Groep F: Roemenië naar EK, Hongarije mag nog hopen

In navolging van Noord-Ierland heeft ook Roemenië zich zondag geplaatst voor het EK van volgend jaar in Frankrijk. De Roemenen wonnen op bezoek bij Faeröer, waardoor de Hongaren genoegen moeten nemen met de derde plaats in Groep F.

Faeröer – Roemenië 0-3
Omdat Hongarije donderdag met 2-1 won van Faeröer, moest Roemenië na het 1-1 gelijkspel tegen Finland ook winnen van de eilandbewoners om de tweede plaats – dus rechtstreekse plaatsing voor het EK van volgend jaar in Frankrijk – veilig te stellen. Na vier gelijkspellen op rij slaagde de ploeg van bondscoach Anghel Iordanescu daar in dankzij Constantin Budescu.

De man die eerder dit seizoen met Astra Giurgiu nog tegen AZ speelde in de play-offs van de Europa League was voor rust twee keer trefzeker. In de vierde minuut schoot de 26-jarige schaduwspits na een ingestuurde vrije trap raak uit een voorzet van Razvan Rat, vlak voor rust zeilde zijn ogenschijnlijk als voorzet bedoelde inzet over doelman Gunnar Nielsen in het doel.

Toen Alexandru Maxim er zeven minuten voor tijd ook nog 0-3 van maakte, was de eerste zege in de kwalificatiereeks sinds 29 maart (1-0 tegen Faeröer) helemaal een feit. Roemenië is volgend jaar zomer daardoor voor de vijfde keer van de partij op een EK. De laatste deelname was in 2008, toen het tijdens het toernooi in Oostenrijk en Zwitserland achter Nederland in de groepsfase strandde.

Griekenland – Hongarije 4-3
Bij een slecht resultaat van Roemenië had Hongarije de tweede plaats nog kunnen overnemen, maar het verloor van Griekenland. Dat brak in de vijfde thuiswedstrijd van deze kwalificatiereeks eindelijk de ban op eigen bodem. Kostas Stafylidis (foto), die later geblesseerd uitviel, opende in de vijfde minuut de score uit een voorzet van Stelios Kitsou. Gergo Lovrencsics maakte twintig minuten later gelijk.

Krisztián Németh scoorde twee keer, maar verloor desondanks met Hongarije.

Na rust volgde een waar voetbalfeest, waarin Hongarije ondanks twee doelpunten van Krisztián Németh uiteindelijk toch ten onder ging. De ex-spits van RKC Waalwijk en Roda JC Kerkrade zette de Hongaren na rust twee keer op voorsprong, maar de Grieken trokken het duel toch nog naar zich toe dankzij doelpunten van Panagiotis Tachtisidis, Kostas Mitroglou en Panagiotis Kone.

Het voor het EK al lang en breed uitgeschakelde Griekenland sloot daarom toch af met opgeheven hoofd, al blijft de Europees kampioen van 2004 de nummer laatst achter Faeröer. Hongarije mag nog hopen dat het zich als beste nummer drie eveneens direct kan plaatsen voor het EK. Afhankelijk van resultaten in Poule C moet de eerste EK-deelname sinds 1972 mogelijk toch nog via de play-offs worden bewerkstelligd.

Finland – Noord-Ierland 1-1
Noord-Ierland was na de 3-1 overwinning op Griekenland van afgelopen donderdag al zeker van het debuut op een Europese eindronde en kon het zondagavond in Helsinki daarom rustig aan doen. Tegen het al uitgeschakelde Finland kopte Craig Cathcart zijn land nog wel op voorsprong, maar de Finnen kwam vlak voor tijd nog langszij dankzij Paulus Arajuuri. Desondanks is Noord-Ierland poulewinnaar.