VI Live: Oranje overtuigt met zesklapper tegen Letland

Reacties

Om ook tijdens wedstrijden op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er VI Live, waar het (inter)nationale voetbal op de voet gevolgd wordt.

VI Live: Oranje overtuigt met zesklapper tegen Letland

Na de ereronde van het Nederlands elftal besluiten we de VI Live die volledig in het teken stond van Oranje.

19.56 uur: HIDDINK HOUDT NA ELF DUELS WEER DE NUL
In de voorgaande elf wedstrijden van bondscoach Guus Hiddink slaagde Nederland er niet in de nul te houden. Tegen Letland lukte dat vandaag wél. De laatste keer dat Oranje onder leiding van Hiddink geen tegentreffers kreeg, was op het WK 1998 tegen Zuid-Korea (5-0 winst).

Guus Hiddink coachte vandaag voor de 44ste keer het Nederlands elftal. Hij stapte voor de 24ste keer als winnaar van het veld. Oranje verloor onder de leiding van de Achterhoeker twaalf keer en speelde acht keer gelijk.
Guus Hiddink coachte vandaag voor de 44ste keer het Nederlands elftal. Hij stapte voor de 24ste keer als winnaar van het veld. Oranje verloor onder de leiding van de Achterhoeker twaalf keer en speelde acht keer gelijk.

19.50 uur: ORANJE VERSTEVIGT DERDE PLEK
Door de overwinning op Letland heeft Nederland de derde plaats in Groep A steviger in handen gekregen. De voorsprong naar nummer vier Letland is opgelopen naar vier punten. Bovendien loopt Oranje drie punten in op koplopers IJsland en Tsjechië, die later vanavond (20.45 uur) tegen elkaar spelen. Hekkensluiter Turkije (aftrap 20.45 uur) neemt het op tegen Kazachstan.

De stand:
1. IJsland | 3 gespeeld | 9 punten
2. Tsjechië | 3 gespeeld | 9 punten
3. Nederland | 4 gespeeld | 6 punten
4. Letland | 4 gespeeld | 2 punten
5. Kazachstan | 3 gespeeld | 1 punt
6. Turkije | 3 gespeeld | 1 punt

19.49 uur: EINDSTAND NEDERLAND - LETLAND 6-0
Een overtuigende overwinning van het Nederlands elftal. Arjen Robben (twee doelpunten) en Klaas-Jan Huntelaar (twee doelpunten) wijzen Oranje de weg tegen Letland. Ook Robin van Persie en Jeffrey Bruma scoorden. De 6-0 betekent de grootste overwinning in dit kalenderjaar.

19.48 uur: HUNTELAAR PASSEERT BERGKAMP
Met zijn tweede doelpunt passeert Klaas-Jan Huntelaar op de lijst met topscorers van Oranje Dennis Bergkamp. Huntelaar komt op 38, terwijl Bergkamp er 37 maakte voor het Nederlands elftal.

De topscorers van Oranje:
Robin van Persie | 49 doelpunten
Patrick Kluivert | 40 doelpunten
Klaas-Jan Huntelaar | 38 doelpunten
Dennis Bergkamp | 37 doelpunten

19.46 uur: HUNTELAAR SCHIET RAAK
En dat is zes! Klaas-Jan Huntelaar schiet raak en passeert Dennis Bergkamp op de topscorerslijst aller tijden van Oranje.

19.45 uur: DEPAY HELPT KANS OM ZEEP
De ontketende Arjen Robben biedt Memphis Depay een uitgelezen mogelijkheid om de 6-0 te maken, maar Aleksandr Kolinko ligt in de weg.

19.40 uur: GROOTSTE ZEGE IN 2014 LONKT
Oranje lijkt op weg naar de grootste overwinning in het kalenderjaar 2014. Tot nu toe was dit de 5-1 zege op Spanje op het WK, maar tegen Letland ligt een grotere uitslag voor het oprapen.

19.39 uur: ROBBEN MAAKT VIJFDE
En dat is vijf! Arjen Robben scoort volgens het vaste recept. Hij komt van rechts naar binnen en schiet raak met links. Het is de 28ste goal van Robben in Oranje, net zoveel als Wesley Sneijder en Beb Bakhuys.

19.36 uur: VAN PERSIE GEWISSELD
Aanvoerder Robin van Persie verlaat het veld. Georginio Wijnaldum is zijn vervanger.

19.34 uur: BRUMA BOUWT SCORE UIT
Daar is de 4-0 van Oranje! Memphis Depay versiert een hoekschop, die goed wordt genomen door Wesley Sneijder. Robin van Persie kopt door en Jeffrey Bruma staat op de juiste plek om de 4-0 te maken.

19.25 uur: DEPAY VALT IN
Memphis Depay komt Ibrahim Afellay aflossen. Het is de dertiende interland voor de PSV-aanvaller.

19.23 uur: ROBBEN SCHIET NAAST
Weer niet voor Arjen Robben. Hij dribbelt vanaf de rechterflank het strafschopgebied en haalt uit met links, maar de bal belandt naast het Letse doel. Het blijft dus 3-0 in de ArenA.

19.16 uur: HANDSBAL HUNTELAAR OP PAAL
Ook Klaas-Jan Huntelaar teistert het aluminium. Zijn inzet komt tegen de paal, maar de spits raakte de bal met de hand en dus deed het er niet meer toe.

19.14 uur: ROBBEN RAAKT LAT
Arjen Robben versiert een vrije trap en gaat zelf achter de bal staan. Zijn schot is gevaarlijk, maar de lat voorkomt de 4-0. Letland ontsnapt.

19.02 uur: WISSEL LETLAND
Letland voert een personele wijziging door in de rust. Olegs Laizans is in het veld gekomen voor Janis Ikaunieks. Tot zover de administratie, we kunnen weer gaan voetballen.

18.59 uur: MOOIE STATISTIEKEN SNEIJDER
Wesley Sneijder verstuurde volgens de cijfers van Opta in de eerste helft meer succesvolle passes dan het gehele elftal van Letland. Spelmaker.

18.47 uur: RUSTSTAND NEDERLAND - LETLAND 3-0
Voor rust lijkt er geen vuiltje aan de lucht voor Oranje. Doelpunten van Robin van Persie, Arjen Robben en Klaas-Jan Huntelaar zorgen halverwege voor een 3-0 voorsprong. De laatste keer dat dit trio doel trof in dezelfde wedstrijd? In 2006, toen Oranje uit tegen Ierland met 4-0 won bij het debuut van Huntelaar.

De elf mannen die voor rust al afstand namen van Letland. Daley Blind (linksboven) werd vanwege een knieblessure al in de twintigste minuut gewisseld. Jordy Clasie verving hem.
De elf mannen die voor rust al afstand namen van Letland. Daley Blind (linksboven) werd vanwege een knieblessure al in de twintigste minuut gewisseld. Jordy Clasie verving hem.

18.44 uur: HUNTELAAR EVENAART BERGKAMP
Met zijn doelpunt komt Klaas-Jan Huntelaar op de lijst met topscorers van Oranje op gelijke hoogte met Dennis Bergkamp. Beide spelers maakten 37 doelpunten voor het Nederlands elftal.

De topscorers van Oranje:
Robin van Persie | 49 doelpunten
Patrick Kluivert | 40 doelpunten
Dennis Bergkamp | 37 doelpunten
Klaas-Jan Huntelaar | 37 doelpunten

18.42 uur: HUNTELAAR GLIJDT BINNEN
En het is 3-0! Letland lijdt dom balverlies en Oranje profiteert. Wesley Sneijder vindt Ibrahim Afellay op de linkerflank en dienst voorzet wordt al glijdend door Klaas-Jan Huntelaar tot doelpunt gepromoveerd.

18.41 uur: ROBBEN STUIT OP KOLINKO
Na een geweldige aanname kan Arjen Robben oprukken richting doelman Aleksandr Kolinko, maar de Letse doelman voorkomt de 3-0.

18.35 uur: ROBBEN KNALT RAAK
Arjen Robben schiet Nederland op een 2-0 voorsprong! Hij komt van rechts naar binnen, zet een combinatie op met Robin van Persie en knalt de bal hoog in het doel. Een overwinning lijkt Oranje niet meer te kunnen ontgaan.

18.34 uur: KOLINKO VOORKOMT GOAL VAN PERSIE
Na een geweldige pass van Wesley Sneijder knikt Robin van Persie de bal met zijn hoofd richting de hoek. Doelman Aleksandrs Kolinko brengt echter redding en voorkomt de vijftigste interlandgoal van de aanvoerder van Oranje.

18.33 uur: ORANJE VOERT DRUK OP
Na een wat mindere fase laat Oranje weer wat goede aanvallen zien. Helaas lopen de combinaties spaak voordat het Nederlands elftal tot een schot kan komen.

18.19 uur: BLIND GEBLESSEERD NAAR KANT
Daley Blind kan niet meer verder. Hij heeft last van zijn knie. Jordy Clasie is zijn vervanger.

18.18 uur: SABALA KOPT NAAST
Oei! Daar komt Oranje goed weg. Valerijs Sabala kan vrij inkoppen, maar kopt de bal naast het doel van Jasper Cillessen.

18.12 uur: VAN PERSIE EVENAART CRUIJFF
Alleen Klaas-Jan Huntelaar (14x) scoorde nog vaker in de EK-kwalificatie dan Robin van Persie (12x). Met zijn treffer tegen Letland komt Van Persie op gelijke hoogte met Johan Cruijff.

Meeste goals Oranje in EK-kwalificatie:
14 | Huntelaar
12 | VAN PERSIE
12 | Cruijff
11 | Van Basten
11 | Gullit

Jetro Willems (rechts) en Wesley Sneijder (midden) zijn blij met Robin van Persie (links) na zijn doelpunt.
Jetro Willems (rechts) en Wesley Sneijder (midden) zijn blij met Robin van Persie (links) na zijn doelpunt.

18.11 uur: MOGELIJKHEID ROBBEN
Opnieuw een kans voor Oranje. Arjen Robben komt van rechts met de bal aan zijn voet naar binnen en schiet de bal in het zijnet.

18.07 uur: VAN PERSIE IN VOETSPOREN KLUIVERT
Het is de eerste keer dat Oranje in de tweede ambtsperiode van bondscoach Guus Hiddink de score opent. De laatste die dat deed onder leiding van Hiddink? Patrick Kluivert op het WK 1998 tegen Argentinië.

18.06 uur: VAN PERSIE OPENT SNEL SCORE
Daar is de 1-0 alsnog! Arjen Robben legt de bal op het hoofd van Robin van Persie en de aanvoerder kopt perfect binnen.

18.03 uur: PAAL REDT LETLAND
De paal staat een snelle openingstreffer van Oranje in de weg. Ibrahim Afellay ziet zijn inzet tegen het aluminium belanden.

18.00 uur: AFTRAP NEDERLAND - LETLAND
De bal rolt! Daley Blind en Stefan de Vrij zijn begonnen aan hun 25ste optreden in Oranje. Er staat genoeg op het spel. Als Nederland vanavond niet wint van Letland, dan trekt bondscoach Guus Hiddink namelijk zijn conclusies.

17.50 uur: ADVOCAAT STEUNT HIDDINK
Dick Advocaat stapte zaterdag op als bondscoach van Servië, maar vindt niet dat Guus Hiddink een zelfde lot moet wachten bij Oranje. 'We hoeven toch niet te twijfelen aan Guus Hiddink?', vraagt hij zich bij de NOS af. 'Die man heeft zoveel banen gecreëerd in het buitenland voor andere trainers. En als je dan ziet hoe hij nu wordt afgeschilderd in de media, dan denk ik: denk eens na voordat je wat zegt.'

17.45 uur: TWEEDE ONTMOETING MET LETLAND
Nederland ontmoette Letland pas één keer eerder. In de derde poulewedstrijd van het EK van 2004 in Portugal werden de Letten met 3-0 verslagen door treffers van Ruud van Nistelrooy (twee) en Roy Makaay. Wesley Sneijder en Arjen Robben zijn de enige spelers in de huidige selectie die tijdens de ontmoeting in 2004 ook in actie kwamen.

17.30 uur: NEGATIEF RECORD DREIGT VOOR ORANJE
Als het Nederlands elftal vanavond onderuitgaat tegen Letland, dan levert dit een negatief record op. Oranje verliest dan namelijk voor de zesde keer in 2014. Zo veel nederlagen in één kalenderjaar leed het slechts één keer eerder. In 1950 verloor het Nederlands elftal alle zes duels die het speelde.

17.20 uur: HIDDINK WIL STROP NIET AANTREKKEN
Bondscoach Guus Hiddink liet eerder deze week weten op te stappen als Nederland niet wint van Letland. Tegenover de NOS was Hiddink luchtig over de strop om zijn nek. 'We moeten niet de strop aantrekken, maar losser maken. Wij moeten gewoon niet verliezen hier, daar heb ik op gereageerd.'

17.15 uur: VAN PERSIE ÉN HUNTELAAR GEEN SUCCESGARANTIE
De laatste drie keer dat Oranje begon met zowel Robin van Persie als Klaas-Jan Huntelaar ging het onderuit. Op het EK van 2012 stonden de aanvallers voor het laatst samen in de basis, in Kharkiv tegen Portugal (2-1 verlies). Enkele weken eerder was Bulgarije in De Arena te sterk voor een elftal met Van Persie en Huntelaar (1-2). In 2011 verloren de aanvallers met Oranje het laatste kwalificatieduel voor dat EK, in en van Zweden (3-2). Nederland was op dat moment al geplaatst voor de eindronde.

17.12 uur: KOLINKO OPNIEUW TEGEN ORANJE
Letland speelde slechts één keer eerder tegen Oranje. Op het EK van 2004 werd het 3-0 voor het Nederlands elftal. Doelman Aleksandrs Kolinko is de enige die er nu opnieuw bij is.

De opstelling van Letland: Kolinko; Gabovs, Dubra, Gorkss, Kurakins, Ikaunieks, Zjuzins, E. Visnakovs, Fertovs, A. Visnakovs, Sabala.

17.10 uur: HIDDINK STELT VAN PERSIE EN HUNTELAAR OP
Bondscoach Guus Hiddink begint tegen Letland zoals verwacht met Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie in de aanval. Jasper Cillessen keert terug onder de lat, terwijl in de achterhoede Gregory van der Wiel, Jeffrey Bruma en Stefan de Vrij hun rentree maken.

16.45 uur: HIDDINK PASSEERT VAN GAAL
Guus Hiddink zit vandaag voor de 44ste keer op de bank bij het Nederlands elftal. Daarmee passeert hij Louis van Gaal, die als bondscoach 43 keer Oranje leidde.

16.35 uur: BAYERN STEUNT ROBBEN
Nederland kan vanavond rekenen op de steun van Bayern München, al hopen de Duitsers vooral dat Arjen Robben geen blessure oploopt.

16.30 uur: GESCHIEDENIS BIEDT ORANJE HOUVAST
Nog anderhalf uur tot de aftrap van Nederland-Letland. Oranje kan vertrouwen putten uit de statistieken. Oranje won zijn laatste achttien kwalificatieduels in eigen land en hield in deze reeks dertien keer de nul. Nederland verloor overigens nog nooit een kwalificatieduel (inclusief play-offs) in Amsterdam; van de 33 eerdere wedstrijden in de hoofdstad won Oranje er 24.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.