Groep C: Spanje herstelt zich, Slowakije foutloos

Bij het simpel winnende Spanje waren er mooie momenten voor Diego Costa en debutant Juan Bernat. Slowakije gaat in Groep C van de EK-kwalificatie echter foutloos aan kop.

Luxemburg – Spanje 0-4
Een enorme blunder tijdens de zeperd van afgelopen donderdag bij Slowakije (2-1 nederlaag) kostte Iker Casillas op bezoek bij Luxemburg zijn plek onder de Spaanse lat. Omdat David de Gea de kans kreeg van bondscoach Vicente Del Bosque, verdween er weer een kopstuk van het de afgelopen jaren zo vaak oppermachtige Spanje.

Carles Puyol stopte vlak na de wereldtitel van 2010, Xavi, David Villa en Xabi Alonso namen na het dramatisch verlopen WK 2014 afscheid en Fernando Torres raakte zijn plek in de spits al in Brazilië kwijt aan Diego Costa. Of ook Casillas zijn langste tijd in de nationale ploeg heeft gehad of dat hij in de volgende interland ‘gewoon’ weer speelt, zal moeten blijken.

Zijn vervanger kreeg op bezoek bij Luxemburg amper iets te doen: de wedstrijd speelde zich vrijwel onophoudelijk af aan de andere kant van het veld. Diego Costa kreeg voor rust voldoende kansen op zijn eerste goal voor Spanje, maar het waren David Silva en Paco Alcácer (met zijn derde goal in vier interlands) die de ruststand op 0-2 bepaalden.

Na de pauze deed Spanje het wel erg rustig aan, maar Diego Costa mocht uiteindelijk tóch zijn eerste interlandtreffer maken, waarna hij moe maar voldaan naar de kant mocht van Del Bosque. Voor hem in de plaats kwam debutant Rodrigo, ook al een geboren Braziliaan, waarna ook Bayern München-middenvelder Juan Bernat voor het eerst mee mocht doen. Laatsgenoemde wist, nota bene op aangeven van Rodrigo, zelfs nog voor de 0-4 te tekenen.

Wit-Rusland – Slowakije 1-3
Tegen regerend Europees kampioen Spanje wist Slowakije afgelopen donderdag dus nog te stunten, maar de man die met een late goal verantwoordelijk was voor die verrassing (voormalig FC Twente-aanvaller Miroslav Stoch) begon zondagavond net als toen op de bank. Zonder hem hadden de Slowaken het op bezoek bij Wit-Rusland niet makkelijk: bij rust was de stand nog 0-0.

Halverwege de tweede helft brak middenvelder Marek Hamsik uiteindelijk de ban. Na een indrukwekkende afstand te hebben afgelegd kreeg hij de bal op de rand van het strafschopgebied, waarna hij met binnenkant voet fraai raak schoot. Aanvoerder Timofei Kalachev leek tien minuten voor tijd alsnog voor een gelijkspel te zorgen, maar de ingevallen Stoch was uiteindelijk wéér belangrijk. Zijn schot op de paal kon door Hamsik binnengeschoten worden: 1-2. Via spits Stanislav Sesták werd het in de blessuretijd ook nog 1-3.

Oekraïne - Macedonië 1-0
De afgelopen paar dagen waren ongetwijfeld de mooiste in het leven, of toch in ieder geval in de voetballoopbaan, van Sergiy Sydorchuk. De 23-jarige middenvelder van Dinamo Kiev bezorgde Oekraïne zondag met een treffer op slag van rust de winst tegen Macedonië.

Het betekende een fraai einde aan een voor hem prachtige week. Afgelopen donderdag debuteerde Sydorchuk namelijk voor de nationale ploeg in het uitduel met Wit-Rusland. Hij viel na 63 minuten in, zag het 0-1 worden en tekende in de blessuretijd vervolgens zelf voor de 0-2 eindstand. Zondag was hij dus de enige doelpuntenmaker, mede omdat Andriy Yarmolenko door een gemiste penalty de kans op 2-0 liet liggen.

Door de twee opeenvolgende overwinningen herstelde Oekraïne zich de afgelopen dagen van de stroeve start van de EK-kwalificatiecyclus. Het begon in september namelijk met een thuisnederlaag tegen Slowakije (0-1). Met zes punten uit drie duels doen de Oost-Europeanen inmiddels goed mee in Groep C. Van Macedonië kan dat, met drie uit drie, allerminst gezegd worden.

Slowakije gaat door de tweede overwinning in een paar dagen tijd fier aan kop in Groep C: het pakte de maximale negen punten uit drie duels. Spanje en Oekraïne volgen met zes punten, Macedonië heeft er drie, terwijl Luxemburg en Wit-Rusland door hun onderlinge gelijkspel in september allebei één punt hebben. Ook die landen hebben drie duels afgewerkt.