Huntelaar en Van Persie moeten Hiddink redden op D-Day

Reacties

Voetbal International blikt vooruit op de EK-kwalificatiewedstrijd van Nederland tegen Letland van zondagavond (aftrap 18.00 uur) in de Amsterdam Arena.

Huntelaar en Van Persie moeten Hiddink redden op D-Day

Nederland

Vorm V-V-W-V-V

Nederland - Letland. Normaal gesproken is dat gesneden koek voor de Oranje-internationals, maar deze keer een confrontatie met een klein land waarbij de spanning enorm is. Het Nederlands elftal wil een einde maken aan zijn negatieve serie (vier nederlagen in vijf duels sinds het zo verrassend goed verlopen WK), maar nog veel belangrijker: het is erop of eronder voor bondscoach Guus Hiddink. De Achterhoeker laat zijn toekomst als keuzeheer afhangen van de wedstrijd tegen Letland. Wie had dat gedacht na zijn aanstelling als opvolger van Louis van Gaal? Onder leiding van de huidige manager van Manchester United boekte Oranje een zeer puike prestatie met de bronzen medaille tijdens het WK in Brazilië. Maar na de oh zo succesvolle zomer is het nu vooral kommer en kwel in het Oranje-kamp.

Waar de aangepaste defensie van Van Gaal afgelopen zomer knap overeind bleef, daar hield de achterhoede woensdag tijdens de oefeninterland tegen Mexico (2-3 nederlaag) opnieuw open huis, net als in de voorgaande verloren duels met Italië (2-0, vriendschappelijk), Tsjechië (2-1, kwalificatie) en IJsland (2-0, kwalificatie). Tot dusverre won Oranje sinds de rentree van Hiddink alleen de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan (3-1). Maar die ontmoeting verliep evenmin vlekkeloos. Oranje kwam ook die avond op achterstand en stelde pas na een uur orde op zaken. Oranje staat na drie kwalificatiewedstrijden met drie punten op de derde plaats in de groep. Hiddink stelde eerder een ultimatum voor het treffen met Letland. Alleen winst houdt de ervaren coach in het zadel.

De kritiek na de zwakke start is niet mals, zowel extern als intern. Reserve-aanvoerder Arjen Robben zette de boel op scherp na afloop van de wedstrijd tegen Mexico. Op de vraag of Oranje momenteel te weinig écht goede verdedigers heeft, antwoordde Robben tegenover SBS 6 eerlijk: 'Dat is misschien hard, maar wel de realiteit op dit moment. Je moet nooit naar elkaar wijzen, defensief geef je echter de boel wel heel makkelijk weg. Onnodig en zonde. Natuurlijk zijn dat harde woorden. Maar moet ik dan zeggen dat zoiets niets uitmaakt? Je moet elkaar eerlijk kunnen zeggen waar het op staat, wil je beter worden.'

Letland

Vorm W-W-G-V-G

Nederland speelde in het verleden pas één keer tegen Letland. In 2004 troffen beide landen elkaar. Niet in een kwalificatiereeks of in een oefenduel, maar tijdens het EK in Portugal. In het slotduel van de poulefase was het Oranje van bondscoach Dick Advocaat met 3-0 te sterk voor de Letten. In Estadio Municipal de Braga was Ruud van Nistelrooy, de huidige assistent-coach van Oranje, twee keer trefzeker. In de tweede helft legde invaller Roy Makaay de eindstand vast. Het was het eerste en tot dusverre enige grote toernooi van Letland. Nu de EK-eindronde is uitgebreid naar 24 deelnemende landen, hoopt Letland weer kans te maken op een ticket, al zal dat in de poule met onder meer IJsland, Tsjechië, Turkije en Nederland lastig worden. Op dit moment staan de Letten vierde, met één punt achterstand op nummer drie Nederland.

Tegen Kazachstan en Turkije pakte Letland een punt, terwijl de ploeg van bondscoach Marian Pahars met 3-0 ten onder ging tegen IJsland. In Amsterdam hopen de Letten op een stunt. En misschien is zondagavond wel dé kans daarvoor. Pahars kondigde aan niet als medicijn te komen voor een behoeftige patiënt, al noemt hij de situatie rond Hiddink vervelend. 'Dat gun je niemand', zei Pahars tegenover Voetbal International. 'Jammer dat hij zich ten koste van Letland moet herstellen. Dat helpt ons niet, maar het verandert niets aan onze intentie. Wij willen het Nederland lastig maken en moeten goed georganiseerd spelen. We krijgen echt wel kansen, ook tegen Nederland.'

Uitgelicht
Stefan de Vrij en Daley Blind moeten ruimte maken op de schoorsteen in hun huis. Niet alleen vanwege de Sinterklaasviering, maar ook omdat zowel de verdediger van Lazio als de controleur van Manchester United vanavond voor de 25ste keer in Oranje speelt. Als ze speeltijd krijgen tegen Letland in De Arena, ontvangen ze een zilveren schaal met inscriptie van de KNVB. Maar dat is niet het meest opzienbarende voor het duel van zondag. Iedereen kijkt uit naar de samenwerking tussen Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie. Tegen Kazachstan (3-1 overwinning) kregen aanvoerder Van Persie en invaller Huntelaar het nog aan de stok met elkaar, maar tegen de Letten is aan de aanvallers de taak Hiddink te behouden voor Oranje.

Onderlinge historie

Zoals gezegd speelden Nederland en Letland pas één keer eerder tegen elkaar. In Portugal was Oranje duidelijk een maatje te groot. Het EK eindigde voor de Letten in de groepsfase. Nederland sneuvelde in de halve finale tegen gastland Portugal. In Lissabon ging Oranje met 2-1 onderuit.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
23-06-2004 Nederland-Letland 3-0 EK-eindronde

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.