Groep C: Spanje dankzij Casillas nog in kielzog Slowakije

In Groep C van de EK-kwalificatiecampagne heeft Europees kampioen Spanje uitstekende zaken gedaan. In Sevilla werd de strijd om de tweede plek tegen Oekraïne voorlopig in Spaans voordeel beslist. Daarmee blijft de ploeg van Vicente del Bosque in het spoor van de soevereine koploper. Slowakije won immers ook de vijfde wedstrijd.

Spanje - Oekraïne 1-0
In Sevilla was Spanje in de beginfase de bovenliggende partij. Op basis van aanhoudend balbezit werd Oekraïne naar achteren gedrukt, maar tot écht grote kansen kwam het thuisland niet. Juist na de eerste venijnige tegenstoot van de bezoekers, Ruslan Rotan schoot rakelings naast, was het wél raak. Álvaro Morata werd met een handig balletje weggestuurd door Koke en de Juventus-spits wipte al vallend en onder druk van Yevhen Khacheridi de bal over doelman Andriy Pyatov heen: 1-0.

Na de eerste goal van Morata voor de Spaanse ploeg was Sergio Ramos dicht bij de 2-0. De verdediger van Real Madrid raakte met zijn kopbal de lat.

De tweede helft overtuigde Spanje niet. Iker Casillas moest regelmatig optreden om de 1-1 te voorkomen. De ervaren goalie had al na enkele minuten een wereldredding in huis en bleef ook daarna op de been bij pogingen van Rotan. Het kwam Casillas in zijn 161ste interland (!) op een lofzang van het thuispubliek, dat zijn naam scandeerde, te staan. De Oekraïners roken hun kans en bleven tot het einde vooral bij vrije trappen gevaarlijk. De zo gewenste gelijkmaker, en daarmee een stuntje, kwam er uiteindelijk niet meer.

Daardoor is Spanje steviger op de tweede plek komen te staan. Voor aanvang van het duel van vanavond hadden beide landen immers negen punten uit vier duels. Met twaalf punten heeft Spanje nog steeds drie punten achterstand op Slowakije.

Slowakije - Luxemburg 3-0
De Slowaken beleven met zeges op onder meer Spanje en Oekraïne een campagne om van te dromen. De start in het duel met de voetbaldwerg paste precies in het succesverhaal. Na tien minuten opende Adam Nemec de score en tien minuten later schoot Vladimir Weiss uit de draai raak. Nog voor rust tilde Peter Pekarik de voorsprong naar 3-0. Daar bleef het na de onderbreking bij, waardoor Slowakije na vijf optredens de trotse koploper is met vijftien punten. Luxemburg is hekkensluiter met een puntje.

Macedonië - Wit-Rusland 1-2
Macedonië hoopte in eigen huis de tweede zege van de huidige cyclus te boeken, maar zover kwam het niet. Aleksandar Trajkovski opende nog wel de score na tien minuten, maar op slag van rust viel de 1-1. Timofei Kalachev tekende voor de ruststand in de 44ste minuut. Sergei Kornilenko groeide in de slotfase uit tot matchwinner namens de Wit-Russen. Daardoor wisselen de landen van plaats en is Wit-Rusland de nieuwe nummer vier met vier punten na vijf duels. Macedonië is voorlaatste met een puntje minder.