Groep B: Wales houdt stand in Brussel, Cyprus in de race

Wales heeft de aanval van België op de koppositie in Groep B van de EK-kwalificatiereeks met overtuiging afgeslagen. Net als een jaar geleden (1-1, WK-kwalificatie) nam het elftal van bondscoach Chris Coleman een punt mee uit Brussel. Cyprus won tegelijkertijd overtuigend van Andorra.

België – Wales 0-0
Wales bewees tijdens de confrontatie in het het Koning Boudewijn Stadion dat zijn koppositie in Groep B allerminst een toevalstreffer is. De verrassend goed presterende Britten beten tegen de nummer vier van de wereldranglijst vooral na rust stevig van zich af en waren via sterspeler Gareth Bale een paar keer akelig dicht bij een treffer.

De 25-jarige steraanvaller van Real Madrid zette in de eerste helft de Belgische doelman Thibaut Courtois al aan het werk met een van zijn handelsmerken, een snel dalende vrije trap. Na rust baande Bale zich op snelheid een weg door de Belgische defensie, maar nadat hij ex-Ajacied Toby Alderweireld zijn hielen had laten zien, schoot hij vanuit een moeilijke hoek net voorlangs.

Het gevaarlijkste moment van België: Nicolas Lombaerts staat op het punt de paal te raken.

De Rode Duivels maakten hun reputatie als potentiële topploeg eigenlijk alleen in de eerste helft waar. Onder aanvoering van de uiterst actieve Eden Hazard was de ploeg van bondscoach Marc Wilmots dominant. Nacer Chadli kwam van dichtbij echter niet voorbij Wales-keeper Wayne Hennessey, terwijl Nicolas Lombaerts na een corner tegen de binnenkant van de paal schoot.

Ondanks het inbrengen van Christian Benteke en Dries Mertens, die in de slotfase per brancard van het veld ging na een pittig kopduel, kon België op jacht naar de eerste EK-deelname sinds 2000 na rust nauwelijks meer iets klaarspelen. Totdat Hennessey in de slotminuut nog een kopbal van Benteke keerde.

Door de 0-0 moet België vooralsnog genoegen nemen met de vierde plaats in Groep B. Wales blijft met drie punten en één wedstrijd meer koploper, terwijl Israël en Cyprus één punt meer hebben. De Israëliërs kunnen Wales later vanavond zelfs nog voorbij.

Cyprus – Andorra 5-0
In de schaduw van de krachtmeting in Brussel heeft Cyprus tegen Andorra de verrassende start van de EK-kwalificatiereeks in Bosnië-Herzegovina (1-2 winst) eindelijk een vervolg geven. De Cyprioten verloren na de stunt tegen Bosnië van Israël (1-2) en Wales (1-2), maar deden zondag in Nicosia wat ze móésten doen.

Tegen de voetbaldwerg uit de Pyreneeën was Georgios Efrem de grote man aan Cypriotische kant. De 25-jarige middenvelder van APOEL Nicosia, in de Champions League tegenstander van Ajax, scoorde binnen een tijdsbestek van 28 minuten drie keer. Georgios Merkis had na acht minuten de ban al gebroken, terwijl Demetrios Christofi uit een penalty voor het slotakoord zorgde. Cyprus doet met zes punten uit vier duels daardoor nog volop mee in de strijd om de EK-tickets.