Drie dagen spanning tijdens drie Duitse jaren Guardiola

Reacties

In zijn voorlaatste competitiewedstrijd met Bayern München heeft Josep Guardiola ook in zijn derde seizoen de Duitse titel gepakt. Met een lichting die de succesvolste uit de clubgeschiedenis kan worden.

Drie dagen spanning tijdens drie Duitse jaren Guardiola

Nooit eerder pakte Der Rekordmeister vier opeenvolgende titels, dus op nationaal niveau is Bayern al aan zijn beste periode ooit bezig. Maar om ook legendes als Karl-Heinz Rummenige, Franz Beckenbauer en Gerd Müller uit de boeken te spelen, is alleen nog wat meer Europees succes nodig in het huidige decennium. Die generatie won drie keer op rij de Europa Cup I (1974, 1975, 1976), de voorloper van de Champions League.

Zelfs Arjen Robben, de beste Nederlandse voetballer van dit moment, is door Guardiola niet altijd goed genoeg bevonden om onderdeel te zijn van de Beierse successen. Slechts vijftien keer kwam de door blessures gehinderde aanvaller in actie, enkel in het laatste seizoen onder Jupp Heynckes maakte de Oranje-international minder competitieminuten.

Heynckes zwaaide in 2013 af met de treble, mede door de winnende van Robben in de Champions League-finale tegen Borussia Dortmund. Datzelfde Dortmund is tegenwoordig allang geen partij meer. Sterker nog, het gaf dit seizoen de strijd om de landstitel vroegtijdig op door de prioriteit aan de Europa League en de DFB-Pokal te geven en zelfs tijdens belangrijke competitiewedstrijden met een B-ploeg aan te treden.

Blijdschap bij Bayern na de 2-0 overwinning op bezoek bij Hertha BSC.
Blijdschap bij Bayern na de 2-0 overwinning op bezoek bij Hertha BSC.

De ongenaakbare sterren van Bayern hebben vandaag de dag weinig menselijks meer, want ze gaan bijna machinaal te werk in de Bundesliga. De eerste tien wedstrijden werden gewonnen, waarbij potentiële concurrenten als VfL Wolfsburg (vijf keer Robert Lewandowski) en Dortmund beide met 5-1 werden verpulverd. Enkel na de plotselinge thuisnederlaag tegen FSV Mainz (1-2), begin maart, leek de competitie nog spannend te kunnen worden.

Drie dagen duurde de illusie van Dortmund, dat bij winst op Bayern het gat tot twee punten had kunnen reduceren. Maar na een doelpuntloos gelijkspel was het weer gedaan met alle mogelijke opwinding. De Bundesliga was weer zo voorspelbaar als de laatste jaren. En diverse kenners weten ook zeker dat het de komende jaren niet anders zal gaan. 'Minstens tien jaar', schat Felix Magath de hegemonie nog in. Na Mario Götze (2013) en Lewandowski (2014) wordt komende zomer met Mats Hummels vermoedelijk wederom een steunpilaar van Dortmund weggekaapt.

Met Manuel Neuer, Jérôme Boateng, Thomas Müller, David Alaba en Javi Martínez is het geraamte van het team tijdens de huidige jaargang immers al tot medio 2021 vastgelegd en binnenkort zet ook topscorer Lewandowski zijn handtekening onder een verbintenis tot die zomer. Carlo Ancelotti neemt na dit seizoen het roer over van Guardiola, hij zal zijn waarschijnlijk oordeel moeten vellen over het lot van de routiniers Robben (32) en Franck Ribéry (33).

Thomas Müller en Robert Lewandowski waren samen goed voor 47 treffers in de Bundesliga.
Thomas Müller en Robert Lewandowski waren samen goed voor 47 treffers in de Bundesliga.

Voor Guardiola is de landstitel een doekje voor het bloeden, want vier dagen eerder beroofde Atlético Madrid hem van de droom om met een Champions Leagus afscheid te nemen van Bayern. Wat volgde, was een gezapige kampioenswedstrijd bij FC Ingolstadt 04 (1-2), beslist door twee treffers (zijn 28ste en 29ste dit seizoen) van topscorer Lewandowski. Wat rest, is nu de finale van het toernooi om de DFB-Pokal. Robben is er op 21 mei wellicht ook weer bij, als Guardiola zijn zevende hoofdprijs in drie jaar kan pakken in Beierse dienst.

De 26ste landstitel van Bayern rolde van de band alsof het de normaalste zaak van de wereld is, in de fabriek die over vorig seizoen een omzet noteerde van ruim een half miljard euro. Met de ervaren Ancelotti (56) aan het roer moet Bayern doorbouwen om in 2020 de rijkste club ter wereld te zijn. Dan wordt die landstitel van zaterdag ineens wel erg relatief, hoe knap deze prestatie ook weer is.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.