Spanje voor het eerst in negen jaar zonder magisch kwintet

Reacties

Waar het Nederlands elftal nog altijd grotendeels is gebouwd rondom De Grote Drie die in 2010 de WK-finale van Spanje verloren, staat de Spaanse nationale ploeg zaterdagavond een uniek EK-kwalificatieduel met Wit-Rusland te wachten. Voor het eerst in negen jaar is de voltallige Grote Vijf afwezig.

Spanje voor het eerst in negen jaar zonder magisch kwintet

Bij Oranje lijkt gezien de leeftijden van Robin van Persie (31), Arjen Robben (30) en Wesley Sneijder (30) een wisseling van de wacht binnen enkele jaren aanstaande, bij Spanje is die al in volle gang. Xabi Alonso (32) en Xavi (34) namen na de uitschakeling in de groepsfase op het WK in Brazilië afscheid, terwijl ook twijfels bestaan rondom de houdbaarheidsdatum van doelman Iker Casillas.

Terwijl Casillas er, al dan niet als basisspeler, zaterdag gewoon bij is tegen Wit-Rusland, moet bondscoach Vicente del Bosque behalve zijn twee gestopte middenvelders door blessureleed ook Cesc Fabregas, Andrés Iniesta en David Silva missen. Het bekent dat La Roja voor het eerst sinds 12 oktober 2005 (6-0 tegen San Marino) een interland zal afwerken zonder dat een van de vijf spelbepalende middenvelders in het elftal staat.

De Grote Vijf vormden jarenlang hét fundament onder de successen van de nationale ploeg, die zowel in 2008 als in 2012 Europees kampioen werd en in 2010 zoals gezegd de wereldtitel veroverde. Alonso, Fabregas, Iniesta, Silva en Xavi stonden gedurende negen jaar tijdens liefst 28 interlands op enig moment allemaal gelijktijdig binnen de lijnen. Oranje was op 13 juni 2014 de enige ploeg die het schier onverslaanbare kwintet (W20, G4, V4) een nederlaag toebracht in een competitieve wedstrijd.

Xabi Alonso heeft Spanje tegen het Nederlands elftal op voorsprong geschoten uit een penalty. Het juichen zou hem en in de laatste (!) interland van Xavi snel vergaan.
Xabi Alonso heeft Spanje tegen het Nederlands elftal op voorsprong geschoten uit een penalty. Het juichen zou hem en in de laatste (!) interland van Xavi snel vergaan.

De zweem van magie en onaantastbaarheid die altijd rond de Spaanse nationale ploeg hing was na die spectaculaire 5-1 zege van Oranje, pikant genoeg ook de 130ste en laatste interland van Xavi, plotseling verdwenen. De 2-1 nederlaag van vorige maand op bezoek bij Slowakije, toen met Fabregas, Iniesta en Silva nog altijd drie spelers van het illustere kwintet meededen, vormde daarvan opnieuw een bewijs.

Met spelers Isco (22), Koke (22) en Thiago Alcántara (23) kloppen de natuurlijke opvolgers van de succesgeneratie steeds nadrukkelijker op de deur. Santi Cazorla (29) ziet de toekomst van het Spaanse elftal dan ook niet somber in. 'We moeten niet gaan vergelijken', zegt de Arsenal-middenvelder in gesprek met Marca. 'Ik snap dat het onvermijdelijk is, maar het Spanje van vroeger zal niet meer terugkeren.'

'Natuurlijk waren dat (Alonso en Xavi, red.) twee geweldige spelers, maar dit Spanje is nu eenmaal een andere ploeg dan die alles won wat er te winnen viel. We zitten in een overgangsfase, dat vraagt geduld. Voor ons is het vooral belangrijk goede wedstrijden te spelen, ons spel te verbeteren en van Wit-Rusland te winnen. We moeten weer één team vormen. Er is in ieder geval genoeg kwaliteit.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.