EK-kwalificatie: stuntploegen en teleurstellingen

Reacties

Voor Nederland en de andere landen in Groep A zijn de EK-kwalificatieduels van vrijdagavond cruciaal, maar ook in de rest van de poules staat er de komende dagen voldoende op het spel. Grote landen moeten vol aan de bak, terwijl kleinere landen hun goede uitgangspositie hopen vast te houden. Voetbal International zet alles op een rijtje.

EK-kwalificatie: stuntploegen en teleurstellingen

De 53 landen die meedoen aan de EK-kwalificatiecyclus beginnen dit weekend aan de tweede helft van de reeks. De bovenste twee landen van de negen poules én de beste nummer drie plaatsen zich rechtstreeks voor het eindtoernooi in Frankrijk, de acht overige nummers drie strijden in de play-offs om de laatste vier tickets. Met gastland Frankrijk bestaat het deelnemersveld volgend jaar uit 24 landen. Een overzicht van het komende kwalificatieweekend.

Groep B:
De absolute kraker in Groep B is het duel tussen koplopers België en Wales - beiden hebben elf punten uit vijf duels - in Cardiff. Bondscoach Marc Wilmots van De Rode Duivels moet het in dat duel door een liesblessure doen zonder Marouane Fellaini. Een aderlating, want tijdens de oefenzege bij Frankrijk (3-4) zondag was de speler van Manchester United nog goed voor twee goals. Bij Wales is vedette Gareth Bale wél van de partij. Achter die twee landen verdedigt Israël (negen punten) bij Bosnië-Herzegovina (vijf punten) de derde plek, nummer vier Cyprus (zes punten) gaat op bezoek bij hekkensluiter Andorra.

Vrijdag 12 juni
20.45 uur: Wales – België
20.45 uur: Bosnië-Herzegovina – Israël
20.45 uur: Andorra – Cyprus

Marouane Fellaini meldt zich bij bondscoach Marc Wilmots af voor Wales-uit.
Marouane Fellaini meldt zich bij bondscoach Marc Wilmots af voor Wales-uit.

Groep C:
In Groep C proberen de ploegen die op de drie belangrijkste plaatsen staan hun goede klassering te behouden. De met vijftien punten foutloze koploper Slowakije ontvangt Macedonië, regerend Europees kampioen Spanje (twaalf uit vijf) speelt in Minsk zonder de geblesseerde Andrés Iniesta tegen Wit-Rusland, terwijl Oekraïne (negen uit vijf) een op papier makkelijke thuiswedstrijd tegen Luxemburg wacht.

Zondag 14 juni
18.00 uur: Oekraïne – Luxemburg
20.45 uur: Wit-Rusland – Spanje
20.45 uur: Slowakije – Macedonië

Groep D:
Vier ploegen strijden in Groep D nog om plaatsing voor het EK. Polen leidt de dans met elf uit vijf en krijgt Georgië op visite. Achtervolger Duitsland (tien punten) kende tegen de Verenigde Staten (1-2 oefennederlaag) woensdag geen beste generale repetitie, maar dat zal zaterdag waarschijnlijk geen problemen opleveren. Voetbaldwerg Gibraltar zal in eigen huis vooral als kanonnenvoer dienen tegen de wereldkampioen. Ierland (tien) en Schotland (acht) vechten in een rechtstreeks duel om de derde plek.

Zaterdag 13 juni
18.00 uur: Polen – Georgië
18.00 uur: Ierland – Schotland
20.45 uur: Gibraltar – Duitsland

Het heenduel tussen Schotland en Ierland eindigde in november 2014 in 1-0 voor de Schotten. Shaun Maloney (tweede van links) was de matchwinner.
Het heenduel tussen Schotland en Ierland eindigde in november 2014 in 1-0 voor de Schotten. Shaun Maloney (tweede van links) was de matchwinner.

Groep E:
Slovenië ziet in Groep E zijn kans schoon om wat dichter bij koploper Engeland te kruipen. Het land van voormalig PSV-spits Tim Matavz staat met negen uit vijf op de tweede plaats, op gepaste afstand van de met vijftien punten ongenaakbare Britten. Zwitserland (net als de Slovenen negen punten) reist af naar nummer vier Litouwen, staartploegen Estland en San Marino spelen in Tallinn tegen elkaar.

Zondag 14 juni
18.00 uur: Slovenië – Engeland
18.00 uur: Estland – San-Marino
20.45 uur: Litouwen –Zwitserland

Groep F:
In Groep F lonkt zaterdagavond al een voorzichtige beslissing. Koploper Roemenië (dertien punten) neemt bij een overwinning in en tegen Noord-Ierland (twaalf punten) wat afstand van de Britten. Bij een overwinning in Finland zet nummer drie Hongarije de tegenstander bovendien op flinke achterstand. De dramatisch presterende hekkensluiter Griekenland gaat op de Faeröer op jacht naar de eerste overwinning: het heenduel in Piraeus eindigde in een sensationele 0-1.

Zaterdag 13 juni
18.00 uur: Finland – Hongarije
20.45 uur: Noord-Ierland – Roemenië
20.45 uur: Faeröer – Griekenland

Een geweldige sensatie, in november in Piraeus. De Faeröer winnen van Griekenland: 0-1.
Een geweldige sensatie, in november in Piraeus. De Faeröer winnen van Griekenland: 0-1.

Groep G:
Oostenrijk verloor in vijf wedstrijden nog niet en staat met dertien punten verrassend bovenaan in Groep G. Op bezoek bij nummer drie Rusland (acht punten) hoopt het die ongeslagen status te behouden. Dark horse Montenegro (vierde met vijf uit vijf) reist af naar Zweden, dat met negen punten tweede staat. Liechtenstein en Moldavië strijden in deze poule vermoedelijk om de plaatsen vijf en zes.

Zondag 14 juni
18.00 uur: Rusland – Oostenrijk
18.00 uur: Liechtenstein – Moldavië
20.45 uur: Zweden – Montenegro

Groep H:
De topper tussen Kroatië (dertien uit vijf) en Italië (elf uit vijf) wordt in Split afgewerkt zonder publiek. Tijdens het heenduel in Milaan (1-1) gooiden Kroatische fans vuurwerk op het veld, waarop scheidsrechter Björn Kuipers het duel tot twee keer toe stillegde. Nummer drie Noorwegen (thuis tegen Azerbeidzjan) hoopt vrijdag het achtervolgende Bulgarije (uit tegen Malta) van zich af te houden.

Vrijdag 12 juni
20.45 uur: Kroatië – Italië
20.45 uur: Noorwegen – Azerbeidzjan
20.45 uur: Malta – Bulgarije

Groep I:
In de enige poule die vijf landen kent - Frankrijk doet als zesde land voor spek en bonen mee - moet Portugal ondanks de koppositie oppassen. Het heeft slechts twee punten meer dan Albanië en Denemarken en gaat zaterdag zelf op bezoek bij Armenië. De Denen spelen thuis tegen het al vrijwel kansloze Servië, Albanië en Frankrijk spelen vriendschappelijk tegen elkaar.

Zaterdag 13 juni
18.00 uur: Armenië – Portugal
20.45 uur: Denemarken – Servië

De hoop van de Portugezen is ook dit weekend gevestigd op sterspeler Cristiano Ronaldo.
De hoop van de Portugezen is ook dit weekend gevestigd op sterspeler Cristiano Ronaldo.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.