Groep D: Anderlecht bedwingt Arsenal, Dortmund door

Borussia Dortmund is al na vier groepsduels in de Champions League zeker van de achtste finale. De Duitsers waren met 4-1 te sterk voor het Galatasaray van Wesley Sneijder. Arsenal gaf tegen Anderlecht een 3-0 voorsprong weg en moet daardoor nog aan de bak: 3-3.

Arsenal - Anderlecht 3-3
Anderlecht kwam op bezoek in Londen bijna verrassend op voorsprong. Een door Per Mertesacker (foto boven) van richting veranderd schot van Dennis Praet ging in de negende minuut rakelings naast.

De Belgen moesten winnen in Engeland om kans te houden op plaatsing voor de volgende ronde. In de 23ste minuut bracht Mikel Arteta de gastheren met een puntgave Panenka-strafschop op voorsprong, na een overtreding van Chancel Mbemba op Danny Welbeck. Alexis Sánchez maakte er vier minuten later 2-0 van. Zijn vrije trap strandde in de muur, maar in de rebound vuurde de Chileen alsnog raak.

Mikel Arteta viert zijn doelpunt. Op de voorgrond de verslagen Anderlecht-doelman Silvio Proto.

Na rust bouwde Arsenal de score verder uit. Alex Oxlade-Chamberlain nam het derde Engelse doelpunt voor zijn rekening. Kort erna, in de 61ste minuut, kwam Paars-Wit via een intikker van de duidelijk buitenspel staande Anthony Vanden Borre terug tot 3-1. Het leek niets meer dan een doelpunt voor de statistieken, maar in de 73ste minuut tekende Vanden Borre vanaf de strafschopstip zelfs voor 3-2.

Billenknijpen dus voor Arsenal, dat kort ervoor nog in een zetel zat. De spanning werd The Gunners te veel, want in de negentigste minuut kopte Aleksandar Mitrovic de Brusselse club langszij: 3-3.

Door dat zeer verrassende resultaat liet Arsenal na zich nu al te plaatsen voor de achtste finale. The Gunners hebben na vier duels zeven punten en kunnen nog achterhaald worden door Anderlecht (twee punten) én Galatasaray (een punt).

Borussia Dortmund - Galatasaray 4-1
In de Bundesliga bereikte Borussia Dortmund afgelopen weekend met de zeventiende plaats een nieuw dieptepunt. In de Champions League gaat het echter crescendo met de formatie van trainer Jürgen Klopp. Galatasaray, dat voor zijn laatste kans vocht, had niets in te brengen in Westfalen.

Wesley Sneijder stond in de basis bij de Turken en zorgde in de veertiende minuut voor het eerste hoogtepunt van de wedstrijd. Hij nam het Duitse doel onder vuur met een omhaal, maar zijn acrobatische inzet miste precisie en power. Dortmund was in het eerste bedrijf heer en meester, maar sloeg pas vlak voor rust toe. Marco Reus vuurde in de 39ste minuut raak na een perfecte steekpass van Lukasz Piszczek.

Diverse ploeggenoten zijn in aantocht om doelpuntenmaker Marco Reus te feliciteren.

Tien minuten na rust verdubbelde Dortmund de voorsprong via Sokratis Papastathopoulos, die afrondde nadat Galatasaray een corner niet wegkreeg. De goal volgde direct op een korte onderbreking van de wedstrijd, omdat supporters van Galatasaray vuurwerk op het veld hadden gegooid. Twintig minuten voor het einde kwam Galatasaray via een kopbal van Hakan Balta (assist Sneijder) terug tot 2-1. Dortmund herpakte zich vrijwel direct via de 3-1 van invaller Ciro Immobile. Een eigen doelpunt van Semih Kaya zes minuten voor het einde maakte aan alle onzekerheid een einde.

Met twaalf punten uit vier duels gaat Dortmund zonder kleerscheuren aan kop in Groep D, waarmee plaatsing voor de knock-outfase een feit is. Galatasaray (een punt) rest de strijd met Anderlecht om een plek in de Europa League.