam in de negentiende minuut via Zoltán Gera zelfs de leiding. De 37-jarige aanvallende middenvelder liet de Portugese doelman Rui Patrício kansloos met een hard schot van afstand.

Een overtuigende reactie van Portugal bleef in eerste instantie uit, ook omdat Ronaldo enkele keren zonder succes aanlegde voor een vrije trap. Vlak voor rust revancheerde de vedette van Real Madrid zich door Nani in staat te stellen de 1-1 aan te tekenen. De aanvaller van Fenerbahçe troefde verdediger Richárd Guzmics af en klopte Gabor Király.

Tot drie keer toe kwam Hongarije op voorsprong.

Vlak na rust ontbrandde het duel in Lyon, met vier doelpunten tussen de 47ste en de 62ste minuut. Balázs Dzsudzsák zorgde voor de 2-1 en de 3-2 voor de Hongaren. Zowel zijn doeltreffende vrije trap als zijn rake schot werd van richting veranderd. De Hongaarse voorsprong werd tot twee keer toe tenietgedaan door Ronaldo, die de eerste speler werd met één goal op minimaal vier EK's. De 129-voudig international zorgde met een magistraal hakje voor de 2-2, waarna hij even later met een kopbal toesloeg als antwoord op Dzsudzsáks tweede goal.

Het spel golfde ook na de tweede goal van Ronaldo op en neer, maar gescoord werd er niet meer. In de slotfase legde Hongarije het accent iets meer op de defensie en draaide Portugal nog een keer de duimschroeven aan. In de wetenschap dat een gelijkspel zou volstaan voor de tweede ronde kozen de Zuid-Europeanen echter niet voor een 'alles of niets-tactiek'. Grote kansen op de 4-3 bleven dan ook uit. Portugal eindigde als derde door de 2-1 zege van IJsland op Oostenrijk. Hongarije is groepswinnaar.

Eindstand Groep F
Hongarije 3-5 (+2)
IJsland 3-5 (+1)
Portugal 3-3 (0)
Oostenrijk 3-1 (-3)
Lees hier de analyse van deze wedstrijd. Verder kozen we een Man van de Wedstrijd. Van de ontknoping in Groep F hielden we een liveblog bij.