Oranje gunt zichzelf en Hiddink vier maanden adempauze

Reacties

Oranje heeft tegen Letland gedaan wat het móést doen. Door de simpele 6-0 overwinning blijft Guus Hiddink aan als bondscoach. Belangrijker nog: Nederland doet weer volop mee in Groep A van de EK-kwalificatiereeks.

Oranje gunt zichzelf en Hiddink vier maanden adempauze

Na vier nederlagen in vijf interlands tijdens de tweede ambtstermijn van Hiddink was de druk op Oranje groot. De keuzeheer kondigde zelfs aan op te stappen bij een slecht resultaat tegen het nietige Letland, waardoor de wedstrijd vooraf onder hoogspanning kwam te staan. Mede dankzij een uitstekend begin sloeg die spanning zondagavond geen moment over naar het duel zelf.

Het was na amper vijf minuten namelijk Robin van Persie die zijn verantwoordelijkheid nam. Vlak nadat de bedrijvige Ibrahim Afellay de paal al had geraakt, was de aanvoerder het eindstation van een formidabele aanval. Met een rake kopbal uit een prima voorzet van Arjen Robben zorgde hij al vroeg voor opluchting in De Arena. Het bleek de opmaat voor een doelpuntenfestijn, ondanks de korte mindere fase die op de 1-0 volgde.

Eerst zag het er defensief wat wankel uit toen de Letse spits Valerijs Sabala vrij mocht koppen, maar hij werkte de bal ruimschoots naast het doel van Jasper Cillessen. Direct na die mogelijkheid moest Daley Blind zich laten vervangen. Hij liep bij een valpartij met tegenstander Eduards Visnakovs een knieblessure op en werd vervangen door Jordy Clasie.

Robin van Persie ziet hoe zijn kopbal achter de Letse doelman Aleksanders Kolinko verdwijnt: 1-0.
Robin van Persie ziet hoe zijn kopbal achter de Letse doelman Aleksanders Kolinko verdwijnt: 1-0.

Nederland liet zich tegen de nummer 99 van de FIFA-wereldranglijst echter niet van de wijs brengen en ging door treffers van Robben (schitterend afstandsschot) en Huntelaar (intikker na een voorzet van Afellay) rusten met 3-0. Het was voor het eerst in acht jaar dat zowel Van Persie, Huntelaar als Robben in één interland tot scoren kwam. Tijdens het debuut van Huntelaar (16 augustus 2006, in en tegen Ierland, 0-4) verzorgde het trio de gehele productie. De Achterhoeker zelf maakte er destijds meteen twee.

Ondanks een paar aardige mogelijkheden leek het na de rust lange tijd bij 3-0 te blijven, maar in de slotfase bouwde Oranje de score alsnog uit. Uitgerekend Jeffrey Bruma – pas opgeroepen nadat Bruno Martins Indi ziek was afgehaakt en basisspeler omdat Ron Vlaar een kuitblessure heeft – tikte binnen uit een corner, waarna Robben en Huntelaar met harde schoten voor de 6-0 eindstand zorgden.

De overwinning was even broodnodig als overtuigend, maar het is de vraag of het veel garanties biedt voor de langere termijn. Het ultra-aanvallende concept werkte tegen Letland prima, maar tegen landen als Turkije, IJsland en Tsjechië zal Hiddink niet voor zo'n offensieve tactiek kiezen. De bondscoach, die door de zege op de Letten aanblijft, heeft tot 28 maart 2015 de tijd iets te bedenken. Oranje vervolgt op die dag de EK-kwalificatiereeks met de thuiswedstrijd tegen Turkije.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.