Guardado goud waard, Jamaica stunt tegen VS

De finale van de strijd om de Gold Cup gaat zondag tussen Jamaica en Mexico. Andrés Guardado speelde opnieuw een hoofdrol.

Verenigde Staten - Jamaica 1-2
Als gastland en regerend kampioen was de Verenigde Staten vooraf een van de grote favorieten, maar in de halve finale strandde de ploeg van bondscoach Jürgen Klinsmann. Jamaica legde in het laatste kwartier voor rust de basis voor de eerste finaleplaats in de geschiedenis van The Reggae Boyz.

Darren Mattocks opende na een half uur op aangeven van Kemar Lawrence de score en vijf minuten later was het opnieuw raak. Giles Barnes maakte er 0-2 van in Atlanta. De thuisploeg moest dus vol aan de bak en via voormalig SC Heerenveen-speler Michael Bradley werd het in de 47ste minuut 1-2, maar daar bleef het bij.

Panama - Mexico 1-2 (n.v.)
Het scheelde weinig of Mexico, dat het toernooi al negen keer won, was ook uitgeschakeld in de halve finale. Tot diep in de blessuretijd leidde Panama - dat halverwege de eerste helft zwaar bestraft werd met een rode kaart voor Luis Tejada - namelijk door een doelpunt van Román Torres in de 57ste minuut. Aanvoerder Guardado greep echter zijn verantwoordelijkheid en leidde zijn land naar de eindstrijd.

In de tiende minuut van de extra speeltijd (!) trok de middenvelder van PSV de stand gelijk, maar daarbij kreeg hij wel de hulp van Mark Geiger. De scheidsrechter zag namelijk een handsbal van doelpuntenmaker Torres en gaf een strafschop. Na lang oponthoud maakte Guardado geen fout vanaf elf meter.

Aan het einde van de eerste helft van de verlenging kreeg Mexico opnieuw een penalty en weer schoot Guardado deze feilloos binnen. De routinier scoorde dit toernooi al vijf keer. Alleen Clint Dempsey (zes doelpunten) was vaker trefzeker.