Gözübüyük enige dissonant bij goed fluitende arbiters

Reacties

Na de dramatische beoordelingen van de midweekse speelronde heeft het arbitragekorps zich uitstekend gerevancheerd. Serdar Gözübüyük was in de 22ste speelronde de enige dissonant.

Gözübüyük enige dissonant bij goed fluitende arbiters

Gözübüyük was leidsman bij het duel FC Dordrecht-ADO Den Haag en kreeg voor zijn optreden een 3. Dat kwam doordat de scheidsrechter enkele ongelukkige beslissingen nam en zich daarmee onder meer de woede van ADO-trainer Henk Fraser op de hals haalde.

'Door zijn weinig geconcentreerde start liep het duel bijna uit de hand', liet Fraser zaterdag weten tegenover FOX Sports. 'Het was duidelijk dat Dordrecht de strijd erin zou gooien en daar is hij heel matig mee omgegaan.' Gözübüyük was zich echter van geen kwaad bewust. 'Ik probeer mijn stijl zo te houden, want ik hou van mannelijk voetbal. Ik ben blij dat de spelers goed hebben gereageerd en lekker konden voetballen. Ik wil niet alles doodfluiten, want daar hou ik niet van.'

Oleksandr Iakovenko leek in Dordrecht namens ADO de score te openen, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. 'Interessant moment', reageerde Gözübüyük toen hij geconfronteerd werd met de beelden. 'We hebben er goed over gecommuniceerd en onze tijd genomen. We zijn blij dat we hem hebben afgekeurd. We hebben het op buitenspel gegooid, omdat de aanvaller terugkwam van achter de lijn', legde Gözübüyük uit. 'We hadden ook kunnen zeggen dat het onsportief gedrag was, omdat hij wachtte buiten de lijn. In dat geval hadden we een indirecte vrije trap moeten geven. Ik was blij dat mijn assistent zo moedig was om te vragen wie die bal binnenhield. Ik wilde al bijna het spel hervatten met een aftrap vanwege een doelpunt en het is goed dat we dat niet hebben gedaan.'

Eerder in de wedstrijd werd een handsbal van Joris van Overeem niet bestraft met een strafschop. 'Op basis van beelden kan ik niet zeggen dat het honderd procent zeker een handsbal was', zo oordeelde Gözübüyük na afloop. 'Ik kreeg ook direct een advies van mijn assistent dat hij hem met de borst en de schouder raakte. Aangezien ik op de beelden niet kan vaststellen dat dit niet klopt, blijf ik bij mijn beslissing', aldus de opmerkelijke verklaring. Van Overeem verklaarde immers zelf na afloop gekscherend. 'Ik redde hem goed, alleen had ik hem helaas niet klem.'

Overigens vroeg ook FC Dordrecht om een penalty na een vermeende overtreding van Alberg op Anthony Biekman, maar Gözübüyük vond dat hij ook hier een goede keuze had gemaakt. 'Dit soort momenten zie je heel vaak in een wedstrijd, maar ik fluit daar niet voor. Ik hou namelijk van mannelijk voetbal, daarom geef ik ook weinig strafschoppen.' Uiteindelijk leidde de serie discutabele beslissingen dus tot een onvoldoende.

Blom
Van het veelbesproken trio scheidsrechters van de midweekse speelronde kwam alleen Kevin Blom opnieuw in actie. Hij gaf dinsdag Jetro Willems nog een onterechte rode kaart die later werd kwijtgescholden, maar scoorde voor zijn optreden bij Feyenoord-SC Cambuur (2-1) een 6. In De Kuip stuurde Blom Bartholomew Ogbeche met een rode kaart (zwaar bestraft, maar niet onterecht) naar de kant. Blom liet na afloop weten dat hij in tegenstelling tot de rode prent van Willems verwacht dat deze kaart wél blijft staan. Cambuur-trainer Henk de Jong suggereerde immers na afloop dat scheidsrechters Ogbeche zoeken, iets dat Blom vervolgens weer ontkende.

Bekijk in onderstaand overzicht de overige boordelingen van het VI-scheidsrechtersklassement, dat wordt aangevoerd door Björn Kuipers.

SCHEIDSRECHTERSKLASSEMENT VI
Scheidsrechter Gemiddelde Duels Cijfer
B. Kuipers 6.53 15 7 Go Ahead Eagles   - Ajax
B. Nijhuis 6.46 13
E. Braamhaar 6.39 9
S. Gözübüyük 6.08 13 3 FC Dordrecht   - ADO Den Haag
R. Liesveld 6.07 14
R. Wiedemeijer 6.04 13 6 NAC Breda   - Vitesse
P van Boekel 5.92 12
P. Vink 5.91 11
K. Blom 5.91 16 6 Feyenoord   - SC Cambuur
T. van Sichem 5.85 13 6.5 SC Heerenveen   - PEC Zwolle
E. Janssen 5.77 11 5.5 Willem II   - Willem II
D. Makkelie 5.55 10 7 PSV   - FC Utrecht
D. Higler 5.54 13 7.5 FC Twente   - Excelsior
J. Kamphuis 5.46 12

* = voor een vermelding moet een arbiter minimaal zeven van de negentien speelrondes hebben gefloten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.