Gretige Ibrahimovic rekent eigenhandig af met Deens trauma

Zlatan Ibrahimovic is na zaterdagavond definitief van zijn Denemarken-trauma af. De Zweedse international maakte de Danish Dynamite onschadelijk en was er met zijn zestigste interlandgoal verantwoordelijk voor dat de Zweden zich met een zege op zak op kunnen maken voor de return in de play-offs om een EK-ticket: 2-1.

Pas twee jaar geleden is het dat Zweden tegenover Portugal stond in de play-offs om een toegangsbewijs voor het WK in Brazilië. Het was de strijd tussen de giganten Cristiano Ronaldo en Zlatan Ibrahimovic, waarbij de sterspeler van Real Madrid aan het langste eind trok. Die nederlaag zorgde voor een flinke wond bij de Zweed, die hij in de barragewedstrijden met Denemarken - waar Christian Eriksen en Viktor Fischer in de basis startten - wilde stelpen.

Aanjager
Zijn cijfers tegen de Denen (nog niet één keer winst, nog geen enkele goal) waren vooraf weinig bemoedigend, maar de aanvalsleider van Paris Saint-Germain bewees eens te meer dat prestaties uit het verleden geen zekerheid bieden voor de toekomst. De 34-jarige spits werkte hard, was overal te vinden en bleek zaterdagavond een ware aanjager voor het thuisland.

Het was Marcus Berg, de aanvalspartner van Ibracadabra, die de grootste kansen kreeg, maar oog in oog met doelman Kasper Schmeichel tot driemaal toe opzichtig faalde. Emil Forsberg bleek een stuk doeltreffender. De buitenspeler van RB Leipzig trof in de extra tijd van de eerste helft namelijk wél doel, met een behendig schot in de verre hoek na een voorzet van rechtsback Mikael Lustig. Daarmee bezorgde hij het thuisland de zo verdiende voorsprong tegen de Denen, die nog wel een enorme mogelijkheid kregen via Nicklas Bendtner.

Zweden-captain Zlatan Ibrahimovic viert zijn eerste interlandgoal tegen Denemarken en komt daarmee op zestig treffers voor zijn vaderland.

Schmeichel
Ibrahimovic was voor rust nog dicht bij een treffer uit een snoeiharde vrije trap vanaf de rand van het strafschopgebied, maar werd toen van een doelpunt afgehouden door een wereldredding van Schmeichel. De 29-jarige goalie moest kort na rust wel het antwoord schuldig blijven op een strafschop van Ibrahimovic: 2-0. Dat bleek niet de eindstand, omdat Nicolai Jørgensen in de tachtigste minuut uit een hoekschop van ex-Ajacied Eriksen nog de aansluitingstreffer - de belangrijke uitgoal - binnengleed.

Maar met zijn zestigste interlandgoal bezorgde de captain zijn land in Solna echter wel de nipte overwinning en verschafte Zweden daarmee een aardige uitgangspositie voor de return van komende dinsdag. Dan treffen beide landen elkaar in Kopenhagen voor de tweede aflevering van de Scandinavische clash en wordt het EK-ticket uitgereikt aan de winnaar over de twee duels.