België wél voorbij IJsland, Kroatië buigt voor Messi

IJsland is weer terug op aarde na een nederlaag op bezoek bij België, terwijl Lionel Messi zorgde voor een overwinning van Argentinië op Kroatië.

België - IJsland 3-1
Vorige maand was het Nederlands elftal kansloos op bezoek bij IJsland (2-0), maar de koploper in Groep A van de EK-kwalificatiecampagne moest woensdagavond in Brussel zijn meerdere erkennen in België. Toch bleef de ploeg van de bondscoaches Lars Lagerbäck en Heimir Hallgrímsson lang in de wedstrijd. De thuisploeg kende een prima start, want in de elfde minuut kopte Nicolas Lombaerts achterwaarts binnen uit een vrije trap van Adnan Januzaj.

Twee minuten later trok Alfred Finnbogason de stand echter al gelijk. De spits, vorig seizoen namens SC Heerenveen nog topscorer van de Eredivisie, tikte met zijn achterwerk binnen na een hoekschop. Het spel golfde op en neer, waarbij beide doelmannen genoeg te doen hadden. Bondscoach Marc Wilmots van België bracht halverwege met Romelu Lukaku en Divock Origi twee extra spitsen binnen de lijnen en dat bleek een gouden zet.

In de 62ste minuut zette Origi met een schot van buiten het zestienmetergebied de Belgen op voorsprong, nadat hij daarvoor van afstand ook al op de paal had geschoten. Elf minuten later besliste Lukaku de vriendschappelijke interland door op aangeven van Mertens simpel binnen te tikken. IJsland gaf desondanks niet op, maar het slotoffensief leverde niets meer op.

België komt zondag opnieuw in actie als - weer in Brussel - het EK-kwalificatieduel met Wales op het programma staat. Ook IJsland speelt over vier dagen weer: Tsjechië, dat ook negen punten heeft na drie EK-kwalificatieduels, is dan in Praag de tegenstander.

Argentinië - Kroatië 2-1
In Londen leek Kroatië halverwege op weg naar een stunt tegen Argentinië, aangezien het op dat moment met 1-0 leidde. Anas Sharbini, in de Europa League de afgelopen weken met HNK Rijeka twee keer tegenstander van Feyenoord, zette de Kroaten na elf minuten op aangeven van Mateo Kovacic op voorsprong.

Na rust stelde Argentinië echter al snel orde op zaken. Binnen een kwartier had de verliezend WK-finalist de achterstand omgebogen in een voorsprong. Cristian Ansaldi zorgde na voorbereidend werk van Sergio Agüero voor de gelijkmaker en Lionel Messi bepaalde de eindstand op 2-1 door een strafschop te benutten.

Het was zijn 45ste doelpunt namens Argentinië, waarmee hij weer iets dichter bij topscorer aller tijden Gabriel Batistuta (56 goals) kwam. Argentinië oefent dinsdag in Manchester tegen Portugal en Kroatië gaat zondag op bezoek bij Italië in de EK-kwalificatiecampagne.

Carlos Tévez keerde na ruim drie jaar terug bij Argentinië. De spits van Juventus stapte in de 62ste minuut het veld op, maar kon zijn rentree niet opluisteren met een treffer.

Noorwegen - Estland 0-1
Op eigen grondgebied ging Noorwegen verrassend onderuit tegen Estland, waar Konstantin Vassiljev zich al in de 24ste minuut kroonde tot matchwinner. Aan de kant van de thuisclub kwamen ex-Eredivisionisten Tarik Elyounoussi (SC Heerenveen), Omar Elabdellaoui en Harmeet Singh (Feyenoord) in actie, net als het vijftienjarige toptalent Martin Ødegaard.