Pippi Langkous lijdend voorwerp van Deense furie

Reacties

Zweden – Denemarken is op papier de interessantste clash in de play-offs voor deelname aan het EK.  De Scandinavische derby is er een die bol staat van de Eredivisie-invloeden.

Pippi Langkous lijdend voorwerp van Deense furie

Tot de Deense selectie behoren vijf (ex-)spelers uit de Eredivisie, terwijl ook bondscoach Morten Olsen een verleden in ons land heeft als oud-trainer van Ajax. In het keurkorps van de Zweedse bondscoach Erik Hamrén zitten zelfs liefst zeven oude bekenden uit onze competitie. Zlatan Ibrahimovic (Zweden) en Christian Eriksen (Denemarken) zijn daarvan de grootste namen. De ex-Ajacieden zijn allebei de onbetwiste sterspelers van hun ploeg, hoewel de eigenzinnige Nicklas Bendtner (Denemarken, foto) daar zo het zijne van zal denken.

In de aanloop naar het duel in Solna van zaterdag lopen de gemoederen hoog op. De Deense zender Kanal 5 voedde de rivaliteit nog met een aantal pikante filmpjes. In een van de video's wordt Pippi Langkous onthoofd, in een ander gaat een IKEA-filiaal in vlammen op en in een derde rukt een Deense vader de Zlatan-posters van de muur in de kamer van zijn zoon.

Het bewijst hoe groot de rivaliteit tussen beide landen is, hoewel er in het recente verleden ook een onderling duel gespeeld werd waarin beide partijen het juist verdacht goed met elkaar konden vinden. Dat was in de laatste groepswedstrijd van het EK van 2004. Bij een doelpuntrijk gelijkspel (2-2 of meer) zouden beide landen zich voor de volgende ronde plaatsen en wonder boven wonder werd het 2-2. Italië, dat daardoor werd uitgeschakeld, sprak er schande van en eiste een onderzoek van de UEFA. Dat onderzoek kwam er echter nooit.

Zweden - Denemarken begint zaterdag om 20.45 uur. De return in Kopenhagen staat voor dinsdag op het programma.

Oude bekenden uit de Eredivisie
Zweden Denemarken
Andreas Isaksson Christian Eriksen
Andreas Granqvist Michael Krohn-Dehli
Oscar Hiljemark Jakob Poulsen
Zlatan Ibrahimovic Viktor Fischer
Ola Toivonen Stephan Andersen
John Guidetti
Marcus Berg
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.