Groep B: Bale schiet koploper Wales langs Rode Duivels

België is na de topper in de EK-kwalificatiereeks in en tegen Wales de koppositie in Groep B kwijtgeraakt. Wales is daardoor zeer dicht bij de eerste EK-deelname ooit. Ook de strijd om de derde plaats is na de zesde speelronde nog ongekend spannend.

Wales - België 1-0
Wales is na de zege op De Rode Duivels de nieuwe koploper in Groep B en is hard op weg naar een debuut op een EK. De Belgen waren in Cardiff heer en meester, maar Wales sloeg uiteindelijk toe na geschutter in de Belgische defensie. Radja Nainggolan leidde na ruim twintig minuten met een slechte kopbal de openingstreffer van Gareth Bale in, terwijl Toby Alderweireld even later na slecht wegwerken Wales zelfs de kans op de 2-0 bood.

Waar de verdediger van Southampton goed wegkwam, was de fout van AS Roma-middenvelder Nainggolan fataal. Bale pikte de bal in zijn vijftigste interland op en maakte op overtuigende wijze zijn zeventiende goal namens Wales. En dat terwijl België in de fase daarvoor goede kansen kreeg via Nainggolan en Eden Hazard.

In de tweede helft voerde de formatie van bondscoach Marc Wilmots - die aan Dries Mertens de voorkeur gaf boven Nacer Chadli op de plaats van de geblesseerde Marouane Fellaini - de druk wel op, maar bleek het niet in staat om iets aan de achterstand te doen. Ook na de aanvallende wissel met Romelu Lukaku bleef de gelijkmaker uit.

Daardoor is Bale hard op weg naar het doel dat voor zijn illustere voorganger Ryan Giggs onhaalbaar bleek. Met nog vier speelronden voor de boeg en een voorsprong van drie punten op achtervolger België en een verschil van vijf punten met de nummers drie Israël en Cyprus kan de ploeg van bondscoach Chris Coleman het EK van volgend jaar in Frankrijk bijna niet meer mislopen.

Bosnië-Herzegovina - Israël 3-1
Bosnië-Herzegovina was de kwalificatie uiterst beroerd begonnen, met slechts twee punten uit vier duels. Bondscoach Safet Susic moest dat bekopen met zijn baan, waarna Mehmet Bazdarevic het roer overnam. Na een eenvoudige zege op dwergstaatje Andorra (0-3) was de thuiswedstrijd tegen Israël zijn eerste serieuze test.

Na de openingstreffer van de Israëliër Tal Ben-Haim volgde een hels fluitconcert in Zenica, maar het uitverkochte Bilino Polje Stadion ontplofte nadat Edin Visca en Edin Dzeko enkele minuten later zorgden voor de ommekeer. Višca schoof de bal onder doelman Offir Marciano door, terwijl Dzeko (foto hieronder) kort daarna de 2-1 aantekende vanaf elf meter. Na de hervatting bepaalde Visca met zijn tweede treffer van de avond de eindstand op 3-1.

Daardoor doet ook Bosnië-Herzegovina, waar voormalig AZ-middenvelder en jeugdinternational van Oranje Haris Medunjanin de wedstrijd volmaakte, nog mee in de strijd om plaats drie in Groep B. De achterstand op Israël bedraagt slechts een punt.

Andorra - Cyprus 1-3
Cyprus deelt na de zege op bezoek bij Andorra de derde plaats in Groep B met Israël. De Cyprioten beleefden na twee minuten een valse start na een eigen doelpunt van Dossa Júnior. Diezelfde Júnior miste na de rust ook nog eens een penalty. Waar de verdediger van Cyprus een ongelukkige avond beleefde, was Nestoras Mytides de grote uitblinker. Met twee doelpunten voor de rust en een treffer in de tweede helft velde de spits hoogstpersoonlijk het vonnis over Andorra. Door de zege van Cyprus en de nederlaag van Israël hebben beide landen negen punten na zes duels.