Halve finales CL: Robben treft Real, Atlético-Chelsea

Reacties

Voormalig Wereldvoetballer van het Jaar Luis Figo heeft in het Zwitserse Nyon de loting voor de halve finales van de Champions League verricht. Titelverdediger Bayern München, de ploeg van de Nederlander Arjen Robben, werd gekoppeld aan Real Madrid.

Halve finales CL: Robben treft Real, Atlético-Chelsea

De eerste dubbele ontmoeting die uit de koker rolde was: Real Madrid - Bayern München. Misschien wel de grootste favorieten voor de eindzege treffen elkaar in de halve finale van de Champions League. In de Bundesliga is het elftal van Pep Guardiola heer en meester. Maar ook in Europees verband is Bayern lastig te verslaan. Alleen Manchester City slaagde daar dit seizoen in.

Real Madrid moet in Spanje strijden om de titel met stadgenoot Atlético Madrid en Barcelona. In de Champions League speelt De Koninklijke zeer overtuigend en aast de club sinds het seizoen 2001/02 al op La Decima, de tiende eindzege in de Champions League/Europa Cup I.

Ronaldo
Om dat te bewerkstelligen lijkt de inbreng van Cristiano Ronaldo van essentieel belang. De Portugees was afwezig tijdens de enige nederlaag van dit seizoen in het miljoenenbal (2-0 Borussia Dortmund). De topscorer van de Champions League kampt met hamstring- en knieklachten waardoor het wel of niet meespelen in de halve finale nog steeds een vraagteken is.

Cristiano Ronaldo verbijt zich tijdens de kwartfinale tegen Borussia Dortmund.
Cristiano Ronaldo verbijt zich tijdens de kwartfinale tegen Borussia Dortmund.

In de kwartfinale was Bayern München heer en meester in de dubbele ontmoeting met Manchester United, al was de return lange tijd spannend nadat het eerste duel met 1-1 gelijk gespeeld werd. In het laatste half uur toonde de Duitse topclub zijn kracht  door een 1-0 achterstand om te buigen in een 3-1 overwinning. Bayern is dus nog altijd in de race om de titel prolongeren, een unieke prestatie aangezien dat niet eerder voorkwam sinds de invoering van de Champions League.

Real Madrid maakte het zichzelf onnodig moeilijk op bezoek bij Borussia Dortmund. Het eerste kwartfinale-duel werd met 3-0 gewonnen door Real. In Dortmund ging de ploeg van trainer Carlo Ancelotti, zonder de geblesseerde Ronaldo, met 2-0 onderuit.

Bayern München-aanvaller Arjen Robben speelde twee seizoenen in het shirt van Real Madrid.
Bayern München-aanvaller Arjen Robben speelde twee seizoenen in het shirt van Real Madrid.

De tweede dubbele ontmoeting is de confrontatie: Atlético Madrid –Chelsea. Op papier twee outsiders voor de eindzege. Toch, als je naar de voorgaande speelronden kijkt twee ploegen die hebben aangetoond tot zeer veel in staat te zijn. In de achtste finales was Chelsea nog te sterk voor het Galatasaray van Wesley Sneijder, maar in de kwartfinales lieten de Londenaren zien over een enorme veerkracht te beschikken. The Blues wonnen de return in eigen huis met 2-0 en manoeuvreerden zich zo langs Paris Saint-Germain nadat het heenduel nog met 3-1 werd verloren.

Atlético Madrid rekende in de knock out-fase af met twee Europese grootmachten. In de achtste finale werd AC Milan vrij eenvoudig opzij gezet, terwijl de Madrilenen een ronde daarna Barcelona uitschakelden.

In tegenstelling tot Chelsea won Atlético De Cup met de Grote Oren nog nooit. De laatste keer dat Los Colchoneros tot de laatste vier reikten in het meest prestigieuze toernooi van Europa was in het seizoen 1973/74, toen Celtic werd verslagen. In de finale bleek Bayern München te sterk voor de Madrilenen. Of de Europa League-winnaar van 2010 en 2012 veertig jaar na dato opnieuw de eindstrijd gaat halen ten koste van de Champions League-winnaar van 2012 en de Europa League-winnaar van 2013 is voorlopig afwachten.

Thibaut Courtois, centraal in de soap tussen Atlético Madrid en Chelsea.
Thibaut Courtois, centraal in de soap tussen Atlético Madrid en Chelsea.

Courtois
Thibaut Courtois (foto rechts) neemt het in de halve finale dus op tegen zijn oospronkelijke werkgever Chelsea. Deze week verschenen er berichten dat de huurling van Atlético alleen in actie mag komen tegen Chelsea wanneer de Madrilenen een fiks bedrag betalen, naar verluidt drie miljoen euro per wedstrijd. De UEFA maakte donderdag een einde aan de onduidelijkheid.

De Europese voetbalbond meldde in een statement dat een dergelijke bepaling in strijd is met de reglementen én met de principes van de UEFA. 'De integriteit is een fundamenteel principe en de regels stellen duidelijk dat clubs buiten de eigen opgestelde spelers geen invloed kunnen uitoefenen.'

De halve finales van de Champions League:
Real Madrid – Bayern München (23 en 29 april)
Atlético Madrid - Chelsea (22 en 30 april)
Uiteindelijk zal op zaterdag 24 mei de finale plaats vinden in Lissabon.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.