Panama voor derde keer op rij naar laatste vier Gold Cup

Panama heeft zich ten koste van Trinidad & Tobago bij de laatste vier van het toernooi om de Gold Cup geschaard. Dat was te danken aan Jaime Penedo (foto), de keeper vertolkte een glansrol in de noodzakelijke penaltyserie.

Nadat Luis Tejada zijn Panama nog voor de rust op 1-0 had gezet, tekende Kenwyne Jones tien minuten ná de onderbreking voor de gelijkmaker. Die 1-1 stond ook na honderdtwintig minuten op de scorebord. Saillant detail: ook de drie groepswedstrijden van Panama (tegen Haïti, Honduras en de VS) waren in 1-1 geëindigd.

De beslissing moest derhalve komen vanaf de strafschopstip, waarbij de 33-jarige goalie van LA Galaxy zich tot held liet kronen. Na eerder in de serie al een strafschop te hebben gestopt, keerde hij ook de negende pingel van Trinidad, getrapt door Lester Peltier. Die redding hielp Panama naar de halve finale.

Dat is al voor de derde keer op rij voor het bescheiden voetballand. In 2011 waren de VS bij de laatste vier te sterk. Twee jaar later won Panama van Mexico, maar verloor het de finale van de Amerikanen. Mexico is komende week wederom de oponnent van Panama, VS neemt het in de andere halve finale op tegen Jamaica.