Groep D: Polen ten koste van Ierland door, Duitsland eerste

Polen heeft de aanval van Ierland in Groep D afgeslagen en gaat komende zomer net als Duitsland naar het EK. Voor de Ieren resten nu de play-offs.

Polen - Ierland 2-1
De Polen hadden genoeg aan een zege of een gelijkspel van 0-0 of 1-1 om zich te plaatsen voor de eindronde van het EK. Bij elk ander resultaat waren de Ieren door.

Grzegorz Krychowiak zette het thuisland met een verre uithaal in de dertiende minuut op voorsprong, maar een paar minuten later ging de bal op de stip na een te hoog geheven been van Michal Pazdan. Jonathan Walters benutte het buitenkansje, waardoor de Ieren de druk weer wat opvoerden op de Polen. Maar wie anders dan Robert Lewandowski (foto) maakte vlak voor rust de 2-1 voor het thuisland. Met zijn dertiende treffer werd hij de trefzekerste speler in een EK-kwalificatie ooit, een record dat hij deelt met de Noord-Ier David Healy.

Ierland joeg na rust op de gelijkmaker en kreeg een flinke tegenvaller te verwerken toen Shane Long geblesseerd naar de kant moest. Met recordinternational en topscorer aller tijden Robbie Keane binnen de lijnen waren de Ieren nog gevaarlijk via Richard Keogh (kopkans) en Wes Hoolahan (schot). John O'Shea kreeg in de extra tijd nog zijn tweede geel, waarna het nog spannend bleef tot de laatste seconde. Lewandowski was bij een uitval zelfs nog dicht bij de 3-1 voor de productiefste ploeg uit deze kwalificatiecampagne (33 goals).

Duitsland - Georgië 2-1
Om voor de twaalfde keer op rij het EK te bereiken leek de opdracht voor Duitsland simpel: niet verliezen van Georgië. Die taak bleek echter lastiger dan gedacht. Die Mannschaft creëerde vooral vóór rust weliswaar kans op kans, maar Marco Reus verprutste drie honderdprocentmogelijkheden om zijn land op voorsprong te zetten.

Kansen benutten bleek donderdag ook al het grootste manco van de drievoudig Europees kampioen. Toen profiteerde Ierland (1-0). Vijf minuten na rust maakte Thomas Müller vanaf de stip een einde aan de Duitse doelpuntendroogte, maar drie minuten later stond het alweer gelijk. Jaba Kankava maakte zijn overtreding bij de strafschop goed met een prachtige volley.

Daarmee kreeg Georgië loon naar werken. Manuel Neuer voorkwam met enkele uitstekende reddingen dat de ploeg van het Vitesse-duo Guram Kashia en Valeri Qazaishvili al eerder scoorde, terwijl na de gelijkmaker Qazaishvili en Tornike Okriashvili in kansrijke positie over het doel van Neuer schoten.

Hoewel Duitsland dus zowel aanvallend als defensief niet optimaal functioneerde, plaatste de ploeg van bondscoach Joachim Löw zich uiteindelijk toch nog als groepswinnaar voor het EK. Invaller Max Kruse schoof tien minuten voor tijd op aangeven van Mesut Özil raak. Daardoor voorkwam de viervoudig wereldkampioen dat het de eerste plaats aan Polen moest afstaan.

Jaba Kankava maakte met een prachtige volley 1-1.

Gibraltar - Schotland 0-6
Gibraltar en Schotland waren net als Georgië al uitgeschakeld voor de race in Groep D om de EK-tickets. De Schotten deden na het voor hen fatale gelijkspel tegen Polen (2-2) wel wat ze moesten doen: winnen van het nietige Gibraltar.

Chris Martin en Shaune Maloney zorgden voor een 0-2 ruststand, invaller Steven Naismith scoorde en Steven Fletcher produceerde net als in het thuisduel een hattrick. De spits van Sunderland maakte zes van zijn acht interlandgoals tegen Gibraltar, dat op de valreep een record brak. Met 56 tegentreffers deze campagne werden de 53 van San Marino overtroffen.