Groep C: Spanje wint moeiteloos, Slowakije verrast in Kiev

Spanje hoefde zich in het EK-kwalificatietoernooi niet overmatig in te spannen, thuis tegen Macedonië. Oekraïne liet zich in eigen huis de kaas van het brood eten door Slowakije.

Spanje - Macedonië 5-1
Spanje kende een geweldig begin in Mestalla. Na een overtreding op David Silva mocht Sergio Ramos in de vijftiende minuut aanleggen voor een strafschop. De verdediger van Real Madrid bleef bijzonder koel en verschalkte doelman Tomislav Pacovski met een wippertje (een Panenka).

Twee minuten later was het opnieuw raak. Paco Alcácer rondde af na een prachtige voorzet van Juanfran. Het was het eerste interlanddoelpunt van de jonge spits. Door een benutte strafschop van Agim Ibraimi kwam Macedonië in de 28ste minuut nog terug tot 2-1, maar op slag van rust nam Spanje verder afstand. Sergio Busquets trof doel met een van richting veranderd afstandsschot. Het was zijn eerste treffer in zeventig (!) duels voor de nationale ploeg.

David Silva zorgde kort na rust voor de beslissing door na een fraaie combinatie met Juan Mata de 4-1 te maken. Kort erna had Cesc Fabregas de 5-1 op zijn schoen, maar hij trof na een vloeiende aanval de lat. Doordat de punten al veilig waren kon de Spaanse bondscoach Vincente del Bosque in de slotfase toptalent Munir (19) laten debuteren, wat betekent dat hij nu niet meer speelgerechtigd is voor Marokko. Het slotakkoord was van Pedro, die de vijfde treffer aantekende met een mooi wippertje.

Oekraïne - Slowakije 0-1
Slowakije kwam in Kiev in de zeventiende minuut op voorsprong via Robert Mak, die een fraaie individuele actie bekroonde met een laag schot in de korte hoek. Oekraïne kreeg nadien enkele grote kansen op de gelijkmaker, maar de spelers van het thuisland hadden het vizier niet op scherp staan. Dat gold met name voor Edmar, die het presteerde om vanaf twee meter over te schieten.

In blessuretijd leek de bij een corner mee naar voren gekomen doelman Andriy Pyatov aan Oekraïne een punt te bezorgen, maar zijn treffer werd wegens een overtreding afgekeurd. Daardoor boekt Slowakije tegen de verhouding in een zeer waardevolle zege en bleef Oekraïne met lege handen achter.