Groep A: Tsjechië grijpt de macht in Oranje-poule

Reacties

Door te winnen van IJsland gaat Tsjechië alleen aan kop in de poule van Oranje, dat eerder op de zondag Letland afdroogde (6-0). Turkije versloeg simpel Kazachstan en doet nog mee.

Groep A: Tsjechië grijpt de macht in Oranje-poule

Tsjechië – IJsland 2-1
De twee landen die Nederland in Groep A van de EK-kwalificatiereeks tot nu toe versloegen, stonden zondag in Plzen tegenover elkaar. Tsjechië en IJsland gingen met 1-1 rusten. Ragnar Sigurdsson bracht de bezoekers koppend op voorsprong, maar nadat Ajax-spits Kolbeinn Sigthórsson de kans op 0-2 had gemist, zorgde Pavel Kaderabek eveneens met het hoofd op slag van rust voor de terechte gelijkmaker. Het was voor IJsland pas de eerste tegengoal in deze kwalificatiecyclus.

Daar kwam na een uur spelen direct de tweede bij, al werd deze gemaakt door een IJslander. Jón Dadi Bödvarsson (links op de foto) kreeg de bal na een lage voorzet van de Tsjechen wel heel ongelukkig op zijn rechtervoet, waarna de bal in de korte hoek verdween via doelman Hannes Thór Halldórsson: 2-1. Door die uitslag gaat Tsjechië met de volle twaalf punten uit vier duels alleen aan kop, gevolgd door IJsland met negen. Oranje staat met zes punten derde.

Turkije – Kazachstan 3-1
Turkije kende in Istanbul een relatief gemakkelijke avond, die evenwel bizar begon. Keeper Volkan Demirel, die onder contract staat bij Fenerbahçe, werd in het stadion van aartsrivaal Galatasaray tijdens de warming-up al zó uitgejouwd, dat hij zijn basisplaats afstond en in de auto naar huis stapte. Daardoor nam Volkan Babacan plaats onder de lat. Uiteindelijk schoot Galatasaray-spits Burak Yilmaz de Turken met twee doelpunten al voor rust in veilige haven.

Zijn eerste goal liet hij vanaf de penaltystip aantekenen, bij de tweede kreeg hij hulp van de gigantisch blunderende Kazachstaanse keeper Alexandr Mokin. Na de 3-0 van Serdar Aziz zorgde Samat Smakov uit een penalty in de slotfase voor de 3-1 eindstand, waardoor Turkije op vier punten komt, twee minder dan Nederland. De Turken komen in maart volgend jaar naar Amsterdam, maar doen dat zonder aanvoerder Arda Turan. Hij kreeg in de slotfase geel en is geschorst voor het duel met Oranje.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.