Veelbesproken scheidsrechters scoren zware onvoldoendes

Reacties

Het arbitragekorps heeft een dramatische speelronde in de Eredivisie achter de rug. De scheidsrechters Jeroen Sanders, Kevin Blom en Pol van Boekel waren door enkele dubieuze beslissingen veelbesproken en kwamen er slecht af bij de beoordelingen.

Veelbesproken scheidsrechters scoren zware onvoldoendes

Blom
Blom was de eerste die de mist in ging. Hij stuurde dinsdagavond bij het duel NAC-PSV (0-2) al na 29 seconden Jetro Willems met een rode kaart naar de kleedkamer. De PSV-linksback kwam wild in op Gill Swerts, maar uit de herhalingen bleek overduidelijk dat hij de Belg niet geraakt had.

Daardoor moest Blom na afloop door het stof en hekelde de scheidsrechter daarbij het toneelstukje van Swerts. 'Ik moet met mijn billen bloot. Als ik nu de beelden bekijk zie ik dat Jetro Willems op hoge snelheid komt invliegen, maar de speler helemaal niet raakt', aldus Blom tegen FOX Sports.  'Een punt van aandacht is voor mij de oncollegialiteit van Swerts. Toen ik hem kermend op de grond zag liggen, kreeg ik het idee dat ik goed zat door rood te geven. Moeten we zo met elkaar omgaan? Ik baal hier enorm van', aldus Blom, die werd beoordeeld met een 3.

Sanders
Blom was niet de enige scheidsrechter die de fout in ging. Jeroen Sanders had donderdagavond bij het duel Heracles Almelo-FC Groningen (2-2) de leiding en keurde de late gelijkmaker van Tjaronn Chery goed. Dit keer bleek uit de beelden dat Mimoun Mahi bij zijn voorbereidende actie de bal over de achterlijn had gedribbeld, voordat hij zijn ploeggenoot bediende. Opmerkelijk genoeg wilde Sanders, in tegenstelling tot Blom, na afloop zijn fout níét toegeven. 'Het heeft er alle schijn van…', zo luidde zijn commentaar.

Sanders pleitte vervolgens voor video-ondersteuning. 'Ik kan het niet met honderd procent zekerheid zeggen, omdat er geen camera recht op de achterlijn staat', plaatste hij nog wel een kleine kanttekening. 'Maar het lijkt erop. Het is echter zó'n kort moment geweest en de bal is zó minimaal over de lijn geweest, dat het menselijk oog dat niet altijd kan waarnemen. Het kan gebeuren. Maar ik had graag een camera gehad die me al tijdens de wedstrijd uitsluitsel had gegeven.' Ook Sanders scoorde zodoende een onvoldoende: een 4.

Van Boekel
Ook Pol van Boekel zorgde bij Ajax-AZ (0-1) voor ophef. Hij stuurde na ruim een uur Niklas Moisander bij de thuisploeg met een rode kaart weg na een lichte overtreding op Aron Jóhannsson. Van Boekel bleef ook na afloop bij zijn beslissing, die door Moisander en Ajax-coach Frank de Boer flink betwist werd. Uiteindelijk schorste de KNVB de Fin voor een duel . Van Boekel kreeg voor zijn optreden in De Arena een 4.

De enige andere scheidsrechter die met een onvoldoende werd beoordeeld door de VI-verslaggevers was Pieter Vink. Hij floot de wedstrijd tussen ADO Den Haag en FC Twente (2-0) en keurde daarbij het openingsdoelpunt van Oleksandr Iakovenko goed hoewel de Oekraïner de bal tegen de arm kreeg bij de inleidende actie. 'Geen opzettelijk hands', zo oordeelde Vink, die een 5 kreeg.

Toch waren er ook positieve noten voor het arbitragekorps. Eric Braamhaar, Jeroen Manschot, Richard Liesveld, Jochem Kamphuis en Dennis Higler behaalden een voldoende (zie onderstaande tabel). Bekijk hieronder ook het algemene klassement.

SCHEIDSRECHTERSKLASSEMENT VI
Scheidsrechter Gemiddelde Duels Cijfer
B. Kuipers 6.50 14
B. Nijhuis 6.46 13
E. Braamhaar 6.39 9 7 PEC Zwolle - FC Dordrecht
S. Gözübüyük 6.33 12
R. Liesveld 6.07 14 6 SC Heerenveen - Feyenoord
R. Wiedemeijer 6.04 12
P. van Boekel 5.92 12 4 Ajax - AZ
P. Vink 5.91 11 5 ADO Den Haag - FC Twente
K. Blom 5.90 15 3 NAC Breda - PSV
E. Janssen 5.80 10
T. van Sichem 5.79 12
J. Kamphuis 5.46 12 6.5 SC Cambuur - Vitesse
D. Makkelie 5.39 9
D. Higler 5.38 12 6 Willem II - FC Utrecht

* = voor een vermelding moet een arbiter minimaal zeven van de negentien speelrondes hebben gefloten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.