Goudhaantje Hasselbaink bezorgt Excelsior broodnodige zege

Excelsior heeft zaterdag belangrijke punten gepakt in de strijd tegen degradatie door Vitesse te verslaan: 1-0. Nigel Hasselbaink blonk uit in de Rotterdamse aanval.

Waar Vitesse met een goed gevoel wil toewerken naar de finale van het KNVB-bekertoernooi tegen AZ van 30 april is Excelsior verwikkeld in een spannende degradatiestrijd. De Kralingers lieten in de beginfase merken de punten hard nodig te hebben. Mike van Duinen legde de bal terug op de vrijstaande Nigel Hasselbaink, die voor zijn negende doelpunt van het seizoen zorgde.

Met kansen over en weer was het duel na de openingstreffer aantrekkelijk. Vitesse-aanvoerder Guram Kashia kopte in de handen van Warner Hahn. Aan de andere kant was Hasselbaink dicht bij de 2-0, maar hij werkte een voorzet van Stanley Elbers in de handen van Eloy Room. Richting de rust kreeg Vitesse nog kansen via Lewis Baker en invaller Alexander Büttner, maar Excelsior hield de voorsprong vast.

Nigel Hasselbaink blonk uit bij Excelsior.

Ook in de tweede helft hield de thuisploeg het goede niveau vast en zorgde Elbers bijna voor de tweede goal na een pass van Hasselbaink. Room moest redding brengen. Daarvoor was Vitesse kort feller, waar trainer Henk Fraser in de kleedkamer mogelijk voor had gezorgd met een preek.

De Arnhemmers kregen via onder anderen Milot Rashica en invaller Yuning Zhang nog wel kansen op de gelijkmaker, maar zij kregen de bal niet in het doel. Daardoor hield Excelsior voor het eerst sinds 13 augustus 2016, tegen FC Groningen, de nul.

Op de ranglijst doet Excelsior uiterst goede zaken door de overwinning. De Rotterdammers stijgen naar de veertiende plaats met 31 punten. Het gat met nummer zeventien Sparta Rotterdam is drie punten. Vitesse staat vijfde met 48 punten.