België beëindigt EK Zweden en interlandcarrière Zlatan

Zlatan Ibrahimovic heeft zijn laatste wedstrijd als Zweeds international verloren. België was met 0-1 te sterk voor Zweden en plaatste zich zo als nummer twee van Groep E voor de achtste finale.

Ibrahimovic kon zijn klasse in zijn laatste duel voor Zweden slechts bij vlagen tonen. Al vroeg in de eerste helft kreeg de Zweedse sterspeler na een vlotte combinatie een prima schietkans, maar hij mikte net naast het doel van de Belgische sluitpost Thibaut Courtois. In de 63ste minuut scoorde de ex-Ajacied met een acrobatisch schot. Het feestje ging echter niet door, omdat aangever Marcus Berg buitenspel stond.

Het waren direct twee van de weinige hoogtepunten van de wedstrijd. België wist dat het aan een punt genoeg had om zich te plaatsen voor de achtste finale en dat kwam het spel niet ten goede. De ploeg van bondscoach Marc Wilmots werd via snelle counters wel gevaarlijk, maar tot echt grote kansen leidde dat niet.

Wilmots bracht met Dries Mertens voor Yannick Carrasco twintig minuten voor tijd nog wel een verse aanvallende kracht in het veld. Ook de Napoli-aanvaller met een PSV-verleden kon zich niet onderscheiden. Zijn enige schot, na een prima actie in het Zweedse strafschopgebied, werd gestopt door ex-ploeggenoot Andreas Isaksson, die net als Ibrahimovic en Kim Kallström afzwaait als Zweeds international.

Toch gingen de Belgen er met de winst vandoor. Vijf minuten voor tijd schoot Radja Nainggolan uit het niets op prachtige wijze de 0-1 tegen de touwen. Door de nipte overwinning is België met zes punten als tweede geëindigd in Groep D. In de achtste finale is Hongarije de tegenstander van De Rode Duivels. Zweden is uitgeschakeld.

Eindstand Groep E
Italië 3-6 (+2)
België 3-6 (+2)
Ierland 3-4 (-2)
Zweden 3-1 (-2)
Klik hier voor de analyse van dit duel. Lees hier het stuk over de Man van de Wedstrijd, met daarbij de cijfers voor de spelers.