België in gunstige helft schema: 'Dit is een unieke kans'

België stelde woensdag een ticket voor de achtste finale op het EK veilig en voegde zich en passant in de relatief gunstige helft van het schema, zo beseffen Thomas Vermaelen en Thibaut Courtois.

'Dit is een unieke kans. Dat wisten we voor deze wedstrijd. Het zou jammer zijn als we onze kans niet gegrepen zouden hebben. Maar de volgende wedstrijd is weer belangrijk', zei de verdediger tegen Sporza na de 1-0 zege op Zweden in Nice. België treft zondag in de achtste finale Hongarije (aftrap: 21.00 uur) en stuit bij een overwinning op de winnaar van de ontmoeting tussen Wales en Noord-Ierland. Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje en Engeland zitten allemaal in de andere helft van het schema.

België begon na de 3-0 zege op Ierland van afgelopen zaterdag vol vertrouwen aan de wedstrijd, maar had de handen vol aan Zweden. 'We hebben hard moeten werken. Ik ben blij dat we aan het langste eind hebben getrokken, want met het resultaat van Ierland hadden we rekening gehouden.'

Ook doelman Courtois beseft dat de oppositie in de knock-outfase zwaarder had gekund. 'Dit is de kans van ons leven. De tabel ligt open, we treffen geen toplanden, maar elke wedstrijd blijft natuurlijk moeilijk. Hongarije is niet voor niets eerste geworden in de groep.'

Radja Nainggolan zorgde voor het enige doelpunt tegen Zweden. 'Het was moeilijk, zeker na de pauze', erkende de middenvelder. 'Zweden moest komen. Wij hebben heel goed verdedigd en in de tweede helft een beetje op de tegenaanval gespeeld. Mijn doelpunt? Ik had een beetje geluk. Ik schoot gewoon naar de tweede paal. Met een kleine afwijking ging die bal mooi in het hoekje.'