Guardiola met Bayern ongeëvenaard goed in Bundesliga

Reacties

Hoewel de kroon op het werk van Pep Guardiola bij Bayern München in de vorm van de Champions League uitbleef, gaat de Spanjaard de historie in als de succesvolste trainer aller tijden van de Bundesliga. Zijn opvolger Carlo Ancelotti kan het nauwelijks beter doen.

Guardiola met Bayern ongeëvenaard goed in Bundesliga

Guardiola moest zich vorige week na de uitschakeling tegen Atlético Madrid in de halve finale vanhet miljoenenbal nog verweren tegen de nodige kritiek. Dat de oud-speler en –trainer van Barcelona het tijdens zijn drie jaar in München uitzonderlijk goed heeft gedaan, kan op basis van de statistieken helemaal niemand omheen. Geen enkele trainer won verhoudingsgewijs zo makkelijk zijn wedstrijden.

Met een winstpercentage van 80,3 procent is Guardiola met afstand de beste coach in de historie van de Duitse hoogste afdeling. Van alle trainers die minstens tien duels op de bank zaten, komt niemand in de buurt bij dat percentage. Ook vermaarde Bayern-coaches als Jupp Heynckes (62,4 %), Ottmar Hitzeld (62,5) en Felix Magath (64,4) niet.

Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge sprak Pep Guardiola toe voorafgaand aan de laatste thuiswedstrijd tegen Hannover 96 (3-1).
Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge sprak Pep Guardiola toe voorafgaand aan de laatste thuiswedstrijd tegen Hannover 96 (3-1).

Het puntenmoyenne van de 45-jarige Spanjaard is al even indrukwekkend: 2,51. Geen enkele andere trainer heeft een gemiddelde van meer dan twee punten per wedstrijd. Hitzfeld werd met Bayern en Borussia Dortmund in totaal zeven keer kampioen, maar pakte gemiddeld 1,98 punten. Louis van Gaal deed het bij Bayern bijna even goed: 1,94.

Mede dankzij Guardiola vestigde Bayern dit seizoen dan ook een record door voor de vierde keer op rij kampioen van Duitsland te worden, een unicum. Verder won Der Rekordmeister één DFB-Pokal, een Europese Super Cup en het WK voor clubs onder leiding van de trainer, die komend seizoen de scepter zwaait bij Manchester City.

Een week voor de bekerfinale tegen Borussia Dortmund sprak voorzitter Karl-Heinz Rummenigge dan ook lovende woorden over Guardiola. 'We hebben drie geweldige jaren met je gehad. Je hebt elke keer weer het maximale geëist van het team. Je bent een fantastische ambassadeur geweest voor onze club en de hele Bundesliga.'

Bayern München in drie Bundesliga-seizoenen Guardiola
Seizoen W G V P D
2015/16 28 4 2 88 80-17
2014/15 25 4 5 79 80-18
2013/14 29 3 2 90 94-23

W = winst, G = gelijk, V=verlies, P = punten, D = doelcijfers.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.