Klassieker Live: lees alle hoogtepunten rustig terug

Reacties

Voetbal International volgt het duel tussen Ajax en Feyenoord vandaag op de voet. Van ver vóór tot lang ná de aftrap is er Klassieker Live. Wie blijft in het spoor van koploper PSV?

Klassieker Live: lees alle hoogtepunten rustig terug

Hierbij is de Klassieker Live afgesloten. Lees hieronder nog eens rustig alle hoogtepunten uit Ajax - Feyenoord (0-0) terug.

15.12 uur: MOISANDER BOOS
Ajax-aanvoerder Niklas Moisander toonde zich na afloop van De Klassieker behoorlijk kwaad. 'Het was van onze kant zeker geen goede wedstrijd', zei de Fin tegenover FoxSports. 'We waren gewoon niet sterk genoeg in de duels, en daar begint het mee. Feyenoord was veel agressiever, en daarmee konden ze grip op de wedstrijd krijgen”, was de pijnlijke conclusie van de verdediger. 'We wisten natuurlijk dat dit een hele grote wedstrijd was, die we ook eigenlijk moesten winnen. Maar als je zo speelt en heel weinig creëert, dan maakt dat je heel boos.'

15.06 uur: AJAX ZWAAIT VERMEER UIT
Na de wedstrijd tegen Feyenoord hebben zijn ex-collega's van Ajax afscheid genomen van Kenneth Vermeer. Waar oud-Ajacieden Daley Blind en Toby Alderweireld in de rust op het veld werden uitgezwaaid, kreeg de doelman pas na het duel een afscheid.

15:00 uur: RESTERENDE PROGRAMMA'S
Met nog vijftien wedstrijden te gaan heeft nummer twee Ajax inmiddels zes punten achterstand op koploper PSV. De Amsterdammers spelen dit seizoen nog thuis tegen AZ, FC Twente, Excelsior, ADO Den Haag, NAC Breda en SC Cambuur en gaan nog op bezoek bij Vitesse, Go Ahead Eagles, Willem II, PSV, SC Heerenveen, FC Utrecht, Heracles Almelo, PEC Zwolle en FC Dordrecht.

Feyenoord ziet het gat met PSV groeien tot veertien punten. De Rotterdammers krijgen nog visite van ADO Den Haag, SC Cambuur, Excelsior, NAC Breda, PSV, Go Ahead Eagles en Vitesse en moeten nog naar SC Heerenveen, Heracles Almelo, FC Utrecht, FC Dordrecht, AZ, Willem II, FC Groningen en PEC Zwolle.

PSV speelt op weg naar het landskampioenschap op zijn beurt nog thuis tegen Willem II, FC Utrecht, FC Dordrecht, Ajax, FC Groningen, PEC Zwolle, SC Heerenveen en Heracles Almelo. Daarnaast moeten de Eindhovenaren nog op visite bij NAC Breda, AZ, Go Ahead Eagles, Feyenoord, FC Twente, Excelsior en ADO Den Haag.

14.45 uur: VERMEER GELATEN
Kenneth Vermeer reageerde na afloop van de wedstrijd nuchter op de spreekkoren van de Ajax-fans aan zijn adres. 'Laat ze lekker zeggen wat ze willen zeggen, het doet me niet zo veel. Als je zo'n overstap maakt weet je dat het kan gebeuren', verwees hij naar zijn gevoelige transfer van Amsterdam naar Rotterdam.

Kenneth Vermeer keerde terug bij zijn oude club.
Kenneth Vermeer keerde terug bij zijn oude club.

14.42 uur: DE BOER VOND AJAX LAMLENDIG
Ajax-trainer Frank de Boer had na afloop tegenover FOX Sports reden genoeg om ontevreden te zijn over zijn ploeg. 'Ik zei in de rust al: ik vond ons lamlendigheid uitstralen. Meestal komt dat door bepaalde spanning. Al zijn er natuurlijk ook een paar wijzigingen geweest: Nicolai Boilesen die weer fit is, Mike van der Hoorn die op het hoogste podium moet acteren en Riechedly Bazoer die moet spelen.'

14.36 uur: KLOTE-GEVOEL RUTTEN
Net als zijn aanvoerder toonde ook Feyenoord-trainer Fred Rutten zich behoorlijk teleurgesteld. 'Iedereen heeft een uitstekend Feyenoord kunnen zien. Natuurlijk kunnen we hiermee door: goed spelen in een uitwedstrijd, een grote wedstrijd waarin we de tegenstander onze wil opleggen. Voor het publiek was het een leuke wedstrijd, maar ik heb een klote-gevoel.'

Feyenoord-coach Fred Rutten (rechts) zag zijn ploeg uitstekend spelen.
Feyenoord-coach Fred Rutten (rechts) zag zijn ploeg uitstekend spelen.

14.30 uur: WEINIG BALBEZIT AJAX
Sinds het seizoen 2010/11 had Ajax nooit zo weinig balbezit in een thuisduel als zondagmiddag, zo becijferde Opta. Ajax had slechts 42,8 procent van de tijd de bal.

14.26 uur: CLASIE BAALT
Feyenoord-aanvoerder Jordy Clasie stond direct na afloop geëmotioneerd voor de camera van FOX Sports. 'Zij werden uitgefloten door hun eigen publiek, dat zegt iets over ons. We kunnen onszelf alleen verwijten dat we de bal er niet in schieten. Het klinkt simpel, maar dan win je hier met 0-2, 0-3.'

Jordy Clasie in duel met Lasse Schöne.
Jordy Clasie in duel met Lasse Schöne.

14.20 uur: EINDSTAND 0-0
Scheidsrechter Bas Nijhuis heeft voor de laatste keer gefloten. Ajax en Feyenoord spelen gelijk, PSV wint in zekere zin. De koploper heeft nu een  voorsprong van respectievelijk zes en veertien punten op beide achtervolgers.

14.17 uur: DRIE MINUTEN EXTRA
De extra tijd in de Arena bedraagt drie minuten. Meteen bij het begin van de blessuretijd krijgt Lasse Schöne de kans op de onverdiende 1-0, zijn schot wordt gekraakt.

14.15 uur: BASACIKOGLU VOOR BOËTIUS
Ook Jean-Paul Boëtius verlaat het veld, voor hem komt Bilal Basacikoglu.

De sfeer wordt in de slotfase wat grimmiger.
De sfeer wordt in de slotfase wat grimmiger.

14.09 uur: RUTTEN BRENGT VILHENA
De eerste wissel aan de kant van Feyenoord: Tonny Vilhena komt erin, Karim El Ahmadi gaat eruit. Nog een kleine tien minuten.

14.07 uur: LAATSTE WISSEL AJAX
De thuisploeg is door zijn wissels heen. Nicolai Boilesen kan niet verder en wordt vervangen door Nick Viergever.

Lex Immers achtervolgt Lasse Schöne.
Lex Immers achtervolgt Lasse Schöne.

14.06 uur: KANSEN AAN BEIDE KANTEN
Aan de andere kant is Ricardo Kishna dreigend, zijn schot wordt gekeerd door Kenneth Vermeer. Meteen daarna krijgt Jens Toornstra een kopkans, maar hij kopt recht op Jasper Cillessen. Dit belooft een spannend slot te worden!

14.03 uur: BOËTIUS MIST
En nog maar eens een reuzekans voor Feyenoord. Jean-Paul Boëtius kan de bal van dichtbij inkoppen, maar knikt hem tegen de voeten van Colin Kazim-Richards aan... Ongelooflijk.

14.00 uur: SLOTFASE BREEKT AAN
Nog ruim een kwartier te gaan, de sfeer wordt zo nu en dan wat grimmiger. Kunnen we ons nog opmaken voor een turbulente slotfase?

Kolbeinn Sigthórsson komt hoger dan Jordy Clasie.
Kolbeinn Sigthórsson komt hoger dan Jordy Clasie.

13.56 uur: VERMEER TOCH IN ACTIE
Dat was de eerste mogelijkheid voor Ajax. Ricardo van Rhijn geeft voor, Kolbeinn Sigthorsson duikt dreigend op voor keeper Kenneth Vermeer. De ex-Ajacied redt moeizaam. Het is voor het eerst dat hij handelend moet optreden.

13.51 uur: ZIMLING VOOR BAZOER
Ajax-trainer Frank de Boer wisselt voor de tweede keer. De Deen Niki Zimling komt binnen de lijnen voor de jonge basisdebutant Riechedly Bazoer.

Ajax-trainer Frank de Boer bedankt Riechedly Bazoer.
Ajax-trainer Frank de Boer bedankt Riechedly Bazoer.

13.48 uur: AJAX SCHIET AMPER
Nog maar wat cijfers om de overmacht van Feyenoord aan te tonen. Ajax schoot twee keer richting doel, waarvan geen enkele keer tussen de palen. Feyenoord ondernam vijftien doelpogingen, waarvan er overigens ook maar drie op het doel waren.

13.42 uur: SLORDIGE HERVATTING
De eerste tien minuten van de tweede helft zijn van beide kanten behoorlijk slordig. Ajax en Feyenoord slagen er niet echt in de bal lang in hun bezit te houden.

13.32 uur: TWEEDE HELFT VAN START
Feyenoord heeft afgetrapt voor de tweede helft. Kunnen de Rotterdammers het overwicht uitbuiten, of herstelt Ajax zich? Bij de Amsterdammers één wissel: Kolbeinn Sigthórsson voor Arek Milik, die zich in offensief opzicht niet kon onderscheiden. Wel bracht de Pool een keer redding op zijn eigen doellijn.

13.21 uur: AFSCHEID BLIND EN ALDERWEIRELD
De Ajax-fans hebben in de rust eindelijk reden tot klappen. Toby Alderweireld en Daley Blind nemen afscheid van het Amsterdamse publiek.

13.16 uur: RUSTSTAND 0-0
Het is rust in Amsterdam, er is nog niet gescoord. Met 0-0 zal vooral het zwak opererende Ajax tevreden zijn. Feyenoord is de betere ploeg, maar drukt dat nog niet uit in doelpunten.

13.09 uur: WEER MAZZEL AJAX
Dat deze er niet in gaat is een wonder... Jean-Paul Boëtius schiet van dichtbij keihard, maar nota bene spits Arek Milik werkt de bal met het hoofd uit het doel.

Arek Milik redt op de lijn op een inzet van Jean-Paul Boëtius.
Arek Milik redt op de lijn op een inzet van Jean-Paul Boëtius.

13.06 uur: AJAX MOET TERUG
De cijfers van Opta zeggen genoeg. Bij Ajax zijn de twee spelers met de meeste balcontacten in de eerste 35 minuten keeper Jasper Cillessen en centrale verdediger Mike van der Hoorn. Feyenoord heeft nog steeds de overhand.

12.54 uur: IMMERS KOPT NAAST
Weer een goede mogelijkheid voor de bezoekers. Lex Immers kan helemaal vrijstaand inkoppen, maar knikt de bal net naast.

Colin Kazim-Richards kreeg al vroeg in de wedstrijd de eerste kans.
Colin Kazim-Richards kreeg al vroeg in de wedstrijd de eerste kans.

12.49 uur: KANS FEYENOORD
Dat had 'm moeten zijn voor Feyenoord! Colin Kazim-Richards krijgt de bal plotseling voor zijn voeten, maar vrij voor Jasper Cillessen stuit hij op de benen van de Ajax-goalie. Bijna verzilverde Feyenoord het overwicht.

12.47 uur: FEYENOORD WAT BETER
In het eerste kwartier is Feyenoord de iets betere ploeg, Ajax komt nog niet aan voetballen toe. Grote kansen blijven aan beide kanten vooralsnog uit. Met name op het middenveld zitten de Rotterdammers er kort op.

12.39 uur: VERMEER HOORT GEFLUIT
De verwachtingen komen overigens uit: Kenneth Vermeer wordt niet bepaald positief ontvangen door het Ajax-publiek. Bij ieder balcontact klinkt hard gefluit.

Lex Immers probeert Ajacied Thulani Serero van de bal te houden.
Lex Immers probeert Ajacied Thulani Serero van de bal te houden.

12.37 uur: CILLESSEN MOET OPTREDEN
En dat was de eerste kans voor Feyenoord. Colin Kazim-Richards wurmt zich in kansrijke positie, maar ziet zijn schot gestopt door Jasper Cillessen. Uit de corner die volgt kopt Terence Kongolo over.

12.33 uur: AJAX LAAT ZICH ZIEN
De eerste druk is van Ajax. Arek Milik, Lucas Andersen en Nicolai Boilesen komen echter niet tot goede schoten. Aan de andere kant laat Ricardo van Rhijn zich zien met een flinke tackle op Jean-Paul Boëtius.

Ricardo van Rhijn pakt Jean-Paul Boëtius flink aan.
Ricardo van Rhijn pakt Jean-Paul Boëtius flink aan.

12.30 uur: KLASSIEKER BEGONNEN!
Het is begonnen in de Arena, Ajax heeft De Klassieker afgetrapt.

12.13 uur: RUTTEN VERKLAART KEUZE
Feyenoord-trainer Fred Rutten heeft ex-Ajacied en keeper Kenneth Vermeer voor de voor hem nóg meer beladen Klassieker niet extra toegesproken. 'Nee, absoluut niet. Als hij twintig jaar zou zijn, dan zou ik dat wel normaal vinden. Maar Kenneth is nu op een leeftijd dat-ie al wat dingen heeft meegemaakt.' Ook legt hij bij FOX Sports uit waarom Luke Wilkshire als rechtsback de vervanger is van Khalid Boulahrouz. 'Tegen FC Twente kwam het me tactisch beter uit om met Boulah te spelen. Is hij verdedigend minder? Het is maar net wat je wil zien. Volgens mij kwamen de goal en een aantal kansen van Twente juist over de andere kant.'

12:06 uur: DE BOER GELOOFT IN BAZOER
Ajax-trainer Frank de Boer heeft er alle vertrouwen in dat de jonge Riechedly Bazoer zich staande houdt in De Klassieker. 'Je wil eigenlijk niet te veel schuiven in je elftal', verklaart hij tegenover FOX Sports waarom niet bijvoorbeeld Lasse Schöne plaatsneemt op het middenveld. 'Bazoer dient zich al maanden aan, dan moet je zo'n jongen ook een keer de kans geven, dit heeft hij zelf afgedwongen. Ik heb hem niet te veel opdrachten gegeven. Hij moet gewoon zijn normale spelletje spelen, het spel waarmee hij indruk heeft gemaakt bij Jong Ajax, op trainingen en in oefenwedstrijden van het eerste.' Tevens vertelde De Boer dat Lasse Schöne vanaf links zal spelen, om back Nicolai Boilesen aan die kant de ruimte te geven.

11.56 UUR: VAN DER SAR HOOPT OP RESPECT
Edwin van der Sar, ex-keeper en tegenwoordig commercieel directeur bij Ajax, verwacht dat Feyenoord-goalie Kenneth Vermeer niet met open armen zal worden ontvangen door het Ajax-publiek. 'Dat zal niet positief zijn. Dat kan je verwachten, maar je hoopt en rekent toch ook op een bepaalde mate van respect. Als mensen met elkaar in een stadion zitten uiten ze altijd makkelijker hun ongenoegen dan wanneer ze hem bijvoorbeeld in de stad tegenkomen.'

11:50 uur: DE BOER BIJNA ONKLOPBAAR
Voor Frank de Boer is Feyenoord met recht een droomtegenstander. Als speler trof hij de aartsrivaal elf keer in Amsterdam. Negen keer won hij, één keer werd het gelijk en slechts één keer (een bekerduel in 1995) verloor De Boer. Als trainer trof hij Feyenoord vijf keer in de Arena, daarvan won hij er vier en speelde hij er één gelijk.

Zijn collega Fred Rutten kwam in totaal achttien keer naar Amsterdam, eerlijk verdeeld over zijn loopbaan als speler en trainer. Van de negen duels die Rutten als speler afwerkte in Amsterdam, won hij er geen enkele (G3, V6). Als trainer was hij wél succesvol in de hoofdstad, twee keer zelfs.  Drie keer stapte hij met een gelijkspel van het veld, vier keer deed hij dat als verliezer.

11.21 uur: WILKSHIRE RECHTSBACK
Bij Feyenoord begint Luke Wilkshire (foto onder) als rechtsback, vorige week speelde Khalid Boulahrouz daar nog. De opstelling van trainer Fred Rutten kent verder weinig verrassingen.
Opstelling Feyenoord: Vermeer; Wilkshire, Van Beek, Kongolo, Nelom; El Ahmadi, Immers, Clasie; Toornstra, Kazim-Richards, Boëtius.

11.19 uur: BAZOER IN DE BASIS
Door de afwezigheid van de geblesseerde Davy Klaassen speelt Riechedly Bazoer (foto onder). De jongeling neemt de plek van Klaassen op het middenveld over en debuteert in de basisopstelling. Trainer Frank de Boer laat Lasse Schöne daarmee voorin staan, Anwar El Ghazi begint op de bank. Nicolai Boilesen keert terug van een blessure en krijgt een basisplaats als linksback.
Opstelling Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Van der Hoorn, Moisander, Boilesen; Bazoer, Serero, Andersen; Kishna, Milik, Schöne.

11.15 uur: SLECHTE REEKS FEYENOORD
De balans van Feyenoord in Klassiekers in Eredivisie-verband is tamelijk belabberd te noemen. Van de laatste 27 wonnen de Rotterdammers er slechts twee en eindigden er zeven in een gelijkspel. In totaal won Feyenoord elf van de 58 ontmoetingen in Amsterdam, terwijl Ajax in 32 gevallen als winnaar van het veld stapte. De laatste overwinning van Feyenoord in de hoofdstad dateert van 28 augustus 2005 : 1-2. De Amsterdammers verloren sowieso slechts twee van de laatste veertig competitieduels.

De laatste keer dat Feyenoord won in Amsterdam: 28 augustus 2005.
De laatste keer dat Feyenoord won in Amsterdam: 28 augustus 2005.

11.04: FEYENOORD ARRIVEERT
De spelersbus van Feyenoord is zojuist aangekomen bij de Arena, nog een kleine anderhalf uur tot de aftrap.

10.55 uur: DE CLUBS HEBBEN ER ZIN IN

10.45 uur: NUMMER TWEE TEGEN NUMMER DRIE
Het gat tussen nummer twee Ajax en nummer drie Feyenoord is na achttien wedstrijden acht punten. De thuisploeg speelde dit seizoen gelijk bij ADO Den Haag en FC Twente (beide 1-1) en thuis tegen PEC Zwolle (0-0), terwijl het verloor bij FC Groningen (2-0) en thuis tegen PSV (1-3).

Ajax verloor dit seizoen één keer in eigen huis: 1-3 tegen PSV.
Ajax verloor dit seizoen één keer in eigen huis: 1-3 tegen PSV.

Feyenoord kwam vooralsnog in acht wedstrijden niet tot winst. De thuiswedstrijden tegen AZ (2-2) en SC Heerenveen (1-1) eindigden in een gelijkspel, terwijl de uitduels met Vitesse en FC Twente in 0-0 eindigden. Opvallend genoeg verloor het in eigen huis drie keer: 0-1 van Ajax en 1-2 van Willem II en FC Utrecht. Bij PSV (4-3) leed het de enige uitnederlaag van dit seizoen. Beide ploegen staan respectievelijk zeven en vijftien punten achter op koploper PSV.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.